Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 23, 2010

Europese Commissie vindt vers geld voor kernfusie-project

De Europese Commissie heeft voorgesteld om een extra bedrag van 1,4 miljard euro te investeren in de International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER). Daarbij wordt voorgesteld om een bedrag van 940 miljoen euro over te hevelen van het ongebruikte budget van de Europese Unie en een transfer van 460 miljoen euro te doen uit het Europese onderzoeks-programma. Dat moet de nodige middelen voorzien voor de financiering van het experimentele ITER-kernfusieproject. De kosten van het project lopen gevoelig hoger op dan oorspronkelijk was voorzien, maar de lidstaten van de Europese Unie hebben al aangegeven niet geneigd te zijn om meer middelen af te dragen. Daarom was aan de Europese Commissie gevraagd een oplossing te vinden. Het ITER-project is een experimentele thermonucleaire reactor die de processen in de kern van de sterren en de zon probeert na te bootsen.

Oorspronkelijk was de Europese kost van het kernfusie-project geraamd op 2,7 miljard euro, maar er wordt nu rekening gehouden dat de prijs tegen het einde van het decennium zal opgelopen zijn tot 6,6 miljard euro. Bovendien zou Frankrijk als gastland zelf 1,3 miljard euro moeten bijdragen. Het kernfusie-project wordt immers ontwikkeld in de Franse stad Cadarache. Europees Commissaris voor het budget Janusz Lewandowsk en zijn collega vooronderzoek Maire Geoghegan-Quinn motiveren de uitgaven met de hoop dat kernfusie een veilige, zuivere en onuitputtelijke bron van energie voor de toekomst kan worden. Dat maakt het project volgens hen van onschatbare waarde, zeker wanneer men beseft dat de Europese Unie op het gebied van energie een handelstekort heeft van bijna 400 miljard euro. Er wordt echter opgemerkt dat de Europese Unie niet kan blijven opdraaien voor de extra kosten van het project.

In de toekomst zal vanuit de Europese Unie dan ook een vaste jaarlijkse toelage aan het kernfusie-project moeten worden toegewezen. Het Europees Parlement en de Raad van Ministers moeten het voorstel van de Europese Commissie nog wel goedkeuren. Er wordt veel hoop gesteld in kernfusie als energiebron voor de toekomst, maar sceptici stellen dat er al decennia over de technologie wordt gedagdroomd en er geen enkele zekerheid is op succes. De totale kost van het project was eerst geraamd op 5,9 miljard euro, maar dat is inmiddels al opgelopen tot 16 miljard euro. Europa draagt 45 procent bij tot het project, met een belangrijk aandeel van Frankrijk. Het kernfusie-project begon in de jaren tachtig als een samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland, maar omvat inmiddels ook de Europese Unie, China, India, Japan en Zuid-Korea.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home