Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 24, 2010

Randgold start grootste onontgonnen goudproject van Afrika

Het mijnconcern Randgold Resources start in het oosten van Congo met de exploitatie van de grootste onontgonnen goudreserve van Afrika. Voor de exploitatie van de Kibali-mijn zullen 15.000 lokale bewoners moeten verhuizen, maar Randgold zegt daarbij de steun van de Congolese overheid en de lokale gemeenschappen te hebben. Randgold schat dat de mijn een goudreserve heeft van ongeveer 320 ton. De Congolese goudmijn is even groot als de huidige mijnen in Zuid-Afrika, één van de grootste goudproducenten van de wereld. Het Kibali-goudproject is gelegen in een afgelegen gebied van Congo, dicht bij de Oegandese grens.

"De Democratische Republiek Congo heeft belangrijke minerale bronnen, maar het grootste gedeelte van de bevolking leeft in armoede," voert BBC News aan. "De strijd om de controle over de mijnen is een belangrijke factor geweest in het conflict dat de voorbije zestien jaar het oosten van Congo heeft geteisterd." Randgold zegt de ontginning van de Kibali-mijn in het midden van volgend jaar te willen opstarten. Om het Kibali-project te kunnen realiseren moet Randgold wel een weg van 180 kilometer bouwen naar Oeganda. De Kibali-mijn ligt dicht bij een regio waar Oegandese rebellen actief zijn geweest, maar Randgold zegt dat de lokale politie en veiligheidsdiensten hebben gegarandeerd dat het project kan doorgaan.

Mark Bristow, chief executive van Randgold, benadrukt dat het Kibali-gebied geen conflict-geschiedenis heeft. Hij voegt er aan toe dat het bedrijf ook bij de lokale bevolking geen vijanden heeft. "Er moeten wel 15.000 mensen verhuizen, maar de dorpelingen leefden in bijzonder armoedige omstandigheden en zullen een nieuw onderkomen vinden in een dorp dat door het bedrijf is gebouwd," merkt Bristow op. Ook een kerk en een begraafplaats moeten worden verplaatst. Bristow merkt op dat ook een aantal gouddelvers van de Kibali-concessie werden verdreven, aangezien ze geen wettelijke toelating hebben voor de ontginning in het gebied.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home