Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 05, 2011

Emissies bereiken recordniveau van 10 miljard ton

De wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide heeft wereldwijd een recordniveau van 10 miljard ton bereikt. Dat betekent een stijging met 5,9 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee worden de internationale klimaatdoelstellingen bedreigd. Dat blijkt uit een rapport van het Tyndall Centre for Climate Change Research aan de University of East Anglia. De onderzoekers merken op dat de uitstoot van koolstofdioxide de voorbije twee decennia met 49 procent is gestegen. Sinds de eeuwwisseling is de uitstoot van fossiele brandstoffen met gemiddeld 3,1 procent per jaar gestegen.

Dat is die keer meer dan de stijging tijdens de jaren negentig. Ook dit jaar wordt een toename van de uitstoot met 3,1 procent verwacht. De totale emissies - met inbegrip van het verbranden van fossiele brandstoffen, productie van cement, ontbossing en ander landgebruik - hebben voor de eerste keer een niveau van 10 miljard ton bereikt. De helft van die emissies bleef in de atmosfeer, waar een niveau van 389,6 partikels per miljoen is bereikt. De rest wordt opgevangen door oceanen en landopslag.

Door de wereldwijde economische crisis werd twee en drie jaar geleden een tijdelijke daling van de emissies opgetekend, maar dat effect is door de economische heropleving teniet gedaan. Er wordt opgemerkt dat zowel de industrielanden als de groeimarkten verantwoordelijk waren voor de uitstoot. De onderzoekers voegen er aan toe dat de industrielanden door internationale handel een gedeelte van hun emissies hebben geƫxporteerd. De belangrijkste emissie-landen zijn China, de Verenigde Staten, India, Rusland en de Europese Unie.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home