Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 13, 2010

Boliviaanse regering verdedigt nationalisering bedrijfsleven

De regering van Bolivië heeft de nationalisering verdedigd van bedrijven die van vitaal belang worden geacht voor de economie. De linkse regering van de Boliviaanse president Evo Morales heeft bedrijven uit de energiesector genationaliseerd. Morales volgde daarmee in de voetstappen van zijn Venezolaanse collega Hugo Chavez, die alle Latijns-Amerikaanse landen heeft opgeroepen om zijn voorbeeld te volgen. De Boliviaanse regering heeft aangekondigd de rijkdommen uit de productie van olie en gas over de inheemse bevolking van het land te verdelen. In mei van dit jaar werden vier elektriciteitsbedrijven, die samen meer dan de helft van de Boliviaanse markt vertegenwoordigen, onteigend.

"We vervullen de beloftes die we hebben gedaan toen we werden verkozen," zegt Alvaro Garcia Linera, vice-president van Bolivië, tegenover de BBC World Service. "Toen hadden we aangekondigd dat die cruciale sectoren zouden gerecupereerd worden." Garcia Linera poogde tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië een aantal bedrijven aan te zetten te investeren in Bolivië, maar kreeg daarbij heel wat vragen over de nationalisering van de elektriciteitsbedrijven. Ook een Brits bedrijf was daarbij één van de slachtoffers. Garcia Linera merkte echter op dat er in verschillende sectoren kan geïnvesteerd worden en vraagt de Boliviaanse regering alleen maar dat de regels van het land worden gerespecteerd.

Het Britse bedrijf Rurelec was voor iets meer dan de helft eigenaar van het Boliviaanse energiebedrijf Guaracachi. Begin mei dit jaar werd het hoofdkwartier van Guaracachi echter overgenomen door het Boliviaanse leger en overgedragen aan het staatsbedrijf Ende. Rurelec eist een financiële compensatie van de Boliviaanse regering, maar heeft tot nu toe geen enkele schadevergoeding ontvangen. Ook activa van British Petroleum en GdF Suez werden genationaliseerd. De Boliviaanse regering zegt echter de betrokken bedrijven een eerlijke vergoeding krijgen. Bedrijven willen echter nog altijd in Bolivië investeren. Bolivië is één van de minst ontwikkelde landen van Latijns-Amerika, maar kent een snelle groei. Na Venezuela heeft Bolivië de grootste gasreserves van de regio.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home