Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 09, 2011

Grote bezorgdheid over lage zeespiegel van Dode Zee

Ongeveer 120.000 jaar geleden was de Dode Zee vrijwel geheel verdwenen. Dat hebben wetenschappers van het International Continental Scientific Drilling Program na boringen in de bodem van de Dode Zee vastgesteld. Bij die boringen bleek dat de Dode Zee niet altijd even vochtig is geweest. Onder meer werden lagen gips en zout ontdekt. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat de Dode Zee de verdamping van het water niet altijd heeft kunnen compenseren. Dat zorgde er volgens hen ongeveer 120.000 jaar geleden voor dat de Dode Zee nagenoeg helemaal uitgedroogd was.

De onderzoekers merken op dat de zeespiegel van de Dode Zee de voorbije millennia gevoelige fluctuaties heeft gekend. Opgemerkt wordt dat die waterspiegel 25.000 jaar geleden ongeveer 260 meter hoger stond dan het huidige niveau. Die fluctuaties kunnen volgens de onderzoekers geen gevolg zijn geweest van menselijke activiteit. De regio was destijds immers nauwelijks bevolkt. Alleen de temperatuur kan volgens de onderzoekers de oorzaak zijn van het fenomeen. Ongeveer 120.000 jaar geleden was de aarde ongeveer even warm als vandaag.

Ook nu dreigt de Dode Zee te verdwijnen. De belangrijkste voeding is afkomstig van de Jordaan-rivier, maar stroomopwaarts wordt steeds meer water afgetapt. Daardoor bereikt steeds minder water uiteindelijk de Dode Zee, die daardoor zijn zeespiegel snel ziet dalen. Wanneer de temperatuur van de aarde nog een lichte stijging kent, zou dat voor de regio een zware droogte kunnen betekenen, met belangrijke watertekorten die op hun beurt tot militaire conflicten zouden kunnen leiden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home