Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 13, 2010

Internet staat mogelijk voor jaren onstabiliteit

Het internet dreigt door de overstap naar het nieuwe adressysteem met een jarenlange onstabiliteit geconfronteerd te worden. Dat zegt Vint Cerf, één van de uitvinders van het internet. De huidige adressen zullen over twee jaar helemaal zijn opgebruikt en overheden en bedrijven moeten zich volgens Cerf tijdig op de verandering voorbereiden. Hij waarschuwt dat de internet-links tijdens de omschakeling onbetrouwbaar zouden kunnen worden, waardoor websites en online diensten moeilijk bereikbaar zouden kunnen worden. Het nieuwe adressyteem is volgens Cerf echter absoluut noodzakelijk om te beletten dat de groei van het internet zou stilvallen.

Het huidige internetsysteem maakt ongeveer 4,3 miljoen online adressen mogelijk. Volgens een aantal ramingen zullen die adressen tegen het einde van volgend jaar nagenoeg allemaal zijn toegewezen. Er is een nieuw adressysteem ontwikkeld, dat de creatie van veel meer adressen toelaat. De aanloop naar dat systeem verloopt echter niet vlekkeloos. "De zakelijke wereld moet echter heel goed beseffen dat het om een infrastructuur gaat waarop een groot gedeelte van hun activiteiten steunen," waarschuwt Vint Cerf. "Dat systeem moet echter veranderen om hen toe te laten verder te groeien." Cerf bekritiseerde de bedrijven omdat ze niet sneller begonnen zijn aan de voorbereiding van die overstap.

Cerf wees erop dat de twee adressystemen niet compatibel zijn. "Gedeelten van het internet die al zijn overgeschakeld op het nieuwe systeem, zullen met de huidige technologie niet meer bereikbaar zijn", waarschuwde hij. "Het internet zal tijdens die overstap niet tot stilstand komen, maar de toegang tot websites zou wel gevoelig moeilijker kunnen worden. Die instabiliteit zou jaren kunnen duren." Cerf wees erop dat het zoekmachinebedrijf Google, zijn huidige werkgever, er drie jaar over heeft gedaan om het nieuwe systeem op te zetten en te laten draaien. Er moet volgens Cerf dan ook nog heel wat werk worden verricht. Op dit ogenblik is nog altijd slechts 1 procent van alle online verstuurde gegevens, al binnen het nieuwe systeem gecreëerd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home