Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 23, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse conglomeraat 3M heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,12 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 783 miljoen dollar. De omzet steeg van 5,72 miljard dollar naar 6,73 miljard dollar. Topman George Buckley zei dat het bedrijf het kwartaal is geholpen door een sterke ontwikkeling van de economie. Alle divisies van het concern zagen het voorbije kwartaal hun omzet en winst toenemen. De grootste omzetgroei werd opgetekend in Azië (42 procent), gevolgd door Latijns-Amerika en Canada (21 procent), Verenigde Staten (9 procent) en Europa (4 procent). Buckley voegde toe dat het concern verwacht dat de economie de tweede helft van het jaar enigszins zal vertragen, maar niet zal terugvallen in een recessie. Het bedrijf maakte wel bekend zijn winstverwachting voor het hele jaar naar boven bij te stellen.


De Spaanse spaarbanken zullen met succes de Europese stresstesten doorstaan dankzij een kunstgreep waarbij ze Spaanse reddingshulp inbrachten als eigen kapitaal. Dat hebben een aantal Spaanse media gemeld. Acht Spaanse banken en negentien spaarinstellingen werden onderworpen aan de tests, die moeten uitwijzen of ze in staat zijn om nieuwe tegenslagen te verwerken. Een aantal bronnen uit de Spaanse bankensector zegt te verwachten dat niemand zal zakken, dankzij de kapitaalinjecties vanuit het fonds Spanish Fund for Orderly Bank Restructuring (FROB). Het reddingsfonds, dat in juni vorig jaar werd opgericht, heeft Spaanse regionale spaarbanken overeind gehouden met kapitaalinjecties van meer dan 10 miljard euro. Een belangrijk aantal Spaanse financiële instellingen kwam in de problemen door het uiteenspatten van de vastgoedbubbel.


Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) neemt het bedrijf AmeriCredit, een verstrekker van autoleningen, over. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 3,5 miljard dollar gemoeid. De besturen van beide bedrijven steunen volgens General Motors de overname. Naar verwachting zal de overname aan het eind van het vierde kwartaal van dit jaar worden afgerond. Chris Liddell, financieel topman van General Motors, benadrukt dat ook het Amerikaanse ministerie van financiën de overname ondersteunt. De Amerikaanse overheid is nog altijd grootaandeelhouder van General Motors. De Amerikaanse overheid bezit ruim 60 procent van de aandelen van de autoconstructeur. De resterende aandelen zijn in handen van de Canadese overheid en vakbonden. De Amerikaanse autobouwer wil opnieuw naar de beurs. Die zou nog in de loop van dit jaar worden doorgevoerd.


Het Amerikaanse bedrijf Caterpillar, producent van werfmachines, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 707 miljoen dollar. Dat is een stijging met 91 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 31 procent tot 10,41 miljard dollar. Hoewel er wereldwijd significante economische zorgen zijn, is het aantal orders volgens Doug Oberhelman, bestuursvoorzitter van Caterpillar, groter gebleven dan het aantal leveringen. Hij verwacht de productie de tweede helft van het jaar te vergroten. De inkomsten uit machineverkopen namen ten opzichte van het eerste kwartaal met bijna 30 procent toe. Volgens Oberhelman was dit één van de grootste kwartaalstijgingen uit de geschiedenis van het bedrijf. Het bedrijf kondigde aan zijn winstverwachtingen voor het lopende jaar te verhogen.


De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,2 miljard dollar. Dat is een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral buiten de Verenigde Staten werd een belangrijke groei opgetekend. In Azië namen de activiteiten met 40 procent toe. In de Verenigde Staten ging het aantal dagelijkse postbestellingen met ongeveer 1 procent omhoog tot gemiddeld 12,6 miljoen eenheden. De nettowinst steeg met 90 procent tot 845 miljoen dollar. Kurt Kuehn, chief financial officer van UPS, wees erop dat de Amerikaanse consument bespaart op niet-noodzakelijke aankopen, met uitzondering van technologie. Die verzendingen, vaak vanuit Azië en vooral China, compenseren volgens Kuehn de terugval in andere sectoren. De internationale activiteiten vertegenwoordigen een steeds groter gedeelte van de omzet van de pakketbezorger.


De Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors wil op de Amerikaanse markt voor 663 miljoen dollar aan nieuwe aandelen uitgeven. Deze indicatie geeft het bedrijf in een aanvraag bij de Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse beurstoezichthouder. Het is de volgende stap naar een mogelijke beursgang op de technologiebeurs Nasdaq in New York. NXP Semiconductors, de voormalige chipdivise van Philips, wil het geld gebruiken om schulden af te betalen. NXP Semiconductors maakte medio april bekend ambities te hebben om naar de beurs te gaan. Het bedrijf had daartoe al een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder, maar toen werd wel een streefdoel van 1,15 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. De chipfabrikant werd door Philips zes jaar geleden verkocht aan de investeringsfondsen Kohlberg Kravis Roberts en Bain Capital Partners. Het bedrijf is nog voor 19,9 procent in handen van Philips.


Het Finse bedrijf Nokia, producent van mobiele telefoons, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ongeveer 10 miljard euro. Dat is een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 40 procent tot 227 miljoen euro. Olli-Pekka Kallasvuo, algemeen directeur van Nokia, verklaarde dat het bedrijf verschillende redenen tot optimisme heeft, ondanks de aanhoudende taaie concurrentie. In drie van de zes regio's stonden de opbrengsten van Nokia onder druk. In het Midden-Oosten en Afrika was sprake van een daling met 10 procent en in Noord-Amerika met 16 procent. Azië liet een omzetdaling van 2 procent optekenen. In China en Latijns-Amerika was wel sprake van stevige groei. Nokia verkocht tijdens het voorbije kwartaal 2,6 miljoen mobiele telefoons. In totaal werden er wereldwijd 111,1 miljoen exemplaren verklaard.


De Chinese internetzoekmachine Baidu heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 837 miljoen yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 96 miljoen euro. De winst lag dubbel zo hoog dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, vooral dankzij een gevoelige toename van het aantal adverteerders. De zoekmachine zou nu 254.000 adverteerders tellen. Dat is een stijging met 25 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. De omzet per klant steeg met 39 procent. Baidu heeft duidelijk geprofiteerd van de wrijvingen tussen rivaal Google en de Chinese regering en wist het marktaandeel volgens marktonderzoekers op te krikken van 58,4 procent eind vorig jaar tot 64 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Google schermde eerder dit jaar zijn Chinese internetsite af vanwege onenigheid met de Chinese overheid over censuur en hackers. China is met 420 miljoen aansluitingen op het internet de grootste online markt van de wereld.


De Zweedse vrachtwagenproducent Volvo Trucks heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,15 miljard kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 333,4 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar leed het Zweedse concern nog een recordverlies van 5,57 miljard kroon. De omzet van Volvo Trucks steeg met 27 procent tot 68,8 miljard kroon. Volvo Trucks, de tweede grootste vrachtwagenbouwer van de wereld, realiseerde vooral een verkoopsgroei in Azië en Zuid-Amerika. Daarvoor leed het bedrijf als gevolg van de economische neergang vijf kwartalen op rij grote verliezen. Volvo voerde een reorganisatie door waarbij 20.000 banen werden geschrapt. De vrachtwagenproducent handhaaft zijn vooruitzichten voor het lopende jaar. Volvo trucks verwacht dat de verkopen in Europa met 10 procent zullen stijgen, terwijl in Noord-Amerika een groei met 20 procent tot 30 procent wordt vooropgesteld.


Het Zwitserse farmaceutische concern Roche heeft de nettowinst het afgelopen half jaar zien stijgen met 37 procent tot 5,6 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 4,2 miljard euro. De omzet steeg met 5 procent tot 24,6 miljard Zwitserse francs. De farmaceutische divisie van Roche behaalde een 4 procent hogere omzet tot 19,4 miljard Zwitserse francs. De divisie diagnostiek bevestigde zijn positie als marktleider met een 9 procent hogere afzet tot 5,3 miljard Zwitserse francs. Roche profiteerde vooral van een sterk gestegen vraag naar geneesmiddelen tegen kanker, zoals Avastin, Herceptin, Xeloda en Tarceva. Dit maakte dalende verkopen van het geneesmiddel Tamiflu tegen de Mexicaanse griep ruimschoots goed. Tamiflu niet meegerekend zag Roche de omzet nog met 6 procent groeien. Roche verwacht dat de verkopen van Tamiflu dit jaar uitkomen op 1 miljard Zwitserse frank, vergeleken met 3,2 miljard frank vorig jaar.


Elektronicaconcern Philips en het Amerikaanse bedrijf SpineMark Corporation, ontwikkelaar van zorgcentra voor wervelkolomaandoeningen, gaan samen wervelklinieken opzetten. De eerste zorgcentra moeten begin volgend jaar worden gebouwd in Nederland, Spanje en Turkije. De bedoeling is dat in de zorgcentra specialisten snel en eenvoudig zorg gaan bieden voor mensen met problemen aan hun wervelkolom. De bijdrage van Philips omvat onder meer geavanceerde beeldvormingsapparatuur, zoals scanners en informatica-oplossingen voor het werk in de zorg. SpineMark Corporation wijst erop dat wereldwijd vier op de vijf mensen last heeft van rugklachten. Bovendien komt er volgens het Amerikaanse concern steeds meer aandacht voor hoogwaardige en betaalbare zorg. Er is volgens SpineMark dan ook een toenemende wereldwijde behoefte is aan kwaliteitszorg voor wervelkolomaandoeningen.


Shell, ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips, vier van de grootste oliemaatschappijen ter wereld, gaan gezamenlijk 1 miljard dollar investeren in de ontwikkeling en de bouw van een olieopvangsysteem. Daarmee hopen ze in de toekomst beter in te kunnen spelen op incidenten zoals de olieramp in de Golf van Mexico. Het gezamenlijke project is bedoeld om de gevolgen van mogelijke olielekken in de toekomst zo klein mogelijk te houden. Het nieuwe systeem wordt ontworpen om tot 100.000 vaten olie op te vangen en kan ingezet worden tot een diepte van drieduizend meter. De vier oliemaatschappijen willen met het plan bovendien aan de Amerikaanse regering tonen dat de olie-industrie in staat is om sneller te reageren bij calamiteiten met olieboringen op zee. Ze hopen hiermee dat de Amerikaanse regering het tijdelijk verbod op diepzeeboringen, ingesteld na de ramp in de Golf van Mexico, opheft


Het Amerikaanse internetbedrijf eBay heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 412 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 327 miljoen dollar. Het concern, dat ook eigenaar is van het internetbetalingssysteem PayPal, zag de omzet met 6 procent toenemen tot 2,2 miljard dollar. John Donahoe, topman van eBay, maakte gewag van sterke prestaties tijdens het tweede kwartaal. Hij voegde er aan toe dat de resultaten een weerspiegeling vormen van de wereldwijde kracht en de toenemende diversiteit van de activiteiten van eBay. Over het algemeen groeit de site sneller in Europa dan in de Verenigde Staten, waar de groei wat vertraagt. Dat is volgens het bedrijf te wijten aan de sterk gestegen dollar. Dochterbedrijf PayPal realiseerde het beste kwartaal uit zijn geschiedenis. Maandelijks worden bij Paypal één miljoen accounts gecreëerd.


Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 213 miljoen dollar. Dat is een stijging met 51 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet klom met 2 procent tot 1,6 miljard dollar, mede door een toegenomen vraag naar online-advertenties. Carol Bartz, chief executive van Yahoo, stipte onder meer aan dat het moeilijk is de verbetering in het aandeel op de zoekmachinemarkt om te zetten in geld. Dat verklaart volgens haar de relatief beperkte omzetgroei. Voor het huidige derde kwartaal voorziet Yahoo een omzet van tussen de 1,57 miljard dollar en 1,65 miljard dollar. Het bedrijf zegt veel te verwachten van de verbeterde integratie met Facebook, het partnership tussen Yahoo en Samsung en de overname van het Indonesische locatiegebaseerde sociale netwerk Koprol.


De Duitse sportautofabrikant Porsche heeft garanties afgegeven om de volgende vijf jaar 9.000 banen te behouden in zijn drie Duitse fabrieken. Ook is het concern van plan om meer dan 0,5 miljard euro te investeren in zijn fabrieken in Zuffenhausen, Ludwigsburg en Weissach. Daarmee wil Porsche vooral de productie opvoeren en nieuwe producten ontwikkelen. Porsche zegt een recordaantal orders ontvangen te hebben in de maanden juni en juli, dankzij de interesse in de modellen Panamera en Cayenne. De samenwerking tussen Volkswagen en Porsche brengt kostenvoordelen met zich mee, waardoor het sportwagenmerk in staat is eventueel nieuwe modellen te brengen. Naar verluidt overweegt Porsche een modellijn onder de Boxter, maar ook voor een kleinere terreinwagen dan de Cayenne zou tot de mogelijkheden behoren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home