Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 07, 2011

Aantrekkelijkste politici krijgen meest televisie-aandacht

De aantrekkelijkste politici krijgen ook de grootste televisie-aandacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Haifa over de televisie-aandacht van de Amerikaanse media voor congresleden. Volgens de Israëlische onderzoekers moet de reden voor het fenomeen gezocht worden bij de televisie-journalisten. Die zouden er immers de voorkeur aan geven dat de televisiekijkers de voorkeur geven aan fysiek aantrekkelijke mensen. Het uiterlijk zou daarbij belangrijker zijn dan anciënniteit, hiërarchie en wetgevende activiteit.

De onderzoekers Israël Waismel-Manor en Yariv Tsfati stelden vast dat er een duidelijk verband kon worden opgemerkt tussen fysieke aantrekkelijkheid en televisie-aandacht. Een gelijkaardig verband werd echter niet teruggevonden bij radio of gedrukte media. De onderzoekers stelden vast dat alleen de activiteit in het congres en de omvang van hun staat een grotere impact hadden op de televisie-aandacht dan het uiterlijk. Het onderzoek werd uitgevoerd met Israëlische studenten, zodat politieke overtuiging of bekendheid kon worden uitgesloten.

Het uiterlijk van de politicus zou onder meer ook belangrijker zijn dan de wetsvoorstellen die mee werden ondersteund of de politieke gezindheid. Voor elk niveauverschil op een schaal van fysieke aantrekkelijkheid van tien punten, kon er volgens de onderzoekers een stijging of daling met 11,6 procent in de televisie-aandacht worden opgetekend. De onderzoekers spreken andere resultaten tegen, waarbij aangegeven werd aantrekkelijke mensen betrouwbaarheid en respectabiliteit uitstralen en ook een groter zelfvertrouwen hebben, wat tot een grotere televisie-aanwezigheid zou leiden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home