Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 10, 2011

Nieuwsoverzicht

Alle lidstaten van de Europese Unie, op uitzondering van Groot-Brittannië, zijn bereid om zich aan te sluiten bij het begrotingspact van de eurozone. De blijkt uit een verklaring van de leiders van de zeventien eurolanden. De eurolanden willen de nieuwe afspraken over het versterken van de begrotingsdiscipline tegen maart of een vroegere datum in een nieuw internationaal akkoord gieten. De Britse premier David Cameron stelde echter dat hij de belangen van zijn land moet verdedigen. Ook Hongarije, Zweden en Tsjechië hadden oorspronkelijk bedenkingen bij het begrotingspact, maar beslisten uiteindelijk toch om zich achter het plan te scharen. Daardoor raakt Groot-Brittannië Europees steeds meer geïsoleerd.

Tijdens de laatste zes maanden van dit jaar is Nederland in een milde recessie beland. Ook voor de volgende jaren komt de economische groei veel lager uit dan een half jaar geleden werd gedacht. Dit jaar zal de werkloosheid uitkomen op 4,4 procent, maar dat zal over twee jaar opgelopen zijn tot bijna 6 procent. Daardoor zijn extra bezuinigingen noodzakelijk. Dat blijkt uit de jongste halfjaarlijkse raming van De Nederlandsche Bank. Als oorzaak wordt gewezen naar een lagere groei van de wereldhandel, het toenemende gebrek aan vertrouwen bij bedrijven en consumenten en de sterkere spaarneiging door dalende woningprijzen. In de vooruitzichten wordt er vanuit gegaan dat de Europese schuldencrisis uiteindelijk zonder grote schokken zal kunnen worden opgelost.

De Duitse export heeft sinds begin van dit jaar een niveau van meer dan 1.000 miljard euro bereikt. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Bundesambt Grosshandel und Aussenhandel (BGA). De federatie van exporteurs wijst erop dat het drie jaar geleden is dat dit niveau werd bereikt. Verwacht wordt dat de export dit jaar een groei met 12 procent tot 1.075 miljard euro zal realiseren. Volgend jaar zou dit groei echter vertragen tot 6 procent. Voor dit jaar wordt een handelsoverschot verwacht van 156 miljard euro. Dat betekent een stijging met 3 miljard euro tegenover vorig jaar. Na China is Duitsland de grootste exporteurs van de wereld. De export is één van de belangrijkste motoren van de Duitse economie.

De Amerikaanse autobouwer Ford gaat in maart volgend jaar een kwartaaldividend van 5 dollarcent uitkeren. Dat heeft de autobouwer bekend gemaakt. Het is de eerste keer in ruim vijf jaar dat opnieuw een dividend wordt voorzien. Bill Ford, topman van het Amerikaanse concern, zegt dat het bedrijf een enorme vooruitgang heeft geboekt bij het aflossen van zijn schulden. Ford, de tweede grootste autogroep van de Verenigde Staten, zegt voortdurend een positieve kasstroom te kunnen optekenen. Ford is de enige grote Amerikaanse autoconstructeur die tijdens de financiële crisis van drie jaar geleden geen staatssteun heeft aangevraagd. In oktober maakte Ford voor de tiende opeenvolgende keer een kwartaalwinst bekend.

De Verenigde Staten hebben in Rusland na de Russische parlementsverkiezingen oproep proberen te veroorzaken. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd in een reactie op uitspraken van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, die de verkiezingen oneerlijk noemde. Daarmee heeft ze volgens Poetin een signaal gegeven aan zijn politieke tegenstanders, die van de woorden van Clinton gebruik zouden gemaakt hebben om protestacties op te zetten. Individuen die voor buitenlandse overheden werken om de Russische politiek te beïnvloeden, zullen zich daarvoor volgens Poetin moeten verantwoorden. Het is volgens Poetin onaanvaardbaar dat buitenlands geld in Russische verkiezingsprocessen wordt gepompt.


Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft vijftien grote Europese verzekeraars gewaarschuwd voor een mogelijke verlaging van hun kredietwaardigheid. Onder meer het Duitse Allianz, het Britse Aviva, het Italiaanse Generali en het Franse Axa worden geviseerd. De waarschuwing aan het adres van de verzekeraars is een logisch vervolg op de dreiging van het bureau om de rating van vijftien landen van de eurozone te verlagen. De verzekeraars zouden volgens het bureau immers onder meer te maken hebben met een grote onzekerheid op de financiële markten. Het bureau merkt op dat een eventuele ratingverlaging binnen de vier weken kan volgen na een eventuele aanpassing van de kredietwaardigheid van de betrokken Europese landen.

De Duitse Bundesbank is niet fundamenteel gekant tegen leningen van eurolanden aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft een woordvoerder van de Duitse centrale bank verklaard. Er wordt opgemerkt dat de Bundesbank overleg pleegt met de Duitse overheid over de modaliteiten van een dergelijke lening. Om de dringendste noden te ledigen, krijgen Europese probleemlanden 200 miljard euro extra van het internationaal muntfonds. Daarvoor zijn op dit ogenblik echter onvoldoende middelen beschikbaar. De Bundesbank vindt het cruciaal dat de nieuwe geldstromen via het Internationaal Monetair Fonds blijven verlopen en dat er geen nieuwe structuur wordt opgezet.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft aangekondigd de kosten voor het inchecken van bagage te zullen optrekken. Vanaf half december betalen klanten van de Ierse maatschappij tot 100 euro voor een eerste stuk bagage en 135 voor een tweede exemplaar. Wie er voor kiest om zijn ticket niet thuis af te printen, betaalt daarbovenop nog eens 60 euro. Tot nu toe bedroeg die extra kost 40 euro. Ryanair kan al jaren rekenen op een stijgend aantal passagiers, maar in november ging het reizigersaantal met 8 procent naar beneden. Voor het hele winterseizoen rekent de maatschappij op een daling van 4 procent, waardoor mogelijk tachtig toestellen aan de grond zullen blijven.

De Bertelsmann Stichting, een Duitse economische denktank, werkt aan een alternatief voor de traditionele ratingbureaus zoals Moody's en Standard & Poor's. Het alternatief moet een eerlijker beoordeling van vooral landen toelaten. De stichting brengt de volgende maanden verschillende internationale experts samen om het initiatief verder uit te werken. Bedoeling is de vorming van een agentschap zonder winstoogmerk, dat de kredietwaardigheid van landen zonder een verborgen agenda kan beoordelen. Volgens de Bertelsmann Stichting ontbreekt het de huidige ratingbureaus aan transparantie en legitimiteit. Omdat ze zelf winst moeten maken, kunnen ze volgens de stichting niet op een objectieve manier beoordelen.

Het Griekse bruto binnenlands product (bbp) is in het derde kwartaal van dit jaar weer gekrompen met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit herziene voorlopige cijfers van het Griekse statistische bureau. Eerdere ramingen hadden nog gewag gemaakt van een daling met 5,2 procent. De totale consumptieuitgaven liepen tijdens het derde trimester met 5,1 procent terug. De export kende daarentegen een stijging met 3,2 procent, terwijl de import met 4,3 procent daalde. Er wordt vanuit gegaan dat de Griekse economie over het hele jaar een inkrimping met 5,5 procent zal kennen. Voor volgend jaar wordt een inkrimping met 2,8 procent verwacht. Daarmee zal Griekenland een recessieperiode van vijf jaar kennen.

Sean FitzPatrick, de gewezen topman van Anglo Irish Bank, is door de Ierse politie opgepakt. FitzPatrick gaf in december drie jaar geleden toe dat hij had nagelaten de aandeelhouders in te lichten over persoonlijke leningen ter waarde van 84 miljoen euro die hijzelf bij de bank had afgesloten. Er wordt ook onderzoek gevoerd naar verschillende andere ongeregeldheden bij de financiële instelling. De bank werd twee jaar geleden genationaliseerd. Die operatie zou de Ierse overheid een bedrag van 34 miljard euro kunnen kosten. Er leeft dan ook heel wat onvrede over de trage voortgang van het onderzoek naar de malversaties bij de financiële instelling. Enkele weken geleden werd ook financieel directeur Willie McAteer gearresteerd.

De Bundesbank heeft de vooruitzichten voor de Duitse economische groei volgend jaar naar beneden bijgesteld. Er wordt daarbij nu gerekend op een groei met 0,6 procent. Zes maanden geleden werd er nog van uitgegaan dat de Duitse economie volgend jaar een groei met 1,8 procent zou laten optekenen. De Duitse centrale bank verwacht echter dat de conjunctuur de komende winter een moeilijke periode zal kennen. Maar nog in de loop van volgend jaar zou de heropleving volgens de Bundesbank echter opnieuw aan vaart winnen. Het jaar daarop zou het Duitse bruto binnenlandse product volgens de Bundesbank weer 1,8 procent groeien.

De Japanse autoproducent Toyota heeft de winstverwachting voor het lopende jaar met meer dan de helft verlaagd. Reden is de verstoring van de productie als gevolg van de overstromingen in Thailand. De Japanse autogroep verwacht nu een winst van 180 miljard yen te zullen realiseren. Dat komt overeen met een bedrag van 1,7 miljard euro. Dat betekent een daling met 54 procent tegenover een eerdere prognose. De Thaise overstromingen zorgden wereldwijd voor tekorten aan onderdelen, waardoor Toyota-fabrieken met storingen in de productie te maken kregen. Die moeilijkheden komen bovenop de problemen die Japanse autoproducenten ondervonden door de aardbeving en de tsunami in maart van dit jaar in Japan en door de stijgende koers van de yen.

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont heeft zijn winstprognose voor voor het lopende jaar verlaagd. Het chemiebedrijf verwijst daarvoor naar een dalende vraag in consumentenelektronica en de zwakte in de bouwsector. Ellen Kullman, chief executive van DuPont, zegt dat er door de economische onzekerheid een duidelijke vertraging kan worden opgemerkt. DuPont, na BASF het grootste chemiebedrijf van de wereld, merkt op dat ondernemingen minder orders plaatsen en hun bestaande voorraden opgebruiken. Eerder had het Amerikaanse concern ook al gewaarschuwd voor een zwak vierde kwartaal. Voor volgend jaar wordt een winstgroei in het vooruitzicht gesteld.

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van grote Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole met één niveau verlaagd. Vooral de problemen bij het herfinancieren hebben volgens het ratingbureau de beslising beïnvloed. Uit vrees voor een besmetting heeft de Amerikaanse geldmarkten al geweigerd om nog schulden van Franse banken op te kopen. De kans is volgens Moody's groot dat de banken bij de Franse overheid zullen moeten aankloppen om steun te vragen. Daarom werden aan de ratingverlaging ook negatieve vooruitzichten gekoppeld, waardoor ook een verdere afwaardering in de toekomst niet uitgesloten wordt geacht.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home