Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 07, 2011

Ontbossing Amazone-gebied op historisch laagtepunt

Het tempo van de ontbossing van het Amazone-gebied is tot het laagste niveau teruggevallen sinds de autoriteiten de situatie drieëntwintig jaar geleden zijn beginnen op te volgen. Dat blijkt uit een rapport van het Braziliaanse National Institute of Space Research (Inpe). Tussen augustus vorig jaar en juli dit jaar zou de ontbossing volgens Gilberto Camara, hoofd van de Braziliaanse onderzoeksinstelling, tot 6.238 vierkante kilometer zijn teruggevallen. Dat betekent een daling met 11 procent tegenover de twaalf maanden voordien.

"Deze evolutie is volgens Aloizio Mercadante, Braziliaans minister van wetenschap en technologie, een groot succes voor het land," merkt het persbureau AFP op. "Hij noemde het Amazone-gebied een gigantisch instrument om koolstofdioxide, één van de oorzaken van de opwarming van de aarde." Er wordt echter opgemerkt dat de ontboste oppervlakte nog altijd vier keer groter is dan Sao Paulo, de grootste stad van Brazilië.

De ontbossing van het Amazone-gebied kende acht jaar geleden zijn hoogtepunt. Toen verdwenen op twaalf maanden tijd 27.700 vierkante kilometer tropisch regenwoud. De belangrijkste oorzaken voor de ontbossing zijn branden, de opmars van de landbouw en veeteelt en illegale trafieken van hout en mineralen. Er zijn in Brazilië echter plannen om het beschermde gebied te reduceren, gesteund door de machtige Braziliaanse landbouwsector.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home