Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 02, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse Live Nation Entertainment, de grootste concertorganisator en ticketverkoper van de wereld, heeft een bod gedaan op het muziekbedrijf Warner Music Group. Live Nation zou enkel geïnteresseerd zijn in de platenlabels van WarnerMusic, maar niet in de muziekuitgeverij Warner-Chappell. Warner Music, het derde grootste muziekbedrijf van de wereld, heeft zich in januari in de etalage gezet. In totaal zouden er zeven geïnteresseerden het het bedrijf of in de verschillende divisies. Als grootste kanshebber wordt BMG Music Publishing beschouwd. Als Live Nation echter in zijn bod zou slagen, zou het bedrijf de controle krijgen over de hele muziekketen, van opname en verkoop tot en met concerten en merchandising.


De Italiaanse overheid wil belangen nemen in strategisch belangrijke Italiaanse bedrijven om te voorkomen dat ze worden overgenomen door buitenlandse partijen. Daarover is de Italiaanse regering het eens geworden. Het besluit kwam nadat eerder bekend was geworden dat de Franse kaasgroep Lactalis een belang had opgebouwd van 29 procent in het Italiaanse zuivelconcern Parmalat. Daarmee werden de Franse groep, tegen de zin van de Italiaanse regering, met afstand de grootste aandeelhouder van Parmalat. De Italiaanse minister van financiën heeft volgens de regering toestemming gekregen om financiële instrumenten in te zetten, overeenkomstig andere Europese landen. Het doel is volgens de overheid om belangen te nemen in bedrijven die van nationaal belang zijn.


Ford heeft op de Amerikaanse automarkt in de maand maart General Motors qua verkoopcijfers van de eerste plaats verdrongen. Uit cijfers over de Amerikaanse autoverkopen bleek dat Ford ruim zesduizend meer wagens dan General Motors. Vergeleken met de maand maart van vorig jaar werden in de Verenigde Staten in totaal 13 procent meer wagens verkocht. Ford zag de verkoop stijgen met 19 procent tot ruim 212.000 voertuigen. De sterke groei was vooral te danken aan de vrachtwagens en energievriendelijke auto's. General Motors verkocht in maart 9,6 procent meer wagens. Gemeten over het eerste kwartaal van dit jaar staat General Motors nog wel op de eerste plaats met in totaal ruim 592.545 verkochte auto's. Ford verkocht tijdens die periode 496.720 voertuigen.


De Amerikaanse beurzen Nasdaq OMX en IntercontinentalExchange hebben een tegenbod uitgebracht op beursbedrijf NYSE Euronext. Eerder had Deutsche Börse al een bod op NYSE Euronext uitgebracht. Nasdaq OMX en IntercontinentalExchange bieden een bedrag van 11,3 miljard dollar. Dat is volgens hen 19 procent beter dan het bod van het Duitse beursbedrijf. NYSE Euronext en Deutsche Börse kondigden midden februari hun fusie aan, wat aanleiding gaf tot de grootste beurs ter wereld. Indien het tegenbod slaagt zou IntercontinentalExchange de activiteiten van NYSE Euronext in de derivatenmarkt inlijven, terwijl Nasdaq OMX de beurzen van New York, Parijs, Brussel, Amsterdam en Lissabon zou overnemen.


De aardbeving en de tsunami die Japan hebben troffen en de nucleaire ramp die erop volgde, betekenen een historische kaakslag voor de Japanse autobouwers. De omzet daalde de afgelopen maand met 37 procent. In totaal werden 279.389 wagens verkocht. Dat blijkt uit gegevens van sectorvereniging Japan Automobile Dealers Association. De verkoop van personenwagens viel terug met 39,5 procent, terwijl bij de trucks een terugval met 11 procent opgetekend. De zwaarst getroffen merken zijn Toyota en Mitsubishi. De omzet van marktleider Toyota daalde in vergelijking met vorig jaar zo'n 46 procent. Mitsubishi moest 48 procent prijsgeven. Voor Nissan en Mazda werden dalingen van 38 procent opgetekend, terwijl Honda een terugval van 28 procent kende.


Bij de Zweedse autoproducent Saab is de productie weer op gang gekomen nadat een conflict met toeleverancier IAC, producent van instrumentenpanelen, werd opgelost. IAC had de leveringen aan de autofabriek in het Zweedse Trollhättan stopgezet omdat een aantal rekeningen niet waren betaald. Eerder had transporteur Schenker, de belangrijkste bevoorrader van Saab, ook al een tijdlang de leveringen stopgezet wegens openstaande facturen. De Zweedse staat besliste echter akkoord te gaan met garanties op een nieuwe lening van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Saab, waarna met de toeleveranciers een regeling kon worden getroffen. Informatie over de hoogte van de garanties werden niet bekend gemaakt.


De internationale wijnmarkt heeft het voorbije jaar 92 miljoen hectoliter uitgevoerd. Dat is een stijging met 6,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Frederico Castellucci, directeur-generaal van het Internationaal Wijnbureau, bekend gemaakt. Het jaar voordien werd door de economische crisis nog een terugval met 3,3 procent geboekt. De groei van het voorbije jaar was volgens Castellucci vooral te wijten aan de de export van Italiaanse en Duitse wijnen, die een groei tot respectievelijk 1,4 miljoen hectoliter en 0,3 miljoen hectoliter lieten optekenen. De export van Franse wijn steeg tot 13,5 miljoen hectoliter. Marktleider Spanje liet een stijging tot 16,9 miljoen hectoliter optekenen. Volgens Castellucci wordt 40 procent van de wijnen uitgevoerd.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tussen het einde van de jaren tachtig en het midden van het voorbije decennium tussen 5,3 miljard dollar en 6 miljard dollar illegale staatssteun gekregen van Washington, waardoor het bedrijf een oneerlijk voordeel had tegenover de Europese concurrent Airbus. Dat is de conclusie van een onderzoek van de World Trade Organization. Er wordt aan toegevoegd dat voor de toekomst nog eens een bedrag van 3 miljard dollar tot 4 miljard dollar aan illegale steun zal moeten worden ingecalculeerd. Met het oordeel wordt een volgende stap gezet in een jarenlang dispuut tussen Airbus en Boeing. Eerder al oordeelde de World Trade Organization dat ook Airbus van de Europese Unie illegale steun had gekregen.


Het Franse modehuis Hermès heeft Jean-Paul Gaultier in de etalage geplaatst. Hermès had twaalf jaar geleden een belang van 45 procent genomen in Jean-Paul Gaultier, met de optie om ook het resterende pakket van 55 procent over te nemen. In plaats van een volledige overname, wil het Franse modehuis Gaultier nu echter helemaal afstoten. Hermès heeft zelfs al bekend gemaakt dat er gesprekken worden gevoerd met verschillende partijen over een mogelijke verkoop. Designer Jean-Paul Gaultier was zeven jaar lang ontwerper van Hermès, maar besloot vorig jaar om zich volledig op het eigen merk toe te spitsen. Een reden voor de verkoop heeft Hermès niet gegeven.


De Ierse financiële sector heeft nog eens 24 miljard euro nodig om te voorkomen dat banken zouden instorten. Dat blijkt uit de resultaten van stresstests, die door de Ierse centrale bank werden vrijgegeven. Bij de stresstests, een voorwaarde voor de noodlening die de banken in november kregen, werd er van uitgegaan dat de vastgoedmarkt in Ierland blijft dalen en dat er tienduizenden hypotheken worden geëxecuteerd. Volgens Patrick Honohan, topman van van de Ierse centrale bank, hebben de vier grote Ierse banken een noodlening nodig om hun reserves op te krikken en de kosten van de torenhoge afschrijvingen op leningen te kunnen dekken. Door de nieuwe injectie zijn de totale kosten van de redding van de Ierse banken al opgelopen tot 70 miljard euro.


De Chinese bedrijven hebben in maart hun productie opnieuw lichtjes opgetrokken. Dat blijkt uit enkele steekproeven in de Chinese industriële sector. De officële PMI-index, die het ondernemersvertrouwen meet, klom in maart naar 53,4 punten. Dat was minder dan de verwachte 54 punten maar lag wel een stuk boven de score van 52,2 punten in februari. Als de index boven 50 punten staat, verwacht een meerderheid van de ondernemers een economische expansie. Ook in een apart onderzoek van de financiëledienstengroep HSBC Holdings was er overwegend sprake van een optimistische stemmingen. Daar klom de index van 51,7 punten naar 51,8 punten. De groei is opvallend omdat de Chinese regering alles in het werk heeft gesteld om de inflatie terug te dringen.


Twee van de drie grootste cementpompen ter wereld zullen ingezet worden bij de zwaar beschadigde kerncentrale van Fukushima. De pompen zijn eigendom van de Duitse firma Putzmeister, die eerder al ervaring opdeed met werken aan de ingepakte kerncentrale van Tsjernobyl. Putzmeister stuurt de pompen via zijn Amerikaanse filiaal naar Japan. De pompen, elk met een arm die 70 meter hoog reikt, zullen met een Antonov-transportvliegtuig naar Japan overgevlogen worden. In eerste instantie zullen ze daar worden gebruikt om koelwater naar de oververhitte reactoren te pompen. Met inbegrip van de nieuwe exemplaren erbij, staan er al zeven pompen van het Duitse bedrijf in Fukushima. De pompen kunnen vanop twee kilometer afstand telegeleid bestuurd worden.


In de Verenigde Staten heeft het bedrijf Motors Liquidation Company (MLC) zijn faillissements-procedure beëindigd. Het bedrijf is de entiteit die bijna twee jaar geleden werd opgericht om de probleemdivisies van General Motors te verzamelen. De gezonde activiteiten werden door het nieuwe General Motors. Motors Liquidation Company zal worden opgesplitst in vier entiteiten. Een eerste divisie wordt verantwoordelijk voor de uitkering van aandelen in General Motors aan schuldeisers. Motors Liquidation Company heeft een belang van 10 procent in het nieuwe General Motors. Een tweede entiteit gaat de overblijvende gebouwen beheren, terwijl een derde tak zich bezig met asbest-claims. De vierde divisie verzamelt de juridische betwistingen.


De Amerikaanse president Barack Obama wil binnen iets meer dan tien jaar de Amerikaanse olie-import met een derde verminderen. De Amerikaanse president hoopt dat te doen door de nadruk te leggen op de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen en op de eigen olieproductie. Toen hij verkozen werd importeerden de Verenigde Staten volgens Obama elf miljoen vaten olie per dag. Volgens Obama is een energieplan op lange termijn noodzakelijk om de Verenigde Staten minder kwetsbaar te maken op de internationale oliemarkten. De president benadrukte dat die doelstelling een moeilijke taak wordt en benadrukte dat de Verenigde Staten toch afhankelijk zullen blijven van de import.


De Italiaanse autobouwer Fiat trekt 1,6 miljard euro uit voor het optrekken van een gloednieuwe autofabriek in Rusland. Die zal een jaarlijkse capaciteit van 300.000 exemplaren hebben. Daarmee omzeilt Fiat de torenhoge invoertaksen die Moskou heft op geïmporteerde auto’s. Rusland zal binnen enkele jaren Duitsland aflossen als grootste automarkt van Europa, waardoor geen enkele autofabrikant het zich kan permitteren Rusland links te laten liggen. De Italiaanse autobouwer zou de Russische ontwikkelingsbank Vneshekonombank hebben benaderd om het project te helpen financieren. Sergio Marchionne, topman van Fiat, stelde dat er nog altijd wordt uitgekeken naar mogelijke Russische partners.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home