Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, December 04, 2011

Nieuwsoverzicht

De sociale netwerksite Facebook wil het volgende jaar duizenden mensen in dienst nemen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De sociale netwerksite wil volgens Sheryl Sandberg, directrice van Facebook, volgend jaar exponentieel groeien. Bij die plannen wordt vooral gekeken naar New York. Onder meer zou Facebook voor het eerst een team van ingenieurs in New York willen vestigen. Volgens Sandberg zal de sociale netwerksite proberen zoveel mogelijk hoogopgeleide ingenieurs aan te werven. In New York werken momenteel slechts een honderdtal medewerkers op de afdelingen marketing en recrutering. Facebook telt in totaal zo'n 3.000 medewerkers. Alle ingenieurs werken momenteel op de hoofdzetel in het Californische Palo Alto en in Seattle.

De Amerikaanse groep Hilton, de tweede grootste hotelgroep van de wereld, heeft bekendgemaakt de volgende drie jaar in Europa 8.500 banen te willen creëren. Over die periode wil Hilton in totaal 110 nieuwe hotels openen. De groep wil ook andere hotels overnemen en omvormen tot een filiaal van Hilton, waarbij zou getracht worden 2.500 banen te behouden. Simon Vincent, verantwoordelijke voor de regio Europa bij Hilton, merkt op dat de groep een uitzonderlijke groei kent, wat het volgens hem mogelijk maakt om vele carrièremogelijkheden te bieden. Er komt een grote recruteringscampagne, waarbij vooral zou gekeken worden naar de sterk groeiende markten. In Rusland zouden 3.000 banen worden gecreëerd, terwijl in Turkije 800 nieuwe medewerkers zouden worden gezocht.

De Europese leiders moeten dringend in actie komen om een stabiele economische omgeving veilig te stellen, zodat de bedrijfswereld voor banen kan zorgen en kan investeren in een sterke toekomst voor Europa. Dat hebben de leden van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA) in een oproep gezegd. De toenemende instabiliteit in Europa houdt volgens de de organisatie risico’s in voor zowel de Europese als de wereldeconomie. Het is volgens de organisatie vooral belangrijk dat het vertrouwen in de eurozone hersteld wordt. Bekend werd ook dat Fiat-topman Sergio Marchionne volgend jaar Dieter Zetsche, hoofd van Mercedes-Benz, zal opvolgen als voorzitter van de federatie.

Spanje telde tijdens de maand november 4,4 miljoen werklozen. Dat betekent een stijging met 1,37 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Spaanse ministerie van arbeid bekend gemaakt. De resultaten betekenen voor Spanje de zwaarste werkloosheid in minstens vijftien jaar. Het Spaanse Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) had eerder bekend gemaakt dat Spanje eind september 4,9 miljoen werklozen telde. Beide instanties gebruiken echter een afwijkende berekeningsmethode. Volgens INE was de Spaanse werkloosheid eind september gestegen tot 21,52 procent. In de leeftijdsgroep tussen zestien en vierentwintig jaar is er zelfs sprake van 45,8 procent.

Conrad Murray, de gewezen arts van zanger Michael Jackson, gaat in beroep tegen zijn veroordeling. De arts was eerder door een Amerikaanse rechtbank schuldig verklaard aan de dood van Michael Jackson. De zanger overleed eind juni twee jaar geleden aan een overdosis slaapmiddelen en verdovingsmiddelen. De jury was van mening dat Murray verantwoordelijk was voor het overlijden van Jackson, omdat hij de zanger regelmatig had bevoorraad met sterke slaapmiddelen en andere narcotica. Uiteindelijk werd Conrad Murry veroordeeld tot vier jaar cel voor onvrijwillige doodslag op het popidool. Daarmee werd tegen de arts de maximumstraf uitgesproken.

De Zwitserse rederij Mediterranean Shipping Company (MSC) heeft met zijn Franse sectorgenoot CMA-CGM een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Daarbij wordt gemikt op een samenwerking rond activiteiten tussen het Verre-Oosten naar Noord-Europa en Zuid-Afrika en op de verbindingen naar Zuid-Amerika. De twee grote rederijen zullen door de overeenkomst hun vloten over alle routes kunnen herverdelen zodat ze per dienst de meest geschikte tonnage kunnen inzetten, ongeacht de eigenaar van het schip. De samenwerking moet beide rederijen ook toelaten om de frequentie op heel wat bestemmingen op te drijven. Concrete details over de samenwerking werden niet bekend gemaakt.

Europa staat dicht tegen een daadwerkelijke begrotingsunie. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Duitse parlement gezegd. Volgens Merkel moet Europa voor zijn lidstaten strenge begrotingsregels invoeren. Daarbij zijn volgens haar ook automatische sancties nodig. Volgens haar kan alleen op die manier het geschonden vertrouwen worden hersteld. Merkel wees erop dat lidstaten van de Europese Unie er al zestig keer in geslaagd zijn om de Europese begrotingsregels naast zich neer te leggen. Bedoeling is te voorkomen dat lidstaten met een laks begrotingsbeleid opnieuw een ravage zouden aanrichten die de hele eurozone zou kunnen meesleuren. Onder meer zou het vetorecht van de nationale overheden sterk worden beperkt.

De Zuid-Koreaanse technologiegroep Samsung mag alsnog zijn Galaxy-smartphones en tabletcomputers blijven verkopen in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Apple eiste in april dit jaar een verbod op de verkoop van die Samsung-producten, omdat het om pure kopieën van de populaire iPhone en iPad zou gaan. De districtsrechtbank van Californië wees de eis op een verkoopverbod voor verschillende toestellen van Samsung echter af. Het staat volgens de rechter niet vast of een dergelijk verbod zou kunnen vermijden dat Apple onherstelbare schade oploopt. Over de mogelijke patentinbreuken zelf sprak de rechtbank zich echter nog niet uit. Het kan dus nog altijd dat Samsung wordt veroordeeld.

De Europese Commissie werkt aan een richtlijn die sociale netwerksites zoals Facebook verbiedt bepaalde informatie door te geven aan hun adverteerders. De richtlijn, die tegen begin januari klaar zou moeten zijn, moet beletten dat adverteerders informatie kunnen verzamelen over de politieke voorkeur, seksualiteit, religieuze overtuiging en locatie van gebruikers. Gebruikers van Facebook zouden expliciet hun toestemming moeten geven vooral die informatie ter beschikking kan worden gesteld. Vivian Reding, Europees Commissaris voor justitie, merkt op dat gebruikers moeten weten welke gegevens er worden verzameld en verwerkt. Facebook benadrukt dat adverteerders alleen anonieme gegevens krijgen.

De Formule Eén zal in Europa in de toekomst nog slechts vijf wedstrijden organiseren. Dat heeft Bernie Ecclestone, topman van de Formule Eén, in een Spaans kranteninterview gezegd. Europa, dat op dit ogenblik nog acht wedstrijden krijgt toegewezen, is volgens Ecclestone immers niet langer de bakermat van de Formule Eén. Jaarlijks staan er twintig wedstrijden op de kalender en die moeten volgens Ecclestone over de hele wereld worden georganiseerd. Er is al een akkoord voor een wedstrijd in Rusland, maar er zou ook worden gekeken naar Zuid-Afrika en Mexico als potentiële organisatoren. Het is nog niet duidelijk welke Europese wedstrijden daarvoor zouden worden geschrapt.

Het Amerikaanse mijnconcern BHP Billiton bekijkt de toekomstmogelijkheden van zijn diamant-activiteiten. Het concern wil onderzoeken of de activiteiten nog in overeenstemming zijn met de uitgestippelde strategie van de hele groep. Mogelijk zal worden beslist om de diamant-divisie gedeeltelijk of geheel te verkopen. Tegen eind januari volgend jaar zou er meer duidelijk zijn over de toekomst van de divisie. BHP Billiton heeft een belang van 80 procent in de Canadese Ekati-diamantmijn en is ook voor 51 procent eigenaar van het Canadese Chidliak-exploratieproject. Er wordt echter benadrukt dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over het afstoten van de diamantactiviteiten.

De Duitse autobouwer Audi gaat in China een tweede fabriek openen. Dat heeft de Duitse constructeur bekend gemaakt. De nieuwe site krijgt een oppervlakte van 100 hectare en moet werk bieden aan ongeveer 4.000 mensen. De Duitse groep gaat in China een nieuwe variant van de Audi A3 produceren. De eerste auto moet over ruim één jaar van de band rollen. China is sinds dit jaar de belangrijkste afzetmarkt voor Audi geworden. Tijdens de eerste tien maanden van dit jaar verkocht Audi op de Chinese markt 253.739 exemplaren. De nieuwe fabriek wordt gebouwd in samenwerking met First Automobile Works (FAW), de Chinese partner van Volkswagen, het moederbedrijf van Audi.

Een groep van Griekse advocaten heeft het Duitse weekblad Focus voor de rechter gesleept wegens laster en eerroof. Aanleiding was een satirische cover van het weekblad waarin een standbeeld van de Griekse godin Venus - gehuld in een gescheurde Griekse vlag - symbolisch haar middenvinger opsteekt naar de Europese leiders. Volgens de advocaten is dat een onaanvaardbare belediging van een Grieks nationaal symbool. In de inleidende zitting voor een rechtbank in Athene eisten de advocaten een gevangenisstraf van twee jaar. De uitgever van het Duitse blad en zijn twaalf journalisten lieten op de zitting verstek gaan. Zij vinden de Griekse beschuldiging totale onzin.

De politiediensten van het Australische eiland Tasmanië krijgen minder auto's ter beschikking. Dat heeft de lokale politievakbond bekend gemaakt. De maatregel kadert in een groter besparingsplan voor de Tasmaanse politiediensten. Opgemerkt wordt dat de politiemensen de opdracht hebben gekregen om zich zoveel mogelijk met een taxi naar een incident te begeven. Daarnaast zullen de agenten vanaf begin volgend jaar ook gebruik moeten maken van hun persoonlijke mobiele telefoon. Het Tasmaanse politiekorps heeft op dit ogenblik 31 voertuigen en 265 mobiele telefoons. De vakbond noemt de maatregelen lachwekkend. De autoriteiten spreken de beweringen van de vakbond tegen en wijst erop dat er onlangs nog zwaar werd geïnvesteerd in het netwerk voor mobiele telefonie.

MasterCard en Western Union hebben een akkoord gesloten voor de uitgifte van prepaid-kaarten. De twee bedrijven willen het gebruik van herlaadkaarten wereldwijd gemakkelijker en gebruiksvriendelijker maken. MasterCard en Western Union startten één jaar geleden een gelijkaardige samenwerking op de Amerikaanse markt, maar zullen de dienst nu ook uitbreiden naar andere landen om betalingen te verrichten en geld te transfereren. De bedrijven verwachten dat de prepaid-kaart klanten zal kunnen aantrekken die geen traditionele bankrekeningen gebruiken. Er wordt opgemerkt dat er wereldwijd 2,5 miljard mensen nog altijd in beperkte mate gebruik maken van financiële diensten.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home