Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 23, 2010

Budgetbeperkingen bedreigen Britse nanotechnologie

In Groot-Brittannië worden de vierentwintig nanotechnologie-centra mogelijk het slachtoffer van de besparingen in het wetenschappelijk budget van de regering. Dat heeft David Willets, Brits minister van wetenschap, toegegeven. De vorige Britse regering investeerde 50 miljoen pond sterling in een netwerk van onderzoekscentra in universiteiten over heel Groot-Brittannië. Willets stelde echter dat die verschillende centra te klein zijn om een kritische massa te genereren en zouden moeten gecentraliseerd worden. De Britse wetenschapsminister voegde er aan toe dat het heel onwaarschijnlijk is dat de nanotechnologie-centra over achttien maanden nog altijd operationeel zouden zijn.

Willets vertelde tegenover het wetenschapscomité in het Britse parlement in onderhandeling te zijn met het ministerie van financiën om te bepalen waar er zou kunnen gesnoeid worden in het Britse wetenschappelijke programma. Net zoals andere overheidsdepartementen, dreigt ook het Britse onderzoek 25 procent tot 40 procent van zijn budgetten te zullen moeten inleveren. Een aantal analisten stelt te vrezen dat de besparingen een aantal researchgebieden zouden treffen die geen directe voordelen op korte termijn zouden opleveren. Willets benadrukte echter dat hij het fundamentele wetenschappelijk onderzoek zou blijven beschermen, maar voegt er aan toe dat geen enkele sector garanties heeft.

Willets benadrukte dat er geen lijst van sexy-klinkende onderwerpen - zoals biotechnologie of ruimtevaart - zal komen van sectoren die gevrijwaard zouden blijven van de besparingen. Dat is volgens de minister in het verleden een verkeerde aanpak gebleken. Er komt volgens de minister een doorgedreven analyse van het wetenschappelijk onderzoek dat ten allen prijze gespaard moet blijven. Het netwerk van Britse nanotechnologie-centra functioneert sinds vier jaar op zijn maximale capaciteit. David Sainsbury, toenmalig Brits minister van wetenschappen, merkte toen op dat Groot-Brittannië met het project over een wereldwijd leidinggevend netwerk beschikte dat de mogelijkheden van nanotechnologie optimaal zou kunnen benutten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home