Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 31, 2011

Financiële fairplay-regels voetbal moeten strikt worden doorgevoerd

De financiële fairplay-regels van de Union of European Football Associations (UEFA) moeten snel en strikt worden doorgevoerd, want anders dreigen ze hun impact te verliezen. Dat heeft Ian Ayre, chief executive van de Engelse voetbalclub Liverpool, gezegd tijdens het Soccerex European Forum in Manchester. De nieuwe regels beletten een voetbalclub om meer uit te geven dan er inkomsten werden gegenereerd, maar moeten volgens Ayre over de hele lijn volledig worden doorgevoerd.

"Er zijn vele positieve reacties op de nieuwe regels," merkte Ian Ayre op. "Maar er heerst een duidelijke vrees dat een rijke mecenas van een club gewoon een cheque zou uitschrijven om het verschil tussen inkomen en uitgaven te overbruggen en in de boekhouding te verhullen." Andrea Traverso, de verantwoordelijke voor de licenties bij de Europese voetbalfederatie, stelde echter dat er een rigoureus systeem van controles is ontwikkeld om dergelijke tussenkomsten te beletten.

Elke overeenkomst die niet overeenstemt met de geldende marktprijzen zal volgens Traverso aan een speciale onderzoekscommissie worden doorverwezen. Ian Ayre stelde zich echter sceptisch op over de tussenkomst van buitenstaanders voor het bepalen van een correcte marktwaarde. "We kunnen ons afvragen wie zal bepalen wat de marktprijzen zijn," merkte hij op. Ayre wees er daarbij op dat Liverpool recent zijn sponsoringcontract met 200 procent heeft opgedreven en hij vraagt zich af in welke mate een commissie kan bepalen of dat binnen de aanvaardbare normen zou vallen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home