Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 13, 2010

Brits vakantie-icoon Pontin's legt boeken neer

Het Britse bedrijf Pontin's, uitbater van vakantieparken, heeft de boeken neergelegd. Dat heeft accountant KPMG bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat de activiteiten van de vijf vakantieparken worden verder gezet. Er zijn voorlopig ook geen ontslagen gevallen. Bij Pontin's werken ongeveer 850 mensen. KPMG merkte optimistisch te zijn dat Pontin's, één van de Britse merkiconen, verder zou kunnen blijven bestaan. Pontin's staat voor vele Britten synoniem met de jaarlijkse zomervakantie, maar begon steeds meer concurrentie te ondervinden van vooral Spaanse vakantiebestemmingen. Ooit beheerde Pontin's dertig vakantieparken. Pontin's richt zich in het algemeen op een lagere bevolkingsgroep dan concurrenten zoals Centerparcs of Butlins.

In februari vorig jaar kondigde Pontin's aan 50 miljoen pond te zullen investeren in de renovatie van zijn vakantiecentra. Daarbij zouden ook tweeduizend nieuwe banen worden gecreëerd. In plaats daarvan werd uiteindelijk het vakantiepark Blackpool Park in Lancashire gesloten. Graham Parr, voorzitter van Pontin's, merkt op dat het bedrijf winstgevend was, maar een slachtoffer is geworden van de economische crisis. Omdat de bank weigerde om het bedrijf nog langer te ondersteunen, zag Pontin's zich uiteindelijk verplicht om de boeken neer te leggen. Graham Parr zegt echter dat er aan een doorstart van het bedrijf wordt gewerkt.

Kredietverstrekker Banco Santander had de waarde van het bedrijf naar beneden bijgesteld. Daardoor waren de aandeelhouders verplicht om extra kapitaal aan te brengen. Die financiële middelen bleken echter niet voorhanden te zijn. Gezien de goede prestaties van het bedrijf, zegt Parr een dergelijke beslissing onmogelijk te kunnen begrijpen. Volgens een aantal waarnemers heeft Banco Santander het bedrijf wel een kredietlijn voor een periode van één jaar ter beschikking gesteld, zodat Pontin's de tijd zou krijgen om een overnemer te vinden of extra financiële bronnen aan te boren. De curatoren hebben gezegd een ervaren toeristische operator te zoeken om het bedrijf te helpen leiden tot een overnemer is gevonden. De activiteiten gaan voorlopig gewoon door.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home