Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, December 04, 2011

Doorwerken tot 75ste levensjaar fysiek en mentaal mogelijk

Het is voor de werknemers fysiek, mentaal en sociaal mogelijk om tot hun vijfenzeventigste levensjaar door te werken. Dat heeft Jan Laurier, voorzitter van de Nederlandse Stichting Blik Op Werk, gezegd. Laurier merkt wel op dat er een grote differentiatie bestaat tussen de verschillende beroepsgroepen en tussen verschillende individuen. Mits een aantal randvoorwaarden is doorwerken tot de vijfenzeventigste verjaardag volgens Laurier gemiddeld echter wel mogelijk.

Uit analyses blijkt dat vooral werknemers met een diploma hoger beroepsonderwijs - zoals lesgevend en verplegend personeel - relatief sneller zijn opgebrand. Die sectoren scoren in de analyses op het gebied van werkvermogen slechter dan het landelijke gemiddelde. Werknemers in die sectoren schatten de kans structureel lager in dat zij fysisch en psychisch nog twee tot drie jaar in dezelfde functie zouden kunnen doorwerken. Volgens Laurier scoort zelfs de bouwsector beter.

"Die slechte score heeft wellicht te maken met het feit dat deze werknemers vaak een beroep hebben waarin ze zich weinig verder kunnen ontwikkelen," merkt Laurier nog op. "Uit onderzoek blijkt immers dat leermogelijkheid een belangrijke impact heeft op het vermogen om te blijven werken." Het fenomeen kan er volgens Laurier toe leiden dat deze sectoren met een nijpend gebrek aan personeel geconfronteerd worden.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home