Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 24, 2010

Nieuwsoverzicht

Zeventien Amerikaanse financiële instellingen die overheidssteun hebben gekregen, hebben tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis 1,7 miljard dollar aan bonussen betaald aan topmannen. Dat heeft Kenneth Feinberg, die door president Barack Obama is aangesteld om de beloningen aan te pakken, bekendgemaakt. In die maanden werd 2 miljard dollar uitgekeerd aan in totaal zeshonderd bestuurders. Dat betekent dat 80 procent van de uitbetalingen eigenlijk niet door de beugel konden. Onder meer de Amerikaanse banken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Citigroup zouden volgens Feinberg van oktober twee jaar geleden tot februari vorig jaar buitensporige salarissen en bonussen hebben uitgekeerd. Ook American International Group (AIG), Morgan Stanley, Bank of New York Mellon en Wells Fargo zouden hoge bonussen hebben betaald. Feinberg heeft geen juridische macht de bonussen terug te laten draaien.


De Zuid-Afrikaanse diamantgroep De Beers heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar voor 2,6 miljard dollar aan ruwe diamanten op de markt gebracht. Dat is een stijging met 84 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg 255 miljoen dollar. Dat is een stijging met 3 miljoen dollar tegenover de eerste helft van vorig jaar. De diamantgroep merkte een sterk gestegen vraag naar diamanten vanuit China en India. In de Verenigde Staten werd nog een lichte stijging opgetekend. Volgens De Beers heeft de groei niet alleen te maken met een stijgende vraag bij de klanten, maar bouwen ook de diamantairs hun voorraden opnieuw op. De productie van De Beers lag tijdens de eerste zes maanden van dit jaar op 15,4 miljoen karaat. Dat was een toename met 133 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar werden wel historisch lage resultaten geboekt.


Het olieconcern British Petroleum heeft op bevel van de Amerikaanse autoriteiten zijn werknemers in de Golf van Mexico moeten evacueren. Oorzaak was het gevaar voor de tropische storm Bonnie. De storm is een nieuwe tegenslag voor British Petroleum. Door de stormdreiging moest het werk aan het olielek in de Golf van Mexico immers gestaakt worden. Door de evacuaties zullen pogingen om het lek definitief te dichten weken vertraging oplopen. De afsluitklep die over het lek werd geplaatst, werd niet verwijderd. Ingenieurs waren er echter gerust op dat de afsluitklep tegen de storm bestand zou zijn. Door de storm zou het lek echter gedurende enkele dagen niet kunnen worden opgevolgd. De onderzeeërs met camera's bleven wel tot het laatste ogenblik ter plaatse en zouden ook als eerste terugkeren. Volgens experts kan het orkaanseizoen de milieuschade wel nog drastisch vergroten omdat de olie nog dieper in de moerassen zou dringen.


Het oliebedrijf Trafigura heeft aangekondigd dat het in hoger beroep gaat tegen de veroordeling tot betaling van 1 miljoen euro boete. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde het oliebedrijf omdat het in de zomer vier jaar geleden afval naar een ontwikkelingsland probeerde te exporteren, waar het leefmilieu in gevaar werd gebracht. Trafigura had het schadelijke karakter van het scheepsafval ook verzwegen bij de aanbieding aan afvalverwerker Amsterdam Port Services (APS). Behalve het bedrijf heeft de rechtbank ook een chemicus veroordeeld. Hij moet een boete betalen van 25.000 euro omdat onder zijn leiding het schadelijke afval in Amsterdam werd afgeleverd, terwijl de ware aard ervan werd verzwegen. Ook legden de rechters hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar met een proeftijd van twee jaar op. De kapitein van het transportschip Probo Koala kreeg vijf maanden voorwaardelijk omdat hij medepleger was van de feiten.


De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,2 miljard dollar. Dat is een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5 procent tot 5,9 miljard dollar. Jim Skinner, topman van McDonald's, stelt dat zijn bedrijf voortdurend betere prestaties neerzet. Hij maakt onder meer gewag van een belangrijke groei in Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland. In Europa groeide de omzet met 5,2 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. Daarna volgen Azië, het Midden-Oosten en Afrika met 4,6 procent. Met een stijging van 3,7 procent vormen de Verenigde Staten de zwakste groeimarkt voor de fastfoodketen. Skinner voegt er aan toe dat de positieve evoluties zich blijven verder zetten. In juli zou verkoop minstens even goed zijn dan tijdens het tweede kwartaal.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,6 miljard dollar. Daarmee heeft Ford vijf opeenvolgende kwartalen opnieuw winst kunnen laten optekenen. De halfjaarwinst van Ford komt daarmee op 4,7 miljard dollar. Dat is het hoogste winstcijfer in twaalf jaar tijd. De omzet steeg met 15 procent tot 31,3 miljard dollar. Ford, de tweede autobouwer van de Verenigde Staten, boekte tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar een nettowinst van 2,26 miljard dollar. Het bedrijf verwacht eind volgend jaar uit de schulden te zijn. De verkoop van Opel in de Verenigde Staten steeg tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met 28 procent. Daarmee groeit Ford bijna twee keer zo snel als de totale Amerikaanse autoverkoop. Ford is de enige Amerikaanse autobouwer die geen beroep heeft gedaan op overheidssteun.


In de Europese Unie zijn tijdens de eerste helft van dit jaar 887.862 bedrijfswagens ingeschreven. Dat is een stijging met 4,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de maand juni werd een groei met 13,2 procent tot 166.929 exemplaren opgetekend. Bij de bestelwagens werd tijdens de eerste jaarhelft een stijging met 8 procent tot 758.241 exemplaren opgetekend. Tijdens de maand juni werd een stijging met 12,9 procent genoteerd. Bij de vrachtwagens tot 16 ton werd tijdens de eerste helft van dit jaar een daling met 13,4 procent opgetekend tot 113.000 exemplaren. Tijdens de maand juni werd een toename met 16,6 procent opgetekend. Bij de zware vrachtwagens werd tijdens de eerste jaarhelft een daling met 15,9 procent tot 76.000 exemplaren opgetekend. Juni zorgde voor een groei van 17,3 procent. Bij de bussen vertegenwoordigde de eerste jaarhelft een daling met 9,6 procent tot 16.400 exemplaren. Juni tekende voor een stijging met 4,9 procent.


De Duitse autogroep Volkswagen heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 3,58 miljoen voertuigen verkocht. Dat is een stijging met ongeveer 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de maand juni werd een groei met 5,7 procent opgetekend tot 644.600 exemplaren. Christian Klinger, verkoopsdirecteur van Volkswagen, toonde zich optimistisch over de rest van het jaar en verwacht dat het bedrijf beter dan gemiddeld zal presteren. Hij waarschuwde wel dat de huidige cijfers niet geprojecteerd kunnen worden op het hele jaar. De economische omstandigheden blijven daarvoor volgens hem te onzeker. Volkswagen zegt dat een belangrijk gedeelte van de groei te danken is aan de toenemende vraag in China en de Verenigde Staten. In China werd een groei met 46 procent tot 950.200 exemplaren opgetekend. In de Verenigde Staten was er een groei met 29 procent tot 175.300 exemplaren. In Europa werd een stijging met 4,7 procent tot 1.74 miljoen exemplaren opgetekend.


Het Zweedse telecombedrijf Ericsson heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2 miljard kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 212 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 800 miljoen kronen. De omzet daalde met 8 procent tot 48 miljard kronen. De zwakke omzet is onder meer te wijten aan de terughoudendheid van de investeerders en aan problemen met de levering van onderdelen. Ericsson heeft net als concurrenten last van een zwakkere vraag in meerdere markten nu telecomaanbieders hun investeringen hebben teruggeschroefd vanwege de economische crisis. Daarbij heeft het toegenomen dataverkeer via smartphones en laptops de telecomaanbieders tot nu toe niet kunnen aanzetten tot extra investeringen. Ericsson ondervindt ook stevige concurrentie van het Chinese Huawei Technologies en Nokia Siemens Networks.


American Express, aanbieder kredietkaarten en betalingssystemen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,02 miljard dollar. Dat is drie keer zoveel dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De resultaten zjin vooral te danken aan de hogere uitgaven met kredietkaarten en een daling van het aantal probleemklanten. De omzet steeg met 13 procent tot 6,9 miljard dollar. American Express heeft van de hele sector het minste aantal afschrijvingen moeten doorvoeren en heeft ook na het einde van de recessie ook een bijzonder snelle groei laten optekenen. De totale bestedingen aan kredietkaarten steeg met 16 procent tot 175,3 miljard dollar. De klant besteedde gemiddeld 3.288 dollar. Dat is een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode jaar. American Express kon ook 506 miljoen dollar terughalen uit zijn verliesreserves.


Het Amerikaanse softwareproducent Microsoft heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 4,52 miljard dollar. Dat is een stijging met 48 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Microsoft realiseert daarmee een nieuw kwartaalrecord. De omzet steeg van 13,1 miljard dollar naar 16,04 miljard dollar. De groei is volgens Peter Klein, chief financial officer van Microsoft, onder meer te wijten aan de succesvolle lancering van de jongste Office-versie en een blijvende belangstelling voor het Windows-besturingssysteem. Klein voegt er aan toe dat ook de populariteit van de Xbox-console en het groeiend marktaandeel van de zoekmachine Bing bijgedragen hebben tot het succesvolle kwartaal. Microsoft sluit zijn fiscaal jaar af met een recordomzet van 62,48 miljard dollar en een winst van 18,76 miljard dollar.


Enkele Amerikaanse investeringsfondsen hebben hun klacht voor beursmanipulatie ingetrokken tegen de Duitse autobouwer Porsche. Dat blijkt uit een document van de rechtbank van New York, waar de klachten geregistreerd werden. Op een totaal van 41 klagers trokken zes fondsen hun klacht tegen Porsche in. De Amerikaanse wet op de beurstransacties is volgens de Newyorkse rechter niet van toepassing op de zaak-Porsche, omdat de Duitse constructeur niet op de Amerikaanse beurs genoteerd staat. Amerikaanse investeringsfondsen hadden eerder dit jaar klachten ingediend in de Verenigde Staten, omdat ze Porsche ervan beschuldigden gelogen te hebben over zijn intentie om de controle te verwerven over Volkswagen. Op die manier zou de markt gemanipuleerd zijn. De fondsen eisen ongeveer 2 miljard dollar aan schadevergoedingen en intresten.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips gaat samenwerken met het Deense bedrijf Dako, dat is gespecialiseerd in kankerdiagnose aan de hand van weefsel. Philips kan applicaties van Dako gebruiken voor de versterking van zijn toekomstige digitale ziekteleeroplossingen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Door het digitaliseren van de beelden die artsen normaal gesproken door een microscoop moeten bestuderen, kunnen volgens Philips de patiëntgegevens beter worden geanalyseerd. Dako is een wereldwijd marktleider op het gebied van kanker-diagnose. Het bedrijf merkt daarbij op dat zijn knowhow, software en apparatuur door ziekenhuizen en onderzoekslaboratoria over de hele wereld gebruikt worden om precieze diagnoses te maken en de meest efficiënte behandeling te bepalen voor kankerpatiënten. Dako heeft meer dan duizend medewerkers in meer dan tachtig landen.


De farmagroep Reckitt Benckiser - producent van onder meer Nurofen, Clearasil en Strepsil, heeft SSL International, producent van Durex-condooms, overgenomen. Met de transactie zou een bedrag gemoeid zijn van 2,5 miljard pond sterling. Door het samengaan van de twee Britse groepen breidt Reckitt zijn jaaromzet voor producten voor persoonlijke verzorging sterk uit. Deze productengroep wordt na de overname goed voor één derde van de omzet van het bedrijf. Op dit ogenblik is dat 14 procent. Bovendien versterkt Reckitt Benckiser door de overname zijn positie in China en Japan, de belangrijkste Aziatische groeimarkten. Daarnaast wordt ook gerekend op een aantal schaalvoordelen. Reckitt maakt verder nog een breed scala aan consumentenproducten. SSL International is naast Durex ook bekend van het orthopedische schoenenmerk Scholl.


Het Nederlandse bedrijf TomTom, producent van navigatiesystemen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 362 miljoen euro gerealiseerd. Dat is nagenoeg een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 69 procent tot 34 miljoen euro. De markt voor onafhankelijke navigatie-apparaten kromp tijdens de voorbije jaarhelft tegenover de eerste zes maanden van vorig jaar. Desondanks heeft het bedrijf naar eigen zeggen zowel in Europa als in de Verenigde Staten marktaandeel weten te winnen. De concurrentie van navigerende smartphones groeit, maar nieuwe contracten met autofabrikanten bieden hoop. De sterkere Amerikaanse dollar weegt volgens TomTom wel negatief op de marges. Verwacht wordt dat dit vooral tijdens het derde kwartaal tot uitdrukking zal komen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home