Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 09, 2011

Nieuwsoverzicht

France Télécom moet van het Europees Hof van Justitie ongeveer 1 miljard euro terugbetalen aan de Franse staat. Daarmee wordt ingegaan op een klacht van de Europese Commissie, die aanvoerde dat het speciale Franse belastingstelsel voor France Télécom tussen het midden van de jaren negentig en het begin van het voorbije decennium neerkomt op ongeoorloofde overheidssteun. Het exacte bedrag dat moet worden terugbetaald, werd door het Europese Hof van Justitie niet vastgesteld. Het gaat om een som tussen 798 miljoen euro en 1,14 miljard euro, plus intresten. In januari vorig jaar stortte France Télécom al 1 miljard euro op de rekening van de Franse staat, als voorschot op bedragen die in het dossier mogelijk geëist kunnen worden.

De Chinese e-commercegroep Alibaba is op zoek naar 4 miljard dollar. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De financiële middelen moeten Alibaba de mogelijkheid bieden om het belang van het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo in de Chinese groep terug te kopen. Yahoo heeft een belang van 40 procent in Alibaba, maar bevindt zich op dit ogenblik in een zwakke positie. De relatie tussen Yahoo en Jack Ma, topman van Alibaba is al enkele tijd zwaar verzuurd. Volgens waarnemers zou het belang van Yahoo in Alibaba ongeveer 9 miljard dollar waard kunnen zijn. Jack Ma zou ook kunnen meestappen in een volledige overname van Yahoo, in samenwerking met Bain Capital en Blackstone Group. De totale waarde van die deal zou snel tot 25 miljard dollar kunnen oplopen.

Bij het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom worden 457 banen geschrapt. Daarmee wordt het personeelsbestand gedecimeerd. Er wordt aan toegevoegd dat er 225 gedwongen ontslagen zullen vallen. De rest van de sanering zal moeten gerealiseerd worden door natuurlijke afvloeiingen. TomTom had de reorganisatie al aangekondigd bij de voorstelling van de kwartaalresultaten eind oktober. TomTom zei toen 50 miljoen euro te moeten besparen. Daarvoor moeten ruim 450 banen sneuvelen. Het bedrijf kondigde ook een verandering aan in de organisatie van zijn researchafdeling, wat zou moeten leiden tot een snellere productontwikkeling. In het derde kwartaal van dit jaar daalde de omzet van TomTom met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De Zwitserse voedingsgroep Nestlé heeft van de Chinese overheid de toestemming gekregen om snoepgoedfabrikant Hsu Fu Chi over te nemen. Nestlé betaalt een bedrag van 1,2 miljard euro voor een belang van 60 procent in het Chinese bedrijf. Daarmee realiseert Nestlé één van de grootste buitenlandse overnames uit de Chinese geschiedenis. Het Zwitserse concern kondigde de overname al in juli aan. De overname past in de strategie van Nestlé om zijn omzet tegen het einde van het decennium voor 45 procent in groeimarkten te realiseren. Op dit ogenblik vertegenwoordigen die markten een aandeel van 38 procent in de omzet van het Zwitserse bedrijf. In april nam Nestlé ook al de Chinese drankenproductent Yinlu over.

Griekenland heeft een oproep tot kandidaturen gelanceerd voor de overname van zijn Olympische infrastructuur. De operatie maakt deel uit het gigantische privatiseringsprogramma dat Griekenland opgelegd kreeg in ruil voor internationale steun van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Geïnteresseerde kopers kunnen zich tot eind maart volgend jaar aanmelden. Concreet staat een meerderheid van de aandelen van Hellinikon te koop, de onderneming die de terreinen van de Olympische Spelen in haar bezit heeft. Het gaat om een gebied van 620 hectare, met een 3,5 kilometer lange toegang tot de zee. Griekenland was acht jaar geleden organisator van de Olympische Spelen. Sindsdien worden de installaties nog amper gebruikt.

Europese banken hebben 114,7 miljard euro bijkomend kapitaal nodig om te voldoen aan de strengere kapitaaleisen. Dat blijkt uit cijfers van de European Banking Authority (EBA). De banken hebben de extra middelen nodig om zich te beschermen tegen de gevolgen van de schuldencrisis in de eurozone. De nieuwe cijfers liggen 8 miljard euro hoger dan in een eerste inschatting van de bankenautoriteit in oktober. De Griekse banken zouden met 30 miljard euro de zwaarste inspanningen moeten leveren, gevolgd door Spanje met 26,2 miljard euro en Italië met 15,4 miljard euro. De herkapitalisatie moet tegen eind juni volgend jaar zijn uitgevoerd. In januari moeten de banken bekend maken op welke manier ze denken de extra middelen te zullen kunnen aantrekken.

Het recept van de frisdrank wereldberoemde Coca-Cola is voor het eerst in 86 jaar overgebracht naar een nieuwe locatie. De uiterst geheime receptuur lag sinds het midden van de jaren twintig van de voorbije eeuw in een bankkluis van SunTrust Banks in Atlanta, maar is nu ondergebracht in het museum World of Coca-Cola in het centrum van dezelfde Amerikaanse stad, waar het hoofdkwartier van het drankenconcern is gevestigd, tentoon gesteld. Het recept voor de drank, dat dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, blijft echter geheim en wordt aan het zicht van bezoekers onttrokken. Het was volgens Muhtar Kent, chief executive van Coca-Cola, echter tijd dat de formule naar huis terugkeerde.

De Federazione Anarchica Informale (FIA) heeft de verantwoordelijkheid voor de bombrief aan Joseph Ackermann, topman van Deutsche Bank, opgeëist. Dat heeft de politie van de Duitse stad Wiesbaden bekend gemaakt. De afzenders worden een linkse Italiaanse terreurgroep genoemd. Dezelfde groep zou acht jaar geleden ook al verantwoordelijk zijn geweest voor een aanslagpoging op de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Verdachten konden toen niet worden opgepakt. In de brief waarin de aanslag wordt opgeëist, zou sprake zijn van drie explosies. Daarom moet er volgens de Duitse politie worden vanuit gegaan dat er nog twee andere bombrieven zijn verstuurd.

Rusland heeft vierentwintig satellieten voor zijn satellietnavigatiesysteem Glonass operationeel. Daardoor is het systeem nu wereldwijd te gebruiken. Dat heeft het Russische ruimtevaartbedrijf Roskosmos gemeld. Glonass moet de Russische concurrent worden van het Amerikaanse gps-systeem en van het Europese Galileo en het Chinese Compass die in uitbouw zijn. De eerste satelliet van het Glonass-systeem werd al bijna dertig jaar geleden gelanceerd. Dertien jaar later was het netwerk compleet. Maar het systeem boette snel aan slagkracht in en raakte tengevolge van de financiële crisis in de Russiche ruimtevaart in verval. Enkele jaren geleden besliste de Russische regering een versnelde inhaalbeweging door te voeren.

Het Japanse energiebedrijf Tepco, exploitant van de beschadigde kerncentrale van Japan, heeft aangekondigd te overwegen om licht radioactief water weer in zee te lozen. De maatregel is volgens Tepco noodzakelijk omdat de eigen tanks slechts een beperkte capaciteit hebben. Een eventuele lozing pas over enkele maanden plaats hebben. Tepco belooft enkel water te lozen waarvan het radioactiefgehalte onder de wettelijke norm ligt. De uitbater zegt dat zijn opslagcapaciteit in maart het maximum zal bereiken. Vissersorganisaties vrezen echter voor nog meer contaminatie van het maritieme leven. In het kernpark van Fukushima hebben zich tienduizenden ton water opgestapeld tengevolge van het massaal besproeien van de installaties na het zware ongeval op de site.

Mark Kaiser, de gewezen marketingmanager van US Foodservice, is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en tien maanden. Kaiser was als marketingdirecteur betrokken bij een boekhoudkundig schandaal waarbij de resultaten van de divisie kunstmatig werden opgeblazen. Kaiser bekende tijdens zijn proces schuldig te zijn aan fraude. Hij werd vijf jaar geleden al veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar, maar kreeg wegens procedurefouten een nieuw proces. De fraude vond plaats in de periode dat het Nederlandse concern Ahold eigenaar was van US Foodservice. Problemen bij US Foodservice lagen aan de basis van het grote boekhoudschandaal waar Ahold jarenlang onder gebukt ging. De Amerikaanse tak werd vier jaar geleden verkocht.

De Europese Centrale Bank heeft zijn groeiverwachting voor de eurozone volgend jaar gevoelig teruggeschroefd. In september voorspelde de instelling nog een groei van 1,3 procent, maar dat werd inmiddels bijgesteld tot amper 0,3 procent. Oorzaak van het verlaging is volgens Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, de sterke onzekerheid door de schuldencrisis. Het jaar daarop zou de eurozone een groei kennen van 1,3 procent. Voor dit jaar blijft de verwachting gehandhaafd op 1,6 procent. De instelling verwacht dat de inflatie in de komende jaren enigszins zal afkoelen. Dit jaar zou het nog gaan om 2,7 procent, maar de volgende twee jaar zou er sprake zijn van respectievelijk 2 procent en 1,5 procent.

De Europese Unie heeft genoeg middelen om de schuldencrisis op te lossen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd. Europa is volgens Obama rijk genoeg en er is volgens hem geen reden waarom dit probleem niet kan worden opgelost. Hij merkte ook op van mening te zijn dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel vooruitgang heeft gemaakt met een fiscaal pact waarbij iedereen dezelfde regels naleeft en landen zich niet onverantwoordelijk mogen gedragen. De Amerikaanse president gaf aan de Europese Unie aan te zullen sporen om door te gaan op de ingezette weg. Hij benadrukte ook dat de evoluties in Europa een enorme impact hebben op de Verenigde Staten.

De patentoorlogen die door de Amerikaanse technologiegroep Apple worden gevoerd, zijn bijzonder slecht voor de consument. Door een verkoopverbod krijgt de consument immers minder keuze. Dat heeft Eric Schmidt, topman van Google, gezegd. De geschillen zijn volgens Schmidt niet eerlijk tegenover de consument, want die heeft er immers geen enkel voordeel bij beperkt te worden in zijn keuze. Maar ook voor bedrijven zijn deze evoluties een slechte zaak, want ze staan volgens Schmidt een hindernis voor de innovatie. Volgens Schmidt is Apple erg agressief als het gaat om patentclaims. Nochtans heeft het concern volgens hem mogelijkheden en kennis genoeg om zelf te innoveren. Hij voegde er aan toe dat Google er alles aan doet om het Android-platform toegankelijk te houden.

Bedrijven die een beursgang overwegen buiten hun thuismarkt zullen de volgende jaren in toenemende mate kiezen voor een notering in Azië. Dit blijkt uit onderzoek van het adviesbureau PricewaterhouseCoopers onder chief executives van internationale bedrijven. Tegen het midden van het volgende decennium zou Shanghai de meest populaire locatie zijn voor een beursgang, vooral omdat in China gemakkelijk kapitaal zou kunnen worden opgehaald. Op dit ogenblik wordt Shanghai slechts door 4 procent in aanmerking genomen voor een beursgang. Ook voor de beurzen van Mumbai in India en Rio de Janeiro in Brazilië wordt een opmars voorzien. De stijgende populariteit van Shanghai zou ten koste gaan van de beurzen in Londen en New York.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home