Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, April 01, 2011

Nieuwsoverzicht

De Canadese groep Bombarbier, producent van treinen en vliegtuigen, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 769 miljoen dollar. Tijdens het jaar voordien bedroeg de nettowinst 707 miljoen euro. De omzet daalde van 19,4 miljard dollar naar 17,7 miljard dollar. Tijdens het vierde kwartaal werd een winstgroei van 177 miljoen dollar naar 318 miljoen dollar opgetekend. De winstgroei is volgens Bombardier te danken aan de heropleving van de markt van de zakenjets. Dat leidde begin maart nog tot een recordorder van het leasebedrijf NetJets, dat met een bestelling van 120 vliegtuigen op die heropleving anticipeert. Bombardier zegt ook zijn kostenstructuur verder bijgesteld te hebben.


Het Indiase conglomeraat Essar is door de Britse telecomgroep Vodafone uitgekocht uit het gezamenlijke mobiele telecombedrijf. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5 miljard dollar. Daarmee is een einde gekomen aan een samenwerking die vanaf begin af aan stroef verliep. De twee partijen hadden onenigheid rond de controle over de onderneming. Ook wilde Essar de eigendomsstructuur van Essar-Vodafone, het derde grootste mobiele telecombedrijf in India, herstructureren. Maar dat zou volgens Vodafone alleen maar de waarde van het bedrijf kunstmatig opdrijven. Vodafone nam vier jaar geleden twee derde van de aandelen van het bedrijf over van het Chinese telecomconcern Hutchison Whampoa. Met die transactie was een bedrag gemoeid van 11,1 miljard dollar.


Het softwareconcern Microsoft heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend over zoekmachine Google. Volgens Microsoft zou Google misbruik maken van zijn dominante positie. Volgens Brad Smith, hoofd juridische zaken van Microsoft, heeft Google in de Europese Unie een aandeel van 95 procent op de zoekmarkt. Er is dus volgens Smith sprake van een quasi-monopolie. Google zou volgens Smith de toegang tot allerlei informatie afschermen, waardoor er volgens Microsoft voor andere bedrijven geen eerlijke concurrentie mogelijk zou zijn. Onder meer zou Google aan concurrenten geen volledige toegang bieden tot zijn mediawebsite YouTube.


De Franse president Nicolas Sarkozy wil dat er internationale veiligheidsregels voor kerncentrales komen. Hij heeft de atoomautoriteiten van de twintig belangrijkste economieën ter wereld, verenigd in de G-Twintig, uitgenodigd om in mei in Parijs daarover verder te praten. Het is volgens Sarkozy niet normaal dat er geen internationale veiligheidseisen zijn. Sarkozy heeft zich samen met de Japanse premier Naoto Kan ten doel gesteld om voor het eind van het jaar internationale veiligheidsafspraken te maken. Het thema kernenergie staat ook bij de komende vergadering van de G-Acht, de club van acht vooraanstaande industrielanden, in het Franse Deauville op de agenda. Sarkozy was de eerste buitenlandse staatsman die na de kernramp van Fukushima een bezoek heeft gebracht aan Japan.


Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van het Japanse energieconcern Tepco, eigenaar van de beschadigde kerncentrale van Fukushima, verder verlaagd. Volgens Moody's brengen de hoge kosten van het nucleaire ongeluk grote financiële risico's voor Tepco met zich mee. Volgens het ratingbureau zal Tepco enorme kosten moeten maken om de schade te herstellen en de besmette centrale te ontmantelen. Ook zullen er volgens Moody's hoge kosten volgen om vervangende capaciteit te bouwen en vanwege claims van bedrijven en personen in de omgeving van de centrale van Fukushima. De rating voor Tepco werd eerder al eens verlaagd. Moody's denkt dat het bedrijf voor een lange tijd geen winst meer zal maken.


De genationaliseerde Ierse bank Anglo Irish Bank heeft vorig jaar een verlies van 17,7 miljard euro geleden. Dat betekent een record uit de Ierse geschiedenis. Dat blijkt uit de definitieve resultaten van de bank. Het verlies is groter dan het jaar voordien, toen de bank een verlies van 12,8 miljard euro diende te slikken. Anglo Irish Bank had al in februari gemeld dat het voor afgelopen jaar een recordverlies verwachtte. Toen ging de bank nog uit van een verlies 17,6 miljard euro. De bank blijft naar eigen zeggen volledig in handen van de staat en geniet continue steun. Over de afgelopen twee jaar injecteerde de Ierse staat 29,3 miljard euro in Anglo Irish Bank.


De Europese Commissie heeft onaangekondigde huiszoekingen verricht bij de Duitse nationale spoormaatschappij Deutsche Bahn en enkele van zijn dochterondernemingen. De Europese Commissie heeft naar eigen zeggen redenen om aan te nemen dat Deutsche Bahn zijn dominante marktpositie misbruikt. De huiszoekingen - de allereerste stap in een mogelijk formeel onderzoek - waren gericht tegen Deutsche Bahn Energie, die de facto de enige elektriciteitsleverancier is van het Duitse spoornet. Het bedrijf zou de vrachtafdeling van Deutsche Bahn een voorkeursbehandeling geven. De Europese Commissie benadrukt dat er geen deadline is voor het voeren van dergelijk vooronderzoek. Afhankelijk van onder meer de complexiteit van de zaak, kan dat verschillende maanden duren.


James Murdoch, de jongste zoon van mediatycoon Rupert Murdoch, is benoemd tot directeur voor de internationale divisie van het mediabedrijf News Corp en vice-verantwoordelijke voor de operaties. Hij bezet hiermee feitelijk de derde plaats binnen de groep en verhuist van Londen naar New York. De opvolging van de 80-jarige Rupert Murdoch lijkt daarmee verzekerd. James Murdoch was als enige van de vier kinderen van Murdoch aan de slag bij het media-imperium van hun vader. James Murdoch was tot nu verantwoordelijk voor de Aziatische en Europese activiteiten van News Corp, waaronder de zeer concurrentiële Britse krantenmarkt. Zijn eerste stappen in het bedrijf zette hij in de jaren negentig als muziekmanager en hoofd van de televisie-activiteiten in Azië.


David Sokol, genoemd als kandidaat-opvolger van Warren Buffett aan het hoofd van het investeringsbedrijf Berkshire Hathaway, heeft onverwacht ontslag genomen.Sokol heeft toegegeven dat hij aandelen bezat van een bedrijf dat door Berkshire werd overgenomen. Sokol kocht zo'n 96.000 aandelen van Lubrizol, voordat hij aan Buffett het chemiebedrijf aanraadde als een overnamedoelwit. Berkshire nam Lubrizol in maart over voor 9 miljard dollar. Sokol zou 3 miljoen dollar winst op de aandelen hebben gemaakt. Sokol zegt echter dat hij de aandelen niet kocht op basis van vertrouwelijke informatie. De Amerikaanse Securities & Exchange Commission zal de zaak echter onderzoeken. De mededingingsautoriteiten moeten nog hun toestemming geven voor de overname.


De Nederlandse biergroep Heineken spreekt met de Ethiopische overheid over de overname van de Ethiopische staatsbrouwerijen Bedele en Harar. Heineken zegt in het biedingsproces het hoogste bod gedaan te hebben op de twee brouwerijen. Het bod heeft een hoogte van 163 miljoen dollar. Daardoor is Heineken automatisch de eerste onderhandelingspartner voor de privatisering van de brouwerijen geworden. Heineken zegt niet te kunnen inschatten hoe lang het onderhandelingsproces gaat duren. Heineken is al marktleider in Nigeria en gaat met de overname van Bedele en Harar nu zijn marktpositie in Afrika verder uitbreiden. Heineken is ook actief in onder meer Zuid-Afrika en Egypte.


De hogesnelheidstrein Fyra tussen Schiphol en Rotterdam heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een half miljoen passagiers vervoerd. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar werden er iets meer dan 200.000 reizigers geteld. De stijging is volgens NS Hispeed, exploitant van de hogesnelheidstrein, te danken aan het winterweer en de verlaging van de tarieven. In januari schrapte NS Hispeed in verband met het winterweer de toeslag die normaal voor de Fyra geldt. Die maand vervoerde de hogesnelheidstrein 290.000 mensen. Om te zien of een prijsverlaging structureel meer reizigers kan lokken, besloot het bedrijf de toeslag met ingang van begin februari tijdelijk te verlagen. Dat leverde in februari 130.000 passagiers op.


Huizenkopers die een hypotheek afsluiten moeten volgens de Europese Commissie een betere bescherming genieten. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, heeft daarvoor een aantal voorstellen gepresenteerd. Die moeten ervoor zorgen die iemand bij het afsluiten van een lening voldoende informatie krijgt en niet het slachtoffer wordt van misleidende reclame. Ook wil Barnier dat hypotheken kunnen worden terugbetaald voor de afgesproken datum, al mogen lidstaten daarbij wel eigen voorwaarden hanteren. Personen die een hypotheek aanvragen, moeten volgens Barnier voldoende informatie verschaffen over hun kredietwaardigheid. Het Bureau Européen des Unions de Consommateurs (BEUC) reageerde positief op de plannen van Barnier.


Stamcellenbank Cryo-Save biedt Japan de opslag van volwassen stamcellen aan. Cryo-Save reageert hiermee naar eigen zeggen op een initiatief van de European Group for Blood and Marrow Transplantation (EBMT), dat op verzoek van de Japanse regering de opties voor opslag van autologe stamcellen onderzoekt. Daarbij wordt opgemerkt dat Japan preventief stamcellen wil opslaan van de reddingswerkers die in de kerncentrale van Fukushima aan hoge straling worden blootgesteld. Volgens Cryo-Save tonen recente wetenschappelijke studies aan dat stamcellen de schade door hoge radioactieve straling kunnen herstellen. Cryo-Save wil ook met de Europese overheden praten over de mogelijkheden van opslag van stamcellen.


Leden van het Russische kabinet moeten hun functies bij grote Russische staatsbedrijven opgeven. Dat heeft een hoge adviseur van de Russische president Dmitri Medvedev gezegd. Het gaat onder meer om vice-premier Igor Setsjin, die aan het hoofd staat van oliemaatschappij Rosneft. De maatregel zou ook gelden voor minister van financiën Aleksej Koedrin, die president-commissaris van VTB Bank.
Medvedev heeft al eerder gezegd dat hoge overheidsfunctionarissen de directies van staatsbedrijven nog dit jaar moeten verlaten. Dat zou volgens hem beter zijn voor de ontwikkeling van de Russische economie. Ook minister van transport Igor Levitin zou zijn positie aan de top van luchtvaartmaatschappij Aeroflot moeten verlaten.


Het Duitse energiebedrijf Wintershall, dochteronderneming van het chemieconcern BASF, heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 923 miljoen. Het jaar voordien werd een nettowinst geboekt van 712 miljoen euro. De omzet liep daarentegen met 565 miljoen euro terug tot 10,8 miljard euro. De hogere winst van het voorbije jaar was vooral te danken aan uitbreiding van de activiteiten in Noorwegen en het Midden-Oosten. Het concern verwacht voor de volgende jaren groei van de omzet en de winst. Volgend jaar wil de het concern onder meer de aardgasproductie uit Rusland verder opvoeren. Wintershall moest in februari zijn activiteiten in Libië stopzetten. Dat zal moeten worden opgevangen door een productieverhoging in andere regio's, zoals Abu Dhabi.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home