Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 18, 2012

Voorbije jaar gekenmerkt door extreme weersomstandigheden

Het voorbije jaar werd gekenmerkt door extreme weersomstandigheden, zoals ernstige droogte en hevige neerslag. Dat blijkt uit een rapport van Argus, het milieupunt van de financiële dienstverleners KBC en Cera. Wereldwijd bedroeg de gemiddeld temperatuur het voorbije jaar 14,52 graden Celsius. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werd de voorbije 132 jaar slechts acht keer een warmere periode opgetekend, ondanks het verkoelende effect van La Nina en een relatief zwakke zonneactiviteit.

De aarde is nu ongeveer 0,8 graden Celsius warmer dan een eeuw geleden. De jaarlijkse gemiddelden maskeren volgens Argus bovendien de records op het gebied van temperatuur en neerslag die in vele delen van de wereld werden gebroken. "Als de aarde verder opwarmt, dreigen extreme weersomstandigheden de norm te worden," wordt er opgemerkt. Opgemerkt wordt dat het jaar al onmiddellijk werd geconfronteerd met zware neerslag, overstromingen en landverschuivingen in Brazilië, gevolgd door overstromingen in een groot deel van Australië.

"In het najaar werden Thailand, Centraal-Amerika en de Filippijnen dan weer geconfronteerd met hevige neerslag en maar liefst 19 stormen in het Atlantische orkaanseizoen waren zo ernstig dat ze een naam kregen," merkt Argus nog op. "Behalve door overvloedige regen, werd de wereld het voorbije jaar ook getroffen door extreme droogte. Zo was er de aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika, en ook Mexico werd geteisterd door de ergste droogte in zeventig jaar. Bovendien werden in Armenië, China, Iran, Irak, Koeweit, de Republiek Congo en Zambia landelijke hitterecords gebroken."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home