Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 05, 2011

Hindukush-Himalaya bijzonder gevoelig voor klimaatverandering

De klimaatverandering dreigt een bijzonder grote impact te zullen hebben op het gebied Hindukush-Himalaya. Dat is de conclusie van een rapport van het International Centre for Integrated Mountain Development (Icimod) in Kathmandu, waarin gewezen wordt op de gevoeligheid van het gebied voor de verstoring van het evenwicht in sneeuw, water en eis door de stijgende temperaturen. Dat onevenwicht bedreigt volgens het rapport miljoenen bergbewoners en 1,3 miljard mensen stroomafwaarts in de grootste riviergebieden van Azië.

"Het gebied Hindukush-Himalaya heeft een indrukwekkende fysiek, maar is ecologisch één van de meest kwetsbare gebieden van de aarde," merkt David Molden, directeur van Icimod, op. "Er moeten dan ook dringend inspanningen worden geleverd om de intense impact van de klimaatverandering op het gebied aan te pakken." In de Hindukush-Himalaya wonen 210 miljoen mensen, maar het gebied levert indirect goederen en diensten aan 1,3 miljard mensen die stroomafwaarts leven.

De Hindukush-Himalaya omvat 30 procent van alle gletsjers ter wereld. Het gebied kent 25.000 soorten planten en dieren en heeft een grotere diversiteit aan bostypes dan de Amazone-regio. De Hindukush-Himalaya omvat echter ook 15 procent van de totale arme bevolking van de planeet. De regio telt meer dan 54.000 gletsjers, maar slechts een marginaal aantal is tot nu toe bestudeerd. Het onderzoek stelde echter dat de gletsjers in omvang afnemen. In Bhutan is er de voorbije dertig jaar een verlies met 22 procent en in Nepal met 21 procent.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home