Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 08, 2011

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft gedreigd om de kredietwaardigheid van de Europese Unie naar beneden te herzien. Volgens het ratingsbureau zal de financiering van de Europese Unie immers de gevolgen ondervinden van de schuldencrisis in de eurozone. Tot nu toe geniet de Europese Unie nog altijd de grootste kredietwaardigheid, maar Standard & Poor's heeft daar nu negatieve vooruitzichten aan gekoppeld. Eerder plaatste het bureau ook al negatieve vooruitzichten aan de ratingvooruitzichten van vijftien Europese landen. Datzelfde is nu ook gebeurd voor bankinstellingen zoals BNP Paribas, Crédit Agricole, Deutsche Bank en Commerzbank.

In Frankfurt is een bombrief onderschept die gericht was aan Josef Ackermann, de chief executive van Deutsche Bank. Dat gebeurde in het postverdeelcentrum van de bank. Het nieuws werd bekend gemaakt door de politie van New York, die in één adem alle banken in de stad aanmaande hun beveiliging te verscherpen. De politie plaatste ook extra bewaking rond het kantoor van Deutsche Bank in New York. Uit de eerste analyses zou gebleken zijn dat de brief was gevuld met explosieven en stukjes metaal. Als afzender stond op de brief het adres van de Europese Centrale Bank in Frankfurt vermeld. Ackermann wordt door sommigen het aangezicht van het Duitse kapitalisme genoemd. Hij reist altijd onder zware beveiliging.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de voorbije parlementsverkiezingen in Rusland oneerlijk genoemd. Russische kiezers verdienen volgens haar een volledig onderzoek naar verkiezingsfraude en manipulatie. Clinton deed de uitspraken in Litouwen op een vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De Russische regering heeft de kritiek van Clinton verworpen. Daar worden de uitlatingen van Clinton en andere Amerikaanse politici over de Russische verkiezingen onaanvaardbaar genoemd. De Verenigde Staten houden volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken nog steeds vast ouderwetse stereotyperingen, zonder te begrijpen wat er precies in het Russische electoraal systeem gebeurt.

Vier producenten van compressoren voor koelkasten en koelinstallaties moeten een gezamenlijke boete van 161 miljoen euro betalen wegens kartelvorming. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Opgemerkt wordt dat het Deense bedrijf Danfoss met zijn Italiaanse sectorgenoten ACC en Embraco en het Japanse Panasonic tijdens het voorbije decennium ruim drie jaar lang een verdeling van de markt afspraken. Het Amerikaanse Tecumseh nam ook deel aan het kartel, maar wordt vrijgesteld van een boete omdat dat bedrijf de Europese Commissie over de praktijken informeerde. Danfoss werd met een boete van 90 miljoen euro het zwaarste gestraft.

Het Amerikaanse financiële concern Citigroup is van plan 4.500 banen te schrappen. Dat heeft Vikram Pandit, chief executive van Citigroup, bekend gemaakt. De operatie zou over enkele kwartalen worden gespreid. In het vierde kwartaal zal Citigroup een bedrag van 400 miljoen dollar afschrijven voor kosten die verbonden zijn aan de ontslagen. Vele banken worstelen met hun omzetgroei omdat er weinig vraag is naar financiering en de rentetarieven laag blijven. Bovendien hebben een reeks aan wijzigingen in de regelgeving het vermogen van banken verlaagd om omzet te genereren in de kapitaalmarkt en het bedrijfsleven.

Curator Guy Lofalk wil de vrijwillige reorganisatie bij de noodlijdende Zweedse autobouwer Saab beëindigen. Hij dient daarvoor een verzoek in bij een rechtbank in het Zweedse Vänersborg. Dat heeft Swedish Automobile (Swan), het Nederlands moederbedrijf van Saab, bekendgemaakt. Een reden voor het stopzetten van de reorganisatie wordt niet gegeven. De reorganisatie gaf Saab tot nu toe bescherming tegen zijn schuldeisers. Volgens Swan hebben Saab en zijn schuldeisers enkele dagen om hun standpunten aan de rechter voor te leggen, alvorens een definitieve beslissing valt. Het bestuur van Saab benadrukt dat het blijft onderhandelen met het Chinese Youngman over een noodzakelijke financiële bijdrage om de lonen te betalen en de vrijwillige reorganisatie voort te zetten.

Het Nederlandse financiële concern ING Groep neemt tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een last van 0,9 miljard euro tot 1,1 miljard euro voor de portefeuille met variabele lijfrentes bij zijn Amerikaanse verzekeringstak. Dat heeft het Nederlandse concern bekend gemaakt. In reactie op de onrust op de financiele markten van de afgelopen jaren, houden volgens ING meer Amerikaanse consumenten vast aan hun lijfrentepolissen met een gegarandeerd rendement. Het concern heeft daarom zijn actuariele aannames aangepast, wat tot de verliespost heeft geleid. Jan Hommen, chief executive van ING Groep, benadrukte dat het om een gesloten portefeuille gaat. De verkoop van de betrokken producten werd twee jaar geleden stopgezet.

De euro zal tegen eind volgend jaar verdwijnen. Dat is de teneur die bij de weddingsschappen in het Britse gokkantoor William Hill kan worden opgetekend. Een meerderheid van de gokkers heeft gewed dat de euro tegen het einde van volgend jaar zal zijn verdwenen. Een woordvoerder van William Hill geeft aan dat de inzetten op het overleven van de eurozone allemaal dezelfde richting uitgaan. De spelers zouden enkel willen inzetten op het verdwijnen van de euro. De bookmaker geeft drie euro voor elke euro inzet bij een gok op het verdwijnen van de euro tegen eind volgend jaar. Er kan ook worden ingezet op het eerste land dat uit de eurozone stapt. Daar is Griekenland torenhoog favoriet.

De Amerikaanse fastfoodketen Mc Donalds is in Brazilië veroordeeld tot een dwangsom van 1,3 miljoen euro wegens het speelgoed dat bij de kinderformule Happy Meal wordt gegeven. De Braziliaanse non-profitorganisatie Instituto Alana had tegen de fastfoodgroep een klacht neergelegd omdat het speelgoed kinderen zou aanzetten tot ongezonde eetgewoonten. De fastfoodketen ontkent en verklaart dat het speelgoed ook los van de kindermenu’s kan worden aangekocht. McDonalds heeft beslist om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. Een definitieve beslissing wordt binnen een periode van drie maanden verwacht. De fastfoodketen zegt dat zijn activiteiten beantwoorden aan de overeenkomsten rond de zelfregulering van de sector.

Het Griekse parlement heeft de begroting voor volgend jaar goedgekeurd. Met de hulp van nieuwe besparingsmaatregelen hoopt premier Lucas Papademos het Griekse begrotingstekort terug te dringen tot 5,4 procent van het bruto binnenlandse product, terwijl dit jaar een tekort van 9 procent wordt verwacht. De besparingsbegroting voorziet onder meer nieuwe belastingverhogingen, lagere lonen voor ambtenaren en ontslagen in de openbare sector. De begroting hangt samen met een gigantische schuldherschikking en een tweede internationaal financiëlehulpplan voor Griekenland. Papademos merkte nog op dat Griekenland lid zal blijven van de Europese Unie en de eurozone, maar daaraan zijn volgens hem ook verplichtingen verbonden.

De Chinese politie heeft twee netwerken van kinderhandel opgerold. Daarbij werden 608 verdachten gearresteerd. Bij de actie konden 178 kinderen worden gered. Volgens het Chinese ministerie van binnenlandse veiligheid hebben de voorbije zes maanden agenten in tien provincies samengewerkt in het onderzoek. Kinderhandel is een groot probleem in China, waar de traditionele voorkeur voor mannelijke erfgenamen en het eenkindbeleid voor een bloeiende handel in jongens heeft gezorgd. Die brengen aanzienlijk meer op dan meisjes. Vrouwen en meisjes worden ontvoerd om zwaar werk te verrichten of als bruid te dienen. Elk jaar verdwijnen tienduizenden kinderen. Op twee jaar tijd werden al zevenduizend bendes opgerold. Daarbij werden bijna 19.000 kinderen en 35.000 vrouwen gered.

De Russische autoriteiten moeten de uitslag van de voorbije parlementsverkiezingen ongeldig verklaren en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Dat heeft Mikhail Gorbachev, het gewezen staatshoofd van de Sovjet-Unie, gezegd in een reactie op de publieke verontwaardiging over de berichten dat de verkiezingen frauduleus zijn verlopen. In de Russische hoofdstad Moskou was het ook tot hevige protesten gekomen tegen de uitslag van de parlementsverkiezingen. De autoriteiten stuurden veiligheidstroepen de straat op, wat tot botsingen leidde met de betogers. Ongeveer 800 manifestanten werden gearresteerd. Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin, leed tijdens de verkiezingen een pijnlijke nederlaag.

Japan heeft meer dan 20 miljoen euro van het rampenfonds voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami geïnvesteerd in de walvisjacht. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De Japanse overheid zou op die manier de verlieslatende walvisjacht willen stimuleren. De Japanse regering zou de walvisjagers onlangs een bedrag van 2,8 miljard yen, afkomstig uit een speciaal fonds voor compensatie en heropbouw, hebben toegekend. Een groot deel van het geld wordt geïnvesteerd in de bescherming van de vloot walvisjagers, die richting Antarctica is vertrokken. De Japanse regering verwacht daar grote tegenstand van activisten van de organisatie Sea Shepherd.

De Italiaanse politie heeft Michele Zagaria, één van de meestgezochte maffiabazen van het land, opgepakt. Michele Zagaria was al zestien jaar op de vlucht. Michele Zagaria is het hoofd van de machtige Casalesi-clan uit Napels en is al meerdere keren tot levenslang veroordeeld sinds hij op de vlucht sloeg. De clan is vooral verwikkeld in drugshandel en corruptie in de bouwsector. Zagaria kon worden opgepakt nadat de politie in Casapesenna, nabij Napels, op een geheime bunker was gestoten. Daar bleek de maffiabaas zich verscholen te hebben. Volgens aanklager Piero Grasso hield hij zich daar vermoedelijk al zestien jaar schuil, omdat maffiabazen hun macht enkel kunnen uitoefenen als ze in een omgeving verkeren die hun de hand boven het hoofd houdt.

De Britse politie heeft een achttiende arrestatie verricht in het onderzoek naar het afluisterschandaal rond de tabloid News of the World. De arrestant is privédetective Glenn Mulcaire, een gewezen voetballer die vier jaar geleden al eens tot zes maanden cel werd veroordeeld wegens afluisterpraktijken. Mulcaire en journalist Clive Goodman waren toen de enige betichten die werden veroordeeld, maar het afluisterschandaal kreeg in juli van dit jaar een nieuwe dimensie toen bleek dat de telefoon van de dertienjarige Milly Dowler, die negen jaar geleden werd vermoord, gehackt was. Dat leidde tot algemene verontwaardiging. Het afluisterschandaal leidde in juli van dit jaar tot het opdoeken van News of the World.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home