Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 23, 2010

Laserstraal moet afval in de ruimte opsporen

Het Australische bedrijf Electric Optic Systems heeft naar eigen zeggen een laser-systeem ontwikkeld om ruimte-afval op te sporen. Het systeem zou volgens het bedrijf moeten toelaten dat dit afval in de ruimte in botsing zou komen met ruimtecapsules en satellieten. Volgens Electric Optic Systems zou met laserstralen van op aarde afval met een doormeter van amper tien centimeter kunnen worden opgespoord en gelocaliseerd. Craig Smith, chief executive van Electric Optic Systems, benadrukt dat het systeem het afval met een grote mate van precisie kan lokaliseren, zodat kan worden voorspeld waar er eventueel mogelijke botsingen zouden kunnen gebeuren.

"Volgens Craig Smith is de technologie een gevoelige verbetering tegenover de bestaande radar-systemen," aldus het persbureau AFP. "De radar kan volgens hem immers de kleinste objecten, achtergelaten door afgeschreven raketten en satellieten, ontdekken. Ook die kleine objecten zijn bijzonder gevaarlijk voor astronauten en materiaal, want ze verplaatsen zich met bijzonder hoge snelheden." Craig Smith voegt er aan toe dat er in de ruimte ongeveer 200.000 objecten rondzwerven met een diameter van minder dan één centimeter. Daarnaast zouden er nog eens 500.000 objecten rondvliegen met een diameter van meer dan één centimeter.

"Het probleem is dat deze voorwerpen zich voortbewegen aan een snelheid van ongeveer 30.000 kilometer per uur," merkt Craig Smith op. "Dat kan aanleiding geven tot botsingen aan enorme snelheden, wat vernietigend kan zijn voor satellieten." Electric Optic Systems zegt de technologie te hebben kunnen ontwikkelen dankzij een beurs van 3,5 miljoen dollar van de Australische regering. De laser werd ontwikkeld aan het Mount Stromlo Observatory in Canberra. Volgens Smith hebben al verschillende partijen uit de hele wereld interesse hebben getoond in de technologie. De lasers zouden volgens hem echter optimaal functioneren in een netwerk van volgstations op strategische locaties over de hele wereld.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home