Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 05, 2011

Initiatief European Citizens gaat niet ver genoeg

Het initiatief European Citizens, één van de grote innovaties van het Verdrag van Lissabon om het engagement van de Europese bevolking te versterken, is niet sterk genoeg. Het initiatief bevestigt immers het legislatief monopolie van de Europese Commissie. Dat heeft Andreas Gross, lid van de Zwitserse Nationale Raad en een leidinggevend expert in mechanismen rond rechtstreekse democratie, gezegd. Het Europese initiatief kan aan de Europese Commissie immers wel vragen om een materie te bekijken, maar kan geen referendum afdwingen.

"In een moderne rechtstreekse democratie heeft een klein gedeelte van de bevolking - meestal 1 procent tot 2 procent van het totale electoraat - het recht om aan alle burgers een wetgevende verandering door te voeren en het recht om daarop van iedereen tijdens een referendum een antwoord te krijgen," verduidelijkt Andreas Gross tegenover het webmagazine Euractiv. "European Citizens voorziet echter dat één miljoen mensen het initiatief mogen nemen om aan de Europese Commissie te vragen eventueel een wettelijk initiatief rond een onderwerp te overwegen."

"In het Zwitserse taalgebruik is dat een motie in plaats van een burgerinitiatief, want dat houdt het essentiële recht op een referendum in," benadrukt Gross nog. Hij voegde er wel aan toe dat European Citizens een opmerkelijke stap vooruit betekent, aangezien het Europese Parlement, dat geen wettelijke actie kan ondernemen zonder voorafgaandelijke raadpleging van de Europese Commissie, bereid zal zijn om zijn macht te delen met één miljoen burgers." Andreas Gross merkt echter op dat er een echte Europese grondwet noodzakelijk zou zijn.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home