Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 24, 2010

Parijs heeft opnieuw ontwikkelingsplannen voor Ile Seguin

In de Franse hoofdstad Parijs zijn er opnieuw plannen om het Ile Seguin te ontwikkelen. Het Seine-eiland ten zuidwesten van de Eiffel-toren ligt al achttien jaar verlaten. In die periode werden het voor het Ile Seguin, gelegen in de voorstad Boulogne-Billancourt, verschillende plannen naar voor geschoven, maar die werden stuk voor stuk verworpen. Projectontwikkelaar SAEM Val de Seine Aménagement heeft echter aan architect Jean Nouvel opdracht gegeven om een nieuw plan op te stellen voor het Ile Seguin. Hij wil van het gebied een kunsteiland maken, met een grote concertzaal en een mogelijk museum, naast een ontwikkeling voor gemengde bestemming. De verkoop van privé-eigendom zou gebruikt worden om de publieke projecten en infrastructuur te financieren.

Financiële details over het project zijn nog niet bekend, maar er wordt gewag gemaakt van een investering van miljoenen euro. De regionale overheid zou plannen hebben om de ontwikkeling van de concertzaal, die ongeveer 150 miljoen euro zou kosten. De ontwikkeling van het Ile Seguin heeft in het verleden al tot heel wat controverses geleid. Gehoopt wordt dat het project over zeven jaar gerealiseerd zou kunnen zijn. Op het Ile Seguin was lange tijd een belangrijke fabriek van autobouwer Renault gevestigd. De fabriek sloot achttien jaar geleden zijn deuren. Er werden toen verschillende toekomstplannen naar voor geschoven. Een aantal gewezen arbeiders van Renault eiste dat de fabriek, die een belangrijke rol speelde in de stakingen uit de jaren zestig, behouden zou blijven.

Tien jaar geleden probeerde de Franse miljardair François Pinault een gedeelte van het Ile Seguin om te vormen tot een museum voor moderne kunst. Pinault beloofde 150 miljoen euro te investeren in het project en hij huurde de gelauwerde architect Tadao Ando in om het museum te ontwerpen. Pinault zou er zijn persoonlijke kunstcollectie tentoon stellen. Vijf jaar geleden maakte hij echter bekend zijn plannen voor Ile Seguin op te geven en zijn museum over te brengen naar Venetië. Pinault voerde aan ontgoocheld te zijn dat er na vijf jaar nog altijd geen plannen waren om de rest van het eiland te ontwikkelen. Hij voegde er aan toe geen zin te hebben dat zijn museum jarenlang naast braakliggende terreinen of bouwsites zou liggen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home