Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 13, 2010

Internationaal kartel gasexporteurs heel onwaarschijnlijk

De oprichting van een internationaal kartel van gasexporteurs, naar het model van de Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) is niet erg waarschijnlijk. Dat heeft het adviesbureau Ernst & Young gezegd. Opgemerkt wordt dat de producenten de gedane investeringen in de exploratie van gasvelden immers zoveel mogelijk willen recupereren door de verkoop van hun productie en afkerig zouden zijn om hun activiteiten terug te schroeven. Ernst & Young wijst erop dat bedrijven miljarden dollars hebben geïnvesteerd in producten om vloeibaar gas te produceren en een hoge productie-capaciteit nodig hebben om een bevredigende return te realiseren.

Rusland, Iran en Qatar - die samen ongeveer de helft van de wereldwijde gasreserves controleren - zijn de leden van het Gas Exporting Countries Forum. Die organisatie heeft de bijnaam Gas-Opec, door de potentiële gelijkenissen met de Organization of Petroleum Exporting Countries. "De toename van de wereldwijde capaciteit voor vloeibaar gas en de Amerikaanse vorderingen in de productie van onconventionele gasvoorraden, zoals het shalegas, hebben tot een overaanbod geleid," merkt Ernst & Young op. "Volgens het International Energy Agency zou dat overaanbod volgend jaar meer dan 200 miljard kubieke meters omvatten. Omdat de wereldwijde vraag naar gas vorig jaar is gedaald, heeft dat de gasprijzen in Europa doen verdampen."

"Indien shalegas inderdaad een revolutie zal betekenen voor de gasmarkt, zal het machtsevenwicht tussen de landen in de energiesector gevoelig verschuiven," stipt Ernst & Young aan. "Dat zal een bijkomende hinderpaal vormen voor de mogelijke oprichting van een Gas-Opec." Het Midden-Oosten vertegenwoordigt, ondanks een groei met 95 procent tijdens de voorbije tien jaar, slechts 12 procent van de wereldwijde gasvoorraden. Door de snelle economische groei van de regio, ligt de binnenlandse consumptie er hoger dan de lokale productie. De volgende twee decennia zal de wereldwijde vraag naar gas volgens het International Energy Agency met gemiddeld 1,5 procent per jaar toenemen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home