Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 07, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie start een onderzoek naar vijf grote uitgevers van ebooks wegens mogelijke prijsafspraken. Vermoed wordt dat de uitgeverijen Hachette Livre, Harper Collins, Simon & Schuster, Penguin en Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck onderling vaste prijzen voor ebooks hebben afgesproken. Mogelijk zou ook tablet-producent Apple bij de operatie zijn betrokken, al zou nog niet duidelijk zijn welke rol het Amerikaanse technologiebedrijf mogelijk zou hebben gespeeld. De afspraken zouden de eerlijke concurrentie binnen de Europese Unie hebben belemmerd. Het onderzoek is een gevolg van invallen die tijdens de maand maart van dit jaar bij de betrokken bedrijven werden uitgevoerd. In Groot-Brittannië had het Office of Fair Trading al een gelijkaardig onderzoek geopend.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, heeft scherp uitgehaald naar de dreigende kredietverlaging van vijftien landen van de eurozone door Standard & Poor's. De dreiging is volgens Juncker oneerlijk en compleet buitensporig. De dreigende ratingverlaging geldt onder meer voor de zes landen met een hoogste kredietrating. Volgens Juncker is het dreigement een mokerslag voor alle landen die inspanningen doen om de begrotingstekorten te doen dalen. Vooral het tijdstip waarmee het ratingbureau met het dreigement naar buiten komt, kort voor het begin van een Europese top over de schuldencrisis, is volgens de Luxemburgse premier verbazingwekkend.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's voert de druk op de Europese leiders verder op. Ook aan de rating van het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) werden nu negatieve vooruitzichten gekoppeld. Er wordt opgemerkt dat veel zal afhangen van de komende Europese top. Het noodfonds geniet op dit ogenblik nog de hoogste rating, maar een lagere score in de toekomst wordt door het bureau niet uitgesloten geacht. De beslissing is een rechtstreeks gevolg van de dreigende ratingverlaging voor vijftien landen van de eurozone. De rating van het Europese noodfonds zou maximaal met twee stappen worden verlaagd. Standard & Poor's merkt wel op niet uit te sluiten dat de negatieve vooruitzichten worden herroepen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat de hervormingen in de eurozone zullen worden voortgezet. Dat heeft Merkel gezegd in een reactie op de dreiging door kredietbeoordelaar Standard & Poor's om vijftien landen in de eurozone een lagere rating te geven. Merkel zei dat beslissingen zullen worden genomen die voor de eurozone als belangrijk en noodzakelijk worden beschouwd. De Duitse bondskanselier merkt op dat de hervormingen een lang proces zullen vergen, maar ze voegde er aan toe dat deze weg verder zal worden gevolgd. De dreigende ratingverlaging voor Duitsland liet de bondskanselier voor de verantwoordelijkheid van het ratingbureau.

De Britse regering dreigt een eventueel nieuw verdrag voor de Europese Unie te blokkeren als bepaalde Britse eisen niet worden ingewilligd. Wanneer de landen van de eurozone van plan zijn om de Europese instanties te gebruiken om de eenheidsmunt te redden, zal er volgens de Britse premier David Cameron wel rekening gehouden moeten worden met de Britse wensen. Groot-Brittannië is wel lid van de Europese Unie, maar maakt geen gebruik van de euro. Groot-Brittannië heeft bij verscheidene Europese verdragen al verscheidene aparte voorwaarden bedongen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy willen de komende maanden een nieuwe Europees verdrag sluiten waarmee de begrotingsdiscipline van de lidstaten wordt gegarandeerd.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) kan nog steeds niet akkoord gaan met de verkoop van Saab aan Chinese investeerders, ondanks het voorstel voor een nieuwe eigendomsstructuur waarbij een Chinese bank betrokken zou zijn. Dat heeft General Motors, dat nog steeds aandeelhouder is bij Saab, bekend gemaakt. In het nieuwe voorstel staat volgens General Motors geen element dat de houding van de Amerikaanse autobouwer zou kunnen veranderen. De afwijzing van General Motors lijkt een faillissement van Saab dichterbij te brengen. Victor Muller, topman van moederbedrijf Swedish Automobile, liet echter in een korte reactie weten dat er altijd op een alternatief plan kan worden teruggevallen.

Het vereffeningsplan van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers is goedgekeurd. De liquidatie van de activa zou volgens de curatoren de volgende drie jaar een bedrag van 65 miljard dollar opbrengen. Met de goedkeuring van het plan kan eindelijk gestart worden met het vergoeden van de schuldeisers. Daarvoor zou in eerste instantie een bedrag van 23 miljard dollar beschikbaar zijn. Het failliet van Lehman Brothers in september drie jaar geleden lag aan de basis van de kredietcrisis. Eén schuldeiser had bezwaar aangetekend tegen het vereffeningsplan, maar dat werd verworpen door rechter James Peck. De schuldeisers hebben samen een claim van 450 miljard dollar neergelegd.

De ogen van de hele wereld zijn gericht op Europa. Dat heeft de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner tijdens een bezoek aan de Duitse hoofdstad Berlijn gezegd. Hij stelde echter bemoedigende tekens te zien en vertrouwen te putten uit de ontwikkelingen van de jongste twee weken in Europa. De Amerikaanse minister verwees daarbij naar de hervormingen in Italië en Griekenland en naar de vooruitgang die volgens hem wordt gemaakt in de richting een nieuw begrotingspact. De Verenigde Staten maken zich steeds meer zorgen dat de crisis in Europa een belangrijke bedreiging kan worden voor de Amerikaanse economische groei.

Het Frans-Duitse akkoord over de aanpak van de schuldencrisis in de eurozone is cruciaal, maar het is onvoldoende om de extreem ernstige situatie van de eurozone op te lossen. Dat heeft Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy bereikten eerder een akkoord over een nieuw Europees verdrag, waarin duidelijke en strenge regels zullen worden opgenomen inzake begrotingsdiscipline. Het was volgens Lagarde cruciaal dat er een start is gemaakt met de aanpak van de problemen, maar er zal volgens haar veel meer nodig zijn om de hele toestand te regelen en het vertrouwen te laten terugkeren.

Guy Lofalk, curator van Saab, overweegt het herstructureringsproces van het noodlijdende Zweedse automerk te beëindigen. Dat heeft Lofalk tegenover de Zweedse media gezegd. Volgens de curator bevindt Saab zich op een doodlopende weg en is er geen hoop meer op een succesvolle herstructurering. Lofalk benadrukt dat er geen financiële middelen meer beschikbaar zijn. Saab had vorige week al de lonen over de maand november moeten betalen, maar is hiervoor afhankelijk van financiering uit China. De Chinese bedrijven Youngman en Pang Da krijgen vooralsnog geen toestemming van voormalig Saab-eigenaar General Motors om Saab over te nemen. Daardoor krijgt Saab ook niet de beloofde Chinese steun.

Het Amerikaanse aannemersbedrijf Halliburton heeft bewust bewijsmateriaal over de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico vernietigd. Dat heeft het Britse concern British Petroleum (BP) naar voor gebracht in een document dat werd ingediend bij de federale rechtbank in New Orleans. British Petroleum wil dat de rechter experts aanstelt die de ontbrekende modelresultaten kunnen terugvinden. Het vernietigde bewijsmateriaal zou meer informatie hebben omvat over de kwaliteit van het cement dat Halliburton had gebruikt voor de bekisting van de boorput van Deepwater Horizon. De bekisting moest verhinderen dat er een lek zou ontstaan. Halliburton zegt dat British Petroleum op het allerlaatste ogenblik nog wijzigingen aan het cement had bevolen.

De verantwoordelijken voor het boekhoudschandaal bij de Japanse cameraproducent Olympus moeten voor de rechter worden gedaagd. Dat is de conclusie van een rapport van een onafhankelijke commissie die het schandaal heeft onderzocht. Olympus creëerde bewust een rookgordijn om 1,7 miljard dollar aan verliezen te verbergen. De zaak kwam in de openbaarheid toen de Britse chief executive Michael Woodford vragen begon te stellen over bepaalde transacties. Vooral gewezen vice-president Hisashi Mori en de interne auditor Hideo Yamada zouden volgens het rapport het brein zijn geweest achter de boekhoudfraude, die dertien jaar voortduurde. De commissie had ook kritiek op de revisoren die de boeken van Olympus goedkeurden.

Bij de jongste Russische parlementsverkiezingen is op grote schaal fraude gepleegd. Regeringspartij Verenigd Rusland, die bij de verkiezing een belangrijk verlies leed, was daarvan de grootste profiteur. Dat heeft de Russische oppositie gezegd. Verenigd Rusland behaalde 49,54 procent van de stemmen, maar behoudt door een wijziging van de grondwet wel de meerderheid in het parlement. De oppositie claimt dat het resultaat voor Verenigd Rusland veel lager was uitgevallen als de verkiezingen eerlijk waren verlopen. Volgens oppositieleiders heeft de partij zich schuldig gemaakt aan fraude. Onder meer werden aanhangers van Verenigd Rusland per bus langs een aantal stembureaus gevoerd om telkens hun stem uit te brengen. Kiezers zouden tientallen stembiljetten hebben ingediend.

De Britse organisatie Global Witness heeft zich teruggetrokken uit het Kimberley-proces, een samenwerkingsorganisatie van 74 landen tegen de handel in bloeddiamanten. Global Witness stond acht jaar geleden mee aan de wieg van het Kimberley-proces, maar zegt dat het vooropgestelde doel absoluut niet wordt gehaald. Directe aanleiding voor de beslissing van Global Witness was de aanvaarding van drie diamantbedrijven uit Zimbabwe, waar volgens de organisatie nochtans ernstige onregelmatigheden waren vastgesteld. Er is volgens Global Witness een duidelijk risico dat geld uit de Zimbabwaanse diamantindustrie ook bij de volgende verkiezingen in het land geweld zal financieren. Het Kimberley-proces reageert volgens Global Witness niet adequaat om die bedreiging aan te pakken.

In het Franse parlement is een resolutie voorgelegd om de prostitutie terug te dringen. Uit een parlementair rapport is gebleken dat 90 procent van de 20.000 prostituees in Frankrijk afkomstig zijn uit het buitenland en in de meeste gevallen het slachtoffer zijn van mensenhandel. Bovendien worden ze ook vaak blootgesteld aan mishandelingen en verkrachting. In de resolutie wordt aangedrongen op een strengere en intensievere aanpak van de mensenhandel en koppelarij. Er moet volgens de resolutie ook een bewustmaking komen van de cliënten, die hun verantwoordelijkheid moeten nemen. De verwachting is dat er snel een wetsvoorstel komt dat het bezoeken van een prostituee strafbaar maakt. Een gelijkaardige maatregel in Zweden schroefde de prostitutie gevoelig terug.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home