Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 13, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Indiase Tata Steel heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 19,78 miljard roepia. Dat komt overeen met een bedrag van 449 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 27,07 miljard roepia. De omzet van Tata Steel, het zevende grootste staalconcern van de wereld, steeg met 11 procent tot 280,0 miljard roepia. De staalproducent zag vooral de verkopen in India zelf gevoelig aantrekken, geholpen door een sterke industriële activiteit en een grote vraag vanuit de infrastructuur, constructiebouw en de autosector. Ook Tata Steel Europe realiseerde een positief resultaat, ondanks een moeilijke markt. De winst in Europa is naar eigen zeggen echter vooral te danken aan kostenreducties en reorganisatiemaatregelen in antwoord op de financiële crisis. Volgens het bedrijf blijft de vraag naar staal in Europa de komende tijd onzeker.


Een defect in de turbines van de Trent-motor vormt de oorzaak van de problemen van sommige superjumbo's van de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Dat heeft motorenfabrikant Rolls-Royce meegedeeld. Rolls-Royce merkt op dat het defect leidt tot olieverlies, wat tot brand kan leiden, zoals het geval was met een Airbus A380 van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas begin november. Het toestel diende een noodlanding te maken in Singapore. De motorenbouwer zegt dat de defecte component in alle Trent-motoren van de superjumbo's van de betrokken maatschappijen wordt omgewisseld. Het gaat om Qantas, Singapore Airlines en Lufthansa. Rolls-Royce heeft het over een geïsoleerd probleem dat is opgelost. Een aantal stemmen bij Airbus zeggen echter te vermoeden dat Rolls-Royce al langer kennis had van de onvolkomenheden van de Trent-motor.


Het luchtvaartconcern European Aeronautic Defence & Space (EADS) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 13 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettoverlies geleden van 87 miljoen euro. De omzet steeg met 18 procent tot 11,25 miljard euro. Over de eerste negen maanden van het jaar steeg de omzet met 6 procent tot 31,55 miljard euro, terwijl de nettowinst van 291 miljoen euro naar 198 miljoen euro daalde. Het concern zegt dat de belangrijkste groei de volgende periode vooral uit de verkoop van commerciële vliegtuigen zal komen, aangezien de defensie-divisie geconfronteerd wordt met de budgetbesparingen bij de overheden. EADS merkt daarbij op dat de luchtvaartsector een duidelijke heropleving kent. Dochter Airbus ontving 379 orders voor nieuwe vliegtuigen. Dat is meer dan het dubbele tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Zwitserse zakenbank UBS is door de Amerikaanse autoproducent General Motors (GM) geschrapt als begeleider bij de aanstaande beursgang. Oorzaak was een blunder van een analist bij de zakenbank. De analist had per vergissing een mail gestuurd naar meer dan honderd investeerders met een een mogelijke waardering van het aandeel van General Motors. Dat is in strijd met de Amerikaanse beurswetgeving en zou tot claims van beleggers hebben kunnen leiden. General Motors nam meteen afstand van de inhoud van de mail en moest UBS noodgedwongen opzijschuiven als partner voor zijn beursgang van 13 miljard dollar. UBS was eind oktober geselecteerd als één van de zakenbanken om de miljardenbeursgang te begeleiden. Door de beslissing loopt de Zwitserse zakenbank naar verwachting 10 miljoen dollar aan inkomsten mis.


De Nederlandse uitgever Telegraaf Media Groep (TMG) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 139 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de omzet nog 145 miljoen euro. De omzetdaling was in belangrijke mate te wijten aan een terugval van de advertentie-inkomsten met 4,9 procent tot 56 miljoen euro. In het tweede kwartaal ging het nog om een daling van 2 procent, maar de profiteerde toen van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De inkomsten uit de oplages daalden met 2 procent tot 73 miljoen euro. Dit was volgens het concern te wijten aan de beëindiging van de zondagskrant van De Telegraaf en de lagere inkomsten uit de verkoop van puzzelbladen. De winst steeg daarentegen met 77 procent tot 15 miljoen euro. Dat was het gevolg van kostenbesparingen, de lagere papierprijs en het stopzetten van de verlieslatende zondagskrant.


Milieuvereniging Greenpeace heeft bij het hooggerechtshof in Londen een klacht ingediend om de Britse regering te dwingen niet langer vergunningen af te geven voor het boren naar olie in de Noordzee. Greenpeace wil dat er geen nieuwe vergunningen worden afgegeven totdat de oorzaken van de brand op het olieplatform Deepwater Horizon bekend zijn. Het ongeval op het boorplatform, dat door olieconcern British Petroleum werd geëxploiteerd, kostte aan elf mensen het leven en leidde tot de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis. Volgens de milieuorganisatie geeft de Britse regering vergunningen af voor boringen in gebieden waar walvissen en dolfijnen leven. Vorige maand gaf de Britse regering het olieconcern Chevron als eerste sinds de olieramp in de Golf van Mexico toestemming om in de Noordzee te boren. Greenpeace blokkeerde de boorplek ten noorden van de Shetland-eilanden en dreigde met juridische stappen als het boren niet zou stoppen.


Het Amerikaanse concern Walt Disney, het grootste mediabedrijf van de wereld, heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een winst gerealiseerd van 835 miljoen dollar. Dat is een daling met 6,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat de inkomsten van de televisienetwerken en themaparken van het concern werden uitgehold door eenmalige bijsturingen. Dat kon niet worden gecompenseerd door de inkomsten uit de derde versie van de film Toy Story. De omzet daalde met 1 procent tot 9,7 miljard dollar. Walt Disney zegt dat het bezoek aan de pretparken tijdens het derde kwartaal van dit jaar matig bleef, maar zegt wel tekenen van een heropleving te zien. Onder meer wordt opgemerkt dat de hotelreservaties in de Amerikaanse themaparken 5 procent hoger liggen dan tijdens het eerste kwartaal van het voorbije boekjaar.


De sociaalnetwerksite Facebook lanceert een eigen e-maildienst. Het bedrijf wil daarmee de concurrentie aangaan met Gmail van aartsvijand Google. Dat heeft de technologie-website TechCrunch gemeld. Gebruikers van Facebook kunnen nu al boodschappen met elkaar uitwisselen via de sociaalnetwerksite, maar van een specifiek Facebook-mailadres was tot nu geen sprake. Facebook telt ruim 500 miljoen gebruikers en zou heel snel een grote groep gebruikers naar zijn maildienst kunnen lokken. Gmail had eind vorig jaar ongeveer 180 miljoen gebruikers. Facebook en Google raken steeds meer in een verbeten strijd verwikkeld om de internet-gebruiker naar zich toe te trekken. Google probeert dat onder andere door sociale netwerkdiensten in zijn producten te integreren. Facebook rekruteert ook een groot gedeelte van zijn personeel onder medewerkers van Google. Ongeveer 10 procent van het Facebook-personeel werkte voordien bij Google.


Er is een bijzonder grote interesse voor de nieuwe beursgang van de Amerikaanse autoconstructeur General Motors. De vraag naar gewone aandelen zou inmiddels al gestegen zijn tot ruim 60 miljard dollar, terwijl General Motors voorzien had om slechts voor 10 miljard dollar gewone aandelen te plaatsen. Particulieren zouden voor ongeveer 20 procent intekenen op de nieuwe aandelen. Ook voor de preferente aandelen van General Motors is er sprake van een aanzienlijke overintekening. Door die grote interesse zou General Motors de aandelen aan een relatief hoge prijs kunnen plaatsen. De totale waarde van de transactie zou volgens waarnemers kunnen oplopen tot 15,65 miljard dollar. In dat scenario zou de Amerikaanse overheid haar belang in General Motors zien teruglopen tot 40 procent. Op dit ogenblik heeft het Amerikaanse ministerie van financiën een belang van 60,8 procent in General Motors.


In de duurzame stad Masdar in het emiraat Abu Dhabi wordt gestart met de bouw van de tweede fase van de campus van het Institute of Science and Technology. De tweede fase omvat de bouw van tweehonderd studentenappartementen, zeven open laboratoria, een multifunctionele hall en conferentieruimte, een zwembad en een gymnastiek-ruimte. Het Masdar Institute of Science and Technology wordt tot stand gebracht in samenwerking met het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) en richt zich op onderzoek en ontwikkelingen in duurzame energie en zuivere technologieën. Het wetenschappelijk instituut zal ongeveer één derde in beslag nemen van de totale oppervlakte van Masdar City, dat de eerste stad ter wereld moet worden met een nuluitstoot aan koolstofdioxide. De duurzame stad zou tegen het einde van het decennium operationeel moeten zijn. Dat is vier jaar later dan de oorspronkelijke deadline.


De verkoop van dagbladapplicaties voor onder meer de iPad van Apple gaat ten koste van de verkoop van de papieren krant. Dat heeft James Murdoch, hoofd van de activiteiten van het mediaconcern News Corp in Europa en Azië, gezegd. Murdoch benadrukte dat de applicaties een veel grotere impact hebben op de gedrukte krant dan een website. Daarom zijn de applicaties volgens Murdoch voor de verkoop van gedrukte kranten veel gevaarlijker dan de websites. News Corp - eigenaar van onder meer de Britse kranten The Times, the Sunday Times en News of The World - besloot de websites van de kranten eerder dit jaar volledig af te schermen. De websites zijn alleen toegankelijk voor betalende abonnees. Weblezers betalen sindsdien 1 pond per dag of 2 pond per week voor een toegang tot de content. De iPad-applicatie kost 9,99 pond per maand.


De Nederlandse economie heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een inkrimping gekend met 0,1 procent tegenover het kwartaal voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar werd een groei opgetekend van 1,8 procent. Tijdens het tweede kwartaal bedroeg die groei 2,2 procent. De inkrimping zou te maken hebben met de geringere voorraadopbouw en het wegvallen van de impuls van de Nederlandse gasproductie. Opgemerkt dat vooral buitenlandse klanten minder gas afnamen. Door het internationale karakter van die markt kan er immers ook gekozen worden voor Noors of Russische gas. Het is voor het eerst sinds vier kwartalen dat het Nederlandse bruto binnenlandse product opnieuw een inkrimping laat optekenen. Er wordt wel opgemerkt dat de Nederlandse consumentenbestedingen arbeidsmarkt een verdere groei vertonen.


De winst van de Bank of Ireland valt dit jaar mogelijk 35 procent tot 40 procent lager uit dan vorig jaar. Dat heeft de bank, die na een reddingsoperatie voor ruim één derde in handen is van de Ierse staat, gezegd. De winst wordt gedrukt door een dalende omzet en de kosten van de staatsgaranties. Vorig jaar bedroeg de winst 1,5 miljard euro. De winstwaarschuwing gooit nog wat olie op het vuur van de zorgen over de Ierse economie. De Ierse staat gaat gebukt onder een enorme staatsschuld, een zwaar begrotingstekort en een hoge werkloosheid. De Ierse regering komt binnenkort met een rigoureus bezuinigingsplan. Volgens geruchten op de financiële markten zou de Europese Commissie een plan klaar hebben om Ierland met 80 miljard euro te ondersteunen. Ierland heeft echter nog niet om hulp gevraagd. Het rendement op Ierse staatsobligaties liep de afgelopen dagen verder op door zorgen over de Ierse verplichtingen.


Australië gaat akkoord met het plan van olieconcern Shell om een drijvende gasfabriek in te zetten voor de ontginning van gasvelden voor de noordwestelijke kust van het land. Dat heeft de Australische minister van milieu Tony Burke bekendgemaakt. Shell moet nog wel een plan opstellen waarin het concern aangeeft hoe het zal omgaan met eventuele incidenten. Daarin moet expliciet staan hoe het concern de risico's zal indammen en hoe de effecten van een mogelijke ramp op het milieu worden beperkt. Ook moet Shell volgens de minister een strategie ontwikkelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het Brits-Nederlandse concern is in de race om als eerste een zogeheten FLNG-schip in gebruik te nemen. Het schip dat Shell daarbij zou ontwikkelen, zou een lengte krijgen van 468 meter en een breedte van 74 meter. Dat zou het grootste vaartuig uit de geschiedenis worden.


China houdt de export van zeldzame aardmetalen, die gebruikt worden in elektronische apparaten, naar Japan nog altijd tegen. Hidenobu Sobashima, de Japanse onderminister van buitenlandse zaken, merkte op dat er nog steeds geen schot in de zaak zit. Japan blijft China volgens Sobashima om meer informatie vragen, maar dat zou geen resultaat opleveren. China stopte in september met de uitvoer van de grondstoffen als gevolg van een conflict over een aantal eilanden, die door beide landen als eigen grondgebied worden bestempeld. China, dat ongeveer 95 procent van de markt van de zeldzame grondstoffen in handen heeft, ontkent echter dat de export wordt beperkt. De betreffende grondstoffen, waarvan de prijzen enorm zijn gestegen, worden gebruikt voor de productie van elektronische apparaten als mobiele telefoons en mp3-spelers.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home