Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 23, 2010

Kunstmarkt maakt opnieuw positieve periode door

De kunstmarkt maakt opnieuw een positieve periode door, ondanks de moeilijke economische tijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Britse Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS). Een aantal toptransacties blijven volgens het rapport de prijzen van kunstwerken en antiquiteiten opdrijven. In het marktsegment boven de 50.000 pond bleken tijdens het voorbije kwartaal dubbel zoveel transacties opgetekend te zijn dan tijdens de eerste drie maanden van het jaar. Er wordt aan toegevoegd dat zilver en juwelen de meest populaire sectoren blijven. Er werd volgens de onderzoekers ook een groei opgetekend in de prijscategorie tussen 5.000 pond en 50.000 pond.

"De onderzoekers melden dat taxateurs ook in de categorie tussen 1.000 pond en 5.000 pond melding maken van prijsstijgingen, hoewel dat minder uitgesproken zou zijn dan tijdens het eerste kwartaal van het jaar," aldus BBC News. "Er wordt aan toegevoegd dat alle kunstsectoren prijsstijgingen laten optekenen, op uitzondering van keramiek. Daarbij wordt opgemerkt dat de stijgende waarde van de edele metalen voor een prijsstijging heeft gezorgd bij zilver en juwelen. In het rapport wordt opgemerkt dat ook bij uurwerken tot 1.000 pond prijsstijgingen konden worden opgetekend." In het rapport wordt gesteld dat verwacht mag worden dat deze stijgende trend zich zal doorzetten, waarbij de vraag hoger ligt dan het aanbod.

Beleggers proberen volgens het rapport hun vermogen te beschermen tegen de toenemende inflatie en belastingen. "De resultaten van het onderzoek tonen aan dat geïnteresseerden een hoge prijs willen betalen voor absolute topkwaliteit, wat vaak te maken heeft met het relatief beperkte aanbod," voert Andrew Davies, woordvoerder van de Britse taxateurs-organisatie, aan. "Dat wordt aangetoond door een aantal recente transacties, waaruit blijkt dat verzamelaars bereid zijn om hoge sommen te betalen voor voorwerpen met een museum-kwaliteit. In het middensegment van de markt wordt echter een meer gemengd beeld gecreëerd. Door de onzekere economische toekomst hoeft het geen verwondering te wekken dat vooral geïnvesteerd wordt in traditioneel veilige categorieën."

Daarbij wordt onder meer gewezen op edele metalen en juwelen. Maar er wordt volgens de woordvoerder ook een groeiende interesse opgemerkt in oosterse keramieken en kunstwerken. Die interesse komt vooral van investeerders uit het Midden-Oosten en Azië.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home