Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 08, 2011

Opvang koolstofdioxide in atmosfeer op dit ogenblik niet realistisch

De ontwikkeling van technologieën om koolstofdioxide rechtstreeks uit de atmosfeer te filteren, kan op middellange termijn geen realistische oplossing bieden in de strijd tegen de klimaatverandering. Het ontwikkelen van die technologieën kost immers meer dan maatregelen om de uitstoot aan de bron, zoals krachtcentrales op basis van fossiele brandstoffen, te blokkeren. Dat is gebleken uit een rapport van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"De voorstanders van deze technologieën tonen zich verdekte woordvoerders van de petroleumsector," merkt onderzoeker Howard Herzog op. "Het is echter ook een aantrekkelijk concept, want door de opvang van koolstofdioxide in de atmosfeer zou men niets aan zijn levensstijl moeten veranderen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en de klimaatverandering tegen te houden. Indien die mogelijkheden bestonden, zou men inderdaad het definitieve antwoord op het probleem van de opwarming van de aarde hebben."

"In werkelijkheid blijken de voorstellen rond die technologieën de betrokken kosten zwaar te minimaliseren," voert Herzog nog aan. "Bij een nader onderzoek blijken die berekeningen niet te kloppen. In vergelijking met de opvang van koolstofdioxide aan de bron ligt de kost van een opvang in de atmosfeer per ton emissies ongeveer driehonderd keer hoger. Dat is ook het verschil in concentraties aan koolstofdioxide die in beide omgevingen kunnen worden aangetroffen."

De opvang in de atmosfeer kost volgens Herzog ongeveer 1.000 dollar per ton koolstofdioxide. Aan de bron zou die kost beperkt blijven tot een bedrag van 50 dollar tot 100 dollar.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home