Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 08, 2011

Sociale kloof aan Amerikaanse universiteiten nog toegenomen

De sociale kloof aan de Amerikaanse universiteiten is de voorbije vijftig jaar gevoelig toegenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. De onderzoekers merken op dat studenten uit de hogere inkomensklasse steeds meer voordelen genieten tegenover hun generatiegenoten uit gezinnen met beperktere financiƫle middelen. Er wordt aan toegevoegd dat de ongelijkheid grotendeels wordt gedragen door vrouwen.

Onderzoeksleider Martha Bailey, professor economie aan de University of Michigan, merkt op dat in het begin van deze eeuw 54 procent van de universiteitsstudenten uit de hoogste inkomensklasse een diploma behaalde. Dat betekent een stijging met 18 procentpunt tegenover twintig jaar voordien. Het slaagpercentage in de laagste inkomenscategorie steeg daarentegen slechts van 5 procent naar 9 procent. Het is voor studenten uit lagere inkomensklassen volgens de onderzoekers moeilijker om hun weg te vinden en uit ontmoediging vaak vroegtijdig afhaken.

De ongelijkheid heeft volgens de onderzoekers bij vrouwen een scherpere toename gekend dan bij mannen. Dertig jaar geleden lag het slaagniveau bij vrouwen in alle inkomenscategorieƫn 2 procent hoger dan bij mannen. Bij het begin van de nieuwe eeuw was die kloof in de hoogste inkomenscategorie echter toegenomen tot 13 procent. In de laagste inkomenscategorie blijft het verschil tussen mannen en vrouwen beperkt. De onderzoekers wijzen erop dat een universitair diploma nochtans cruciaal is voor het bereiken van een hogere inkomensklasse.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home