Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 06, 2011

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft aan de ratings van vijftien eurolanden een negatief vooruitzicht gekoppeld. De dreigende ratingverlaging geldt ook voor Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Finland en Luxemburg, die op dit ogenblik nog steeds de hoogste kredietwaardigheid genieten. Voor Frankrijk dreigt zelfs een verlaging met twee niveaus. Ook België wordt bedreigd met een verdere kredietverlaging. Het ratingbureau noemt de toegenomen systeemrisico's van de afgelopen weken als voornaamste reden voor zijn beslissing. Een eventuele ratingverlaging zal afhankelijk zijn van het resultaat van de eerstvolgende Europese top van regeringsleiders.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft met de Duitse bondskanselier Angela Merkel een akkoord bereikt om het vertrouwen in de euro en de eurozone te herstellen. De tegenstellingen tussen beide landen waren nochtans groot. Duitsland wilde graag een sterk, automatisch supranationaal toezicht op de begrotingen van de eurolanden om begrotingsdiscipline af te dwingen. Frankrijk had daarentegen liever dat de landen zelf een grotere bevoegdheid zouden houden en pleitte voor een grotere rol voor de Europese Centrale Bank. Landen met een buitensporig begrotingstekort zullen volgens het akkoord automatisch worden gesanctioneerd, maar het Europees Hof van Justitie zou slechts een controlefunctie krijgen en geen nationale begrotingen kunnen verwerpen.

Ierland gaat zijn uitgaven met 2,2 miljard euro verder terugschroeven. De maatregel maakt onderdeel uit van een nieuwe saneringsronde met een totaal bedrag van 3,8 miljard euro. Dat heeft Brendan Howlin, de Ierse minister van hervormingen en publieke uitgaven, bekend gemaakt. Hij waarschuwde dat de wereldwijde economische problemen een bedreiging vormen voor het herstel van Ierland. De situatie in het land is volgens Howlin over de voorbije twaalf maanden wel verbeterd. Voor de begroting van volgend jaar wordt er onder meer gesnoeid in het onderwijsbudget, de gezondheidszorg en openbare diensten. Sociale uitkeringen zullen worden verminderd. De nieuwe maatregelen vormen al de vierde saneringsronde sinds Ierland steun moest zoeken bij de internationale gemeenschap.

De rente op Italiaans tienjarig staatspapier is onder de grens van 6 procent gedoken. Dat gebeurde na de bekendmaking van Frans-Duitse afspraken over begrotingssancties. De tienjaarsrente van Italië ging naar 5,99 procent. Daarmee slaagt men er voor de eerste keer sinds oktober in om onder de grens van 6 procent te blijven. In de eerste helft van november werd een recordniveau van 7,483 procent bereikt. De ontspanning op de obligatiemarkt is niet alleen een gevolg van de afspraken door de Duitse-Franse alliantie, maar ook door de bekendmaking door de nieuwe Italiaanse regeringsleider Mario Monti van 20 miljard euro aan besparingen.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM zal passagiers aan de hand van sociale media in de toekomst de mogelijkheid bieden om hun buur op het vliegtuig te kiezen. Als een passagier incheckt op internet kunnen de profielen van LinkedIn en Facebook gekoppeld worden. Andere passagiers kunnen zo een buurman uitkiezen met wie zij bijvoorbeeld overeenkomsten hebben. Uiteraard moeten passagiers er zelf voor kiezen deze informatie te delen. Volgens KLM is het bijvoorbeeld handig voor zakenreizigers om nieuwe contacten op te doen. KLM heeft de dienst nog niet officieel aangekondigd, maar een topman sprak over de plannen tijdens een conferentie. Begin volgend jaar zal een pilot gestart worden en dan zullen ook meer details volgen.

De Peruaanse president Ollanta Humala heeft in vier provincies van de noordelijke deelstaat Cajamarca de noodtoestand uitgeroepen. De maatregel is het gevolg van felle protesten tegen het Conga-mijnbouwproject. De noodtoestand geldt voor zestig dagen. Onder de noodtoestand worden burgerlijke vrijheden, zoals het recht op vergadering, opgeschort en kunnen mensen zonder aanhoudingsbevel worden opgepakt. Het fel gecontesteerde Conga-mijnbouwproject kost 3,5 miljard euro en is het grootste investeringsproject in Peru. De boeren in de omgeving vrezen echter dat de goudwinning de lokale watervoorziening in het gedrang brengt. Bij botsingen tussen de politie en protesterende boeren zijn in tientallen mensen gewond geraakt.

Julian Assange, oprichter van Wikileaks, mag bij het Britse hooggerechtshof in beroep gaan tegen zijn uitlevering aan Zweden. Dat heeft een rechtbank in Londen bepaald. Assange heeft veertien dagen de tijd om dat beroep schriftelijk bij het hof in te dienen. Assange wordt in Zweden verdacht van seksueel misbruik van twee vrouwen. Zweden wil hem daarover aan de tand voelen en heeft een Europees arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Een rechtbank in Londen oordeelde dat hij moet worden uitgeleverd aan Zweden. Die uitspraak werd nadien door een beroepsrechtbank bevestigd. Volgens Assange vond de seks met de twee vrouwen met wederzijdse toestemming plaats. Hij beweert dat de zaak politiek gemotiveerd is vanwege de geheime documenten die Wikileaks heeft gelekt.

De Bank of England bereidt volgens Britse media een regelgeving voor die een einde zou kunnen maken aan de veelbesproken bonuscultuur in het bankwezen van Groot-Brittannië. De waarschuwing van de centrale bank is een vervolg op een recent besluit om Britse financiële instellingen te dwingen de bonussen over dit jaar te beperken. Banken moeten hun balansen versterken om financiële schokken in de toekomst aan te kunnen. Ondertussen maakt de Britse bank Barclays zich ondanks die waarschuwingen op om zijn bankiers 5 miljard pond te betalen. Dat bedrag betekent wel een daling met 10 procent tegenover vorig jaar. De Britse media verwachten verhitte politieke debatten over de bonussen.

De Verenigde Staten willen dat er een oplossing komt voor de Europese schuldencrisis en voeren de druk op de landen van de eurozone op. Dat zou de inhoud zijn van een bezoek van de Amerikaanse vice-president Joe Biden aan Griekenland en een rondreis van de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner langs Duitsland, Frankrijk en Italië. De Verenigde Staten krijgen mogelijk een actieve rol bij het uitwerken van een oplossing voor de schuldencrisis. Volgens Duitse media ligt er een plan op tafel waarbij de landen van de eurozone, maar ook de Verenigde Staten een noodfonds, beheerd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zouden financieren. Dat fonds zou worden gebruikt om Europese landen uit de financiële problemen te halen.

De Britse Financial Services Authority (FSA) heeft het bankenconcern HSBC Holdings een boete opgelegd van 10,5 miljoen pond. HSBC Holdings kreeg de boete opgelegd omdat aan 2.485 hoogbejaarde klanten werd geadviseerd om financiële producten aan te schaffen om hun verzorgingskosten te financieren. Bejaarden moesten intekenen voor tenminste vijf jaar, wat volgens de Britse bankregulator in 87 procent van de dossiers een langere tijdspanne was dan de levensverwachting van de klant. Naast de boete moet HSBC Holdings ook voor 29,3 miljoen pond aan schadevergoedingen uitkeren. Dit soort gedrag ondermijnt volgens de regulator het vertrouwen in de financiële sector. HSBC Holdings heeft zich in een officiële mededeling verontschuldigd.

Europese banken hebben tijdens het weekend voor 332,7 miljard euro liquiditeiten bij het 24-uursloket van de Europese Centrale Bank (ECB) ondergebracht. Dat is het hoogste bedrag sinds juni vorig jaar, toen een bedrag van 384,3 miljard euro hadden gedeponeerd. Dat was het absolute record sinds het uitbreken van de financiële crisis vier jaar geleden. De nieuwe deponeringen wijzen volgens waarnemers op een nieuw teken van wantrouwen in het banksysteem. Het grote gestalde bedrag toont aan dat de banken elkaar wantrouwen en hun geld liever bij de centrale bank onderbrengen dan het op de interbankenmarkt tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

Het reisconcern TUI Travel heeft het voorbije boekjaar een operationele winst gerealiseerd van 471 miljard pond. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 8,7 procent tot 14,7 miljard pond. TUI Travel, de grootste touroperator van Europa, profiteerde naar eigen zeggen van een toename van het aantal onlineboekingen en van het succes van pakketreizen naar vakantieresorts die het bedrijf zelf exploiteert. Volgens TUI Travel lieten de Britse, Scandinavische, Nederlandse, Belgische, Canadese en Oostenrijkse reismarkten allemaal een groei optekenen. De boekingen voor de komende winter lopen volgens het concern wel terug door de aanhoudende protesten in het Midden-Oosten.

Door in te spelen op de verwachtingen van de financiële markten, wordt de Europese crisis alleen maar verder uitgediept. Dat is de boodschap van het Manifesto of Appalled Economists, waarmee vier Franse economen rond André Orléan hun ongenoegen uiten over het beleid van de Europese Unie. In het manifest wordt opgemerkt dat de Europese aanpak van de schuldencrisis is gebaseerd op tien foutieve vooronderstellingen, waardoor de invloed van het speculatief kapitaal alleen maar wordt vergroot. De Europese Unie zit volgens de economen gevangen in zijn eigen institutionele val. Europese staten moeten lenen van dezelfde instellingen die ze vier jaar hebben gered. Orléan zegt ook de aandacht voor de kredietbeoordelaars en de financiële markten compleet absurd te vinden.

Carl-Henric Svanberg, de Zweedse voorzitter van de Britse oliegroep British Petroleum, wordt mogelijk ook voorzitter van truckbouwer Volvo. Volgens Zweedse media zouden de twee hoofdaandeelhouders van de truckbouwer Volvo akkoord zijn met de benoeming van Svanberg tot voorzitter van de raad van bestuur. Een officiële bevestiging is er niet, maar volgens bronnen dicht bij het dossier zou Svanberg alvast genoeg plaats in zijn agenda zien om die extra voorzitterstaak er bij te nemen. Hij zou wel afstand doen van zijn bestuursfunctie bij Ericsson, waarvan hij tot twee jaar geleden chief executive was. British Petroleum zou geen problemen zien in de benoeming. Svanberg heeft bij de groep een contract van drie dagen per week.

Buitenlandse supermarkten kunnen voorlopig nog altijd geen activiteiten ontwikkelen op de Indiase markt. Dat heeft Mamata Banerjee, leider van de Indiase regeringspartij Trinamool, bekend gemaakt. India had bekend gemaakt de toegang voor buitenlandse retailgroepen te versoepelen, maar die plannen worden volgens Banerjee voorlopig opgeborgen. Daarover zou eerst binnen de Indiase coalitie een akkoord moeten worden bereikt. De intrede van grote supermarktketens stuit in India op groot verzet. Gevreesd wordt dat miljoenen kleine winkeliers zouden verdwijnen. In het nieuwe plan zouden buitenlandse ketens een belang van 51 procent mogen opbouwen in Indiase winkels.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home