Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 22, 2010

Georganiseerde misdaad houdt van economische crisissen

De economische crisis is een meevaller geworden voor de Italiaanse maffia. Omdat banken door de financiële crisis gedwongen werden om hun kredietverstrekking terug te schroeven, werd immers een ruimte open gelaten die kon worden ingevuld met misdaadgeld. Dat is de conclusie van een rapport van de Banca d'Italia. Daarbij wordt opgemerkt dat de economische crisis extra mogelijkheden heeft gecreëerd voor de georganiseerde misdaad, aangezien de toegang tot kredieten binnen de legale kanalen moeilijker was geworden. In dergelijke situaties kunnen groepen die de beschikking hebben over grote kapitalen, zoals de georganiseerde misdaad, volgens het rapport investeringen doen die voor andere partijen onmogelijk zijn. Op die manier kan de georganiseerde misdaad volgens de Banco d'Italia mogelijkheden vinden om in compleet legale sectoren te investeren en op die manier misdaadgeld wit te wassen.

"Tijdens de eerste helft van dit jaar ontdekte de Banca d'Italia ongeveer 15.000 verdachte transacties," aldus het persbureau Bloomberg. "Dat is een stijging met 52 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar en al meer dan de twaalf maanden dan het jaar daarvoor." Vorig jaar deden de Italiaanse politiediensten een inval in het beroemde Romeinse Café de Paris, dat zou zijn overgenomen door de Calabrische Ndrangheta-maffia. De Siciliaanse Cosa Nostra op zijn beurt zou geïnvesteerd hebben in supermarkt-ketens. De Italiaanse economie is het voorbije jaar met meer dan 5 procent gekrompen en voor dit jaar wordt een groei met 1 procent voorzien. Maria Draghi, gouverneur van de Banca d'Italia, stelde dat de vraag naar krediet opnieuw stijgt, maar dat er voor het bedrijfsleven niet voldoende financiële middelen beschikbaar zijn. Vooral kleinere ondernemingen zouden daarvan het slachtoffer zijn.

De Italiaanse georganiseerde misdaad heeft het voorbije jaar daarentegen zijn omzet met 4 procent opgedreven tot 135 miljard euro. Bij de jongste witwas-operaties zouden kaderleden van onder meer Telecom Italia Sparkle en FastWeb zijn betrokken. De bedrijven zelf ontkennen elke link met de georganiseerde misdaad. Het voorbije jaar werden door de Banca d'Italia in totaal ongeveer 21.000 verdachte transacties opgetekend. De Banca d'Italia besloot 14.800 dossiers verder te onderzoeken. Uiteindelijk werden 4.000 feiten doorgespeeld aan de Italiaanse speurders. Het International Monetary Fund raamt dat witwas-praktijken jaarlijks 2 procent tot 5 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product vertegenwoordigen. In Italië zouden deze witwas-activiteiten echter kunnen oplopen tot 11 procent van het bruto binnenlandse product.

De Banca d'Italia voert aan dat er een duidelijk verband is tussen economische groei en georganiseerde misdaad. Tijdens het laatste kwart van de voorbije eeuw bleken de vijf Italiaanse regio's met de grootste maffia-activiteit ook de kleinste economische groei te kennen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home