Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 05, 2011

Nieuwsoverzicht

Australië heeft het exportverbod van uranium naar India opgeheven. Dat heeft de regerende Labor-partij beslist, ondanks zwaar verzet binnen de eigen partij. De tegenstanders wijzen erop dat India het non-proliferatieverdrag niet heeft ondertekend. De uraniumexport zou echter van groot belang zijn voor de Australische nationale economie. De Australische premier Julia Gillard wees erop dat het land sterke betrekkingen met de omliggende regio's moet proberen te behouden. Gillard wees er ook op dat Verenigde Staten zes jaar geleden al afspraken met India hebben gemaakt over de handel in uranium en een samenwerking in het opwekken van kernenergie. Daarmee zou een internationaal verbod op samenwerking met India op het gebied van kernenergie zijn doorbroken.

Het Duitse softwarebedrijf SAP heeft de onderneming Succesfactors, gespecialiseerd in toepassingen voor cloud-computing, overgenomen. Met de transactie is een bedrag van 3,4 miljard dollar gemoeid. Met de transactie wil SAP een recente overname van grote concurrent Oracle counteren. Oracle nam eind oktober het bedrijf Rightnow Technologies over voor een bedrag van ruim 1,4 miljard dollar. SuccesFactors biedt online diensten aan die werknemers helpen bij het beheren en uitvoeren van prestatiebeoordelingen. Het bedrijf werd tien jaar geleden opgericht en ging vier jaar geleden naar de beurs. Bill McDermott, chief executive van SAP, benadrukte dat cloud een belangrijke pijler is voor de groeistrategie van de Duitse groep.

Portugal zal dit jaar kunnen genieten van een overschot van ongeveer 2 miljard euro, wat zal worden gebruikt om de economie te ondersteunen. Dat heeft de Portugese premier Pedro Passos Coelho in een kranteninterview gezegd. Het overschot kon worden gerealiseerd dankzij uitzonderlijke inkomsten uit de overdracht van pensioenfondsen van de banken naar de sociale zekerheid. De premier verzekerde dat het begrotingstekort van dit jaar niet herzien zal worden. Eerder raakte nog bekend dat het Portugese tekort dit jaar lager zal uitvallen dan 5,9 procent van het bruto binnenlands product, tegenover 9,8 procent vorig jaar. Daardoor zou het land voldoen aan de voorwaarden voor de internationale hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie.

Gevreesd moet worden dat Italië volgend jaar in een recessie zal verzeilen. Dat heeft Vittorio Grilli, Italiaans vice-minister van economie, gezegd. Hij kondigde aan dat het bruto binnenlands product van Italië volgend jaar wellicht een inkrimping tussen 0,4 procent en 0,5 procent zal worden opgetekend. Het jaar daarop zou er sprake zijn van een nulgroei. De nieuwe prognoses van de regering van de Italiaanse premier Mario Monti sluiten aan bij de schattingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die eerder al had laten verstaan dat de Italiaanse economie volgend jaar met 0,5 procent zou krimpen. De vorige regering van de voormalige Silvio Berlusconi rekende nog op een economische groei met 0,6 procent.

De Zwitserse uurwerkindustrie verwacht dit jaar een exportomzet van meer dan 18 miljard Zwitserse frank te zullen realiseren. Dat komt overeen met een bedrag van 14,57 miljard euro. Daarmee zou een nieuwe record worden gevestigd. Dat heeft Jean-Claude Pasche, voorzitter van de Federation of the Swiss Watch Industry, gezegd. Het vorige record werd drie jaar geleden opgetekend, toen voor 17 miljard Zwitserse frank horloges werden geëxporteerd. Vele kopers beschouwen een uurwerk van hoge kwaliteit als een investering en laten zich niet afschrikken door de gestegen goudprijs. Vooral op de Aziatische markt is er veel vraag naar Zwitserse uurwerken. De omzet van Zwitserse horloges wordt voor 55 procent gerealiseerd in Azië en het Midden-Oosten.

In een poging om de Syrische opstand het hoofd te bieden, heeft het regime van president Bashar al-Assad nu ook de iPhone van Apple verboden. Er werd aangekondigd dat iPhones in beslag genomen zullen worden. Het verbod is een volgende poging van het regime van president Bashar al Assad om elke communicatie over de volksopstand in Syrië, die al bijna negen maanden woedt en minstens vierduizend doden heeft geëist, onmogelijk te maken. Het verbod geldt niet voor andere smartphones. Activisten vermoeden dat de veiligheidsdiensten het aantal nieuwe applicaties op de iPhone niet kunnen volgen en zich daarmee bedreigd voelen in hun traditionele mogelijkheden om het gebruik van telefoon en internet in Syrië te bespioneren.

Servië en Kosovo hebben een akkoord bereikt over de controle van de grensovergangen, één van de meest heikele kwesties tussen beide landen. Beide landen zullen geleidelijk aan gemeenschappelijke grensposten oprichten, waarbij voor een evenwichtige aanwezigheid van Servische en Kosovaarse politie en douane zou worden gezorgd. De Europese missie zal toezien op de uitvoering van het akkoord. De normalisatie van de betrekkingen met buurland Kosovo is één van de voorwaarden die Servië heeft opgelegd gekregen voor een toetreding tot de Europese Unie. Het conflict over de grensposten sleept al jaren aan en ook recent nog kwam het er tot gewelddadige incidenten.

Bij de Russische parlementsverkiezingen heeft de partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev 49,54 procent van de stemmen gehaald. Dat heeft de centrale kiescommissie op basis van 95,1 procent van de stemmen meegedeeld. Volgens de centrale kiescommissie behaalt Verenigd Rusland op basis van een voorlopige zetelverdeling 238 zetels. Daarmee kan de partij wel verder alleen blijven regeren. Het Russische parlement telt in totaal 450 zetels. De communisten krijgen 82 zetels (19,16 procent). Daarna volgt het centrumlinkse Rechtvaardig Rusland met 64 mandaten (13,22 procent). De liberaal-democratische Jabloko heeft 56 zetels (3,3 procent). De Patriotten van Rusland behaalden 0,97 procent en Rechtvaardige Zaak 0,59 procent.

De Italiaanse regering heeft ingestemd met maatregelen van 20 miljard euro, waaronder een hogere pensioenleeftijd. De maatregelen moeten de torenhoge staatsschuld verlagen. De maatregelen zijn volgens de Italiaanse premier Mario Monti noodzakelijk om het land te redden. Door de ingrepen kan Italië volgens de premier zijn tekort en schuld onder controle brengen, zodat het land niet door Europa gezien wordt als een verdachte zwakke plek. Monti waarschuwde dat de Italiaanse bevolking opofferingen zal moeten doen. Zelf zei hij af te zullen zien van salaris voor zijn baan. De partijloze premier wil op die manier een bijdrage leveren aan het bestrijden van de grote staatsschuld.

Bij het invoeren van de euro is gemakzuchtig gehandeld en zijn grote fouten gemaakt. Daar wordt nu de prijs voor betaald. Dat heeft de Nederlandse minister van financiën Jan Kees de Jager in een Nederlands televisiegesprek gezegd. De invoering van de euro was volgens hem moeten gekoppeld zijn aan een veel sterkere begrotingscontrole. Bij de volgende Europese top moeten volgens De Jager vooral de Zuid-Europese landen de nodige stappen voorleggen. Volgens de Nederlandse minister heeft men helaas tot voor kort gezien dat het gevoel voor urgentie niet door iedereen in heel Europa werd gedeeld. Vooral de hervormingen en bezuinigingen in Zuid-Europa laten volgens De Jager te lang op zich wachten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal snel haar verzet tegen de uitgifte van euro-obligaties opgeven. Dat heeft Gerhard Schröder, de voorganger van Merkel als bondskanselier, in een Duits kranteninterview gezegd. Volgens Schröder zal Merkel niet enkel in de kwestie van de gemeenschappelijke Europese obligaties een bocht maken. De sociaaldemocraat meent dat Merkel ook het licht op groen zal zetten voor de aankoop van obligaties van eurolanden door de Europese Centrale Bank. Schröder, die bij de verkiezingen van zes jaar geleden nipt de duimen moest leggen tegen Merkel, wijst erop dat zijn opvolgster al enkele keren haar standpunt moest herzien sinds de eurocrisis bijna twee jaar geleden losbarstte.

De euro was van bij de start al gedoemd te mislukken. Dat heeft de Franse politicus Jacques Delors, gewezen voorzitter van de Europese Commissie en één van de architecten van de eenheidmunt, in een Brits kranteninterview gezegd. De huidige problemen van de euro zijn volgens Delors het gevolg van een combinatie van de hardnekkigheid van de Duitse visie op monetaire controle en het ontbreken van een duidelijke visie van alle andere landen. Ook hebben de leiders bij de introductie van de eenheidsmunt volgens Delors geen rekening gehouden met de zwaktes en met onevenwichten tussen de lidstaten. Bovendien had men maatregelen moeten nemen die hadden kunnen toelaten om te merken dat onder meer de Griekse statistieken niet correct waren.

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas is de Community of Latin American and Caribbean States (Celac) opgericht. De Celac moet een tegengewicht vormen voor de Organisation of American States (OAS), waarin Cuba niet is vertegenwoordigd. In de nieuwe organisatie is geen plaats voor de Verenigde Staten en Canada, die het verwijt krijgen de Organisation of American Staten te domineren ten koste van de Latijns-Amerikaanse stem. Ook Europese landen met Amerikaanse territoria zijn in de Celac niet vertegenwoordigd. Cuba is daarentegen wel lid van de Celac. Veel Celac-landen willen nauwere banden met Europa en Azië om onafhankelijker te kunnen worden van de Verenigde Staten.

De Indiase luchtvaartmaatschappij Kingfisher Airlines is door de luchthaven van Mumbai tot de orde geroepen. Volgens Mumbai International Airport Limited, één van de grootste luchthavens van India, diende Kingfisher nog een rekening betalen van 17,3 miljoen dollar. Kingfisher kreeg een landingsverbod op de luchthaven tot dat bedrag zou zijn betaald. De Indiase luchtvaartmaatschappij verkeert in grote moeilijkheden. Het bedrijf stapelt zware verliezen op en zou geen geld meer hebben om zijn rekeningen te betalen. Vijay Mallya, voorzitter van Kingfisher Airlines, maakte bekend dat er met een Indiase financier wordt gesproken om in de luchtvaartmaatschappij te investeren. De identiteit van de mogelijke investeerder werd echter niet bekend gemaakt.

In Almaty, de commerciële hoofdstad van Kazachstan, heeft president Nursultan Nazarbayev officieel de metro in gebruik genomen. De werken hebben vijfentwintig jaar in beslag genomen en vergden een investering van 1,1 miljard dollar, onder meer om de infrastructuur tegen aardbevingen te beschermen. Almaty is de eerste stad van Centraal-Azië die sinds de instorting van de Sovjet-Unie een metro kan openen. De werken aan de metro van Almaty vielen na de instorting van de Sovjet-Unie stil en werden pas meer dan tien jaar later heropgestart. Onder de Sovjet-Unie was ook al een metro opgezet in Tashkent, de hoofdstad van de republiek Oezbekistan.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home