Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 17, 2012

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft het voorbije jaar een recordwinst gerealiseerd van 7,6 miljard dollar. Dat betekent nagenoeg een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen een winst van 4,7 miljard dollar werd opgetekend. De stijging is vooral te danken aan een groei in China en sterke winsten in Noord-Amerika, waar General Motors voor miljard dollar kostenbesparingen heeft doorgevoerd en recent hogere prijzen heeft kunnen afdwingen. De omzet steeg met ruim 11 procent tot 150 miljard dollar. Tijdens het vierde kwartaal werd een nettowinst gerealiseerd van 500 miljoen dollar. Daarbij werden de sterke resultaten op de Noord-Amerikaanse markt overschaduwd door teleurstellende cijfers in Europa en Zuid-Amerika.

Het bruto binnenlands product van de eurozone zal dit jaar met 0,1 procent krimpen. Dat blijkt een peiling van de Europese Centrale Bank (ECB) bij economen. In november werd nog uitgegaan van een vooruitgang met 0,8 procent. Volgend jaar zou de eurozone aanknopen met een groei van 1,1 procent. Dit jaar verwachten de economen een inflatie van 1,9 procent, tegenover 1,8 procent bij een eerdere voorspelling. Volgend jaar zou de inflatie dan nog afnemen tot 1,7 procent. De Europese Centrale Bank voorspelde in december een economische groei van 0,3 procent dit jaar en 1,3 procent volgend jaar. In het laatste kwartaal van vorig jaar kromp de economie van de eurozone volgens het statistisch bureau Eurostat met 0,3 procent.

Het theater in Hollywood waar al tien jaar de Oscarceremonie plaatsvindt, draagt niet langer de naam van Kodak. Een rechter in New York heeft toegestaan dat het fotobedrijf, dat de voorbije weken bescherming zocht tegen zijn schuldeisers, zijn contract opzegt. Volgens de rechter is het beëindigen van het contract in het belang van de schuldeisers, hun goederen en van de andere betrokken partijen. De maatregel gaat onmiddellijk van kracht, op minder dan twee weken van de Oscaruitreiking. Kodak moest aan CIM, de exploitant van het theater, jaarlijks 3,6 miljoen dollar betalen. Het contract had een looptijd van twintig jaar. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat CIM nog een andere sponsor zal vinden voor de volgende Oscarceremonie.

Het Griekse reddingsplan zal de staatsschuld van het noodlijdende euroland tegen het einde van het decennium niet kunnen terugdringen tot de vooropgestelde 120 procent van het bruto binnenlandse product. Dat blijkt uit een rapport over de houdbaarheid van de Griekse openbare financiën dat werd gepresenteerd aan de ministers van financiën van de eurozone. Het plan - bestaande uit diepgaande besparingen, een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden bij private schuldeisers en een financieel steunpakket van 130 miljard euro - moet de Griekse overheidsschuld terugbrengen van de huidige 160 procent tot 120 procent tegen het einde van het decennium. In het rapport wordt opgemerkt dat er dus bijkomende pistes moeten worden bekeken.

De werkloosheidsgraad in Portugal is in het laatste kwartaal van vorig jaar gestegen naar 14 procent, tegenover 12,4 procent het kwartaal voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Portugese statistiekbureau INE. Het gaat om de scherpste stijging sinds het land bij de euro kwam. In totaal staan meer dan 770.000 Portugezen officieel als werkloze geregistreerd. In de leeftijdscategorie tussen veertien en vierentwintig jaar bedroeg het werkloosheidscijfer eind vorig jaar 35,1 procent. De linkse oppositie in Portugal zegt dat de groeiende werkloosheid een gevolg is van de besparingsmaatregelen van de regering van premier Pedro Passos Coelho.

Het bruto binnenlandse product (bbp) in de zeventien landen van de eurozone is tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent gekrompen. Het gaat om de eerste negatieve groei sinds het tweede kwartaal van drie jaar geleden. Dat is gebleken uit een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook gemeten over de hele Europese Unie was er een krimp van 0,3 procent. Europa staat dus op de rand van een recessie. Dat was drie jaar geleden de laatste keer het geval. Over het hele voorbije jaar groeide de economische activiteit in de eurozone nog met 1,5 procent, terwijl in de hele Europese Unie sprake is van een groei met 1,6 procent.

De Griekse president Karolos Papoulias heeft heeft beslist om voor onbepaalde tijd af te zien van zijn loon. Dat heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos bekend gemaakt na een ontmoeting met de 82-jarige president, waarbij de problemen van het land werden besproken. Volgens minister Venizelos gaat het om een belangrijk en symbolische gebaar van de president. Daarmee wil de Griekse president zich volgens de minister immers solidair tonen met het land, dat in bijzonder grote moeilijkheden verkeert. Het jaarinkomen van de Griekse president zou volgens gegevens van het ministerie van financiën ongeveer 400.000 euro bedragen.

Het bruto binnenlands product van Duitsland, de grootste economie van de eurozone, daalde tijdens het vierde kwartaal met 0,2 procent tegenover het kwartaal ervoor. Dat is een iets betere prestatie dan bij een eerste raming was meegedeeld. Toen sprak het Duitse bureau voor de statistiek van een inkrimping met 0,25 procent. Tijdens het derde kwartaal was de Duitse economie nog met 0,6 procent gegroeid, zodat er nog geen sprake is van een recessie in Duitsland. Over het hele jaar groeide de Duitse economie met 3 procent, na een groei van 3,7 procent het jaar voordien. Voor dit jaar verwacht de Duitse regering een groei van 0,7 procent.

De Franse financiële groep BNP Paribas heeft het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 6 miljard euro. Dat is 23 procent minder dan het jaar voordien. Er werden waardeverminderingen geboekt voor drie kwart van de blootstelling aan Grieks overheidspapier. De waardevermindering op Griekenland komt voor het hele jaar overeen met een bedrag van 3,24 miljard euro. BNP Paribas heeft zijn uitstaande schulden aan overheden met 28 procent teruggeschroefd, met een verlies van 872 miljoen euro tot gevolg. Het nettobankresultaat daalde met 3,4 procent tot 42,38 miljard euro. In het vierde kwartaal halveerde de nettowinst van de bankgroep tot 765 miljoen euro.

De Nederlandse economie is tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal voordien. In het derde kwartaal was de economie al met 0,4 procent gekrompen, waardoor de Nederlandse economie officieel in een recessie is terecht gekomen. Dat heeft het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt. Over het hele jaar zette Nederland nog een economische groei neer van 1,2 procent. De zwakke positie van de Nederlandse economie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door achterblijvende uitgaven van consumenten. Volgens waarnemers is dat gedeeltelijk te wijten aan de Nederlandse woningmarkt, die sinds de crisis is ingestort.

De erfgenamen van de overleden Duitse mediamagnaat Leo Kirch hebben met Deutsche Bank een schikking van 800 miljoen euro getroffen. Daarmee zou een langslepend conflict over de ondergang van het mediabedrijf van Kirch moeten zijn afgehandeld. Oorspronkelijk eiste Kirch, die vorig jaar op 84-jarige leeftijd overleed, een schadevergoeding van miljarden euro's. De mediatycoon was van mening dat Rolf Breuer, de voormalige topman van Deutsche Bank, de oorzaak was van de ondergang van zijn mediaconcern KirchGruppe in april tien jaar geleden. Breuer had enkele maanden voordien in een televisie-interview zijn twijfels geuit over de kredietwaardigheid van KirchGruppe, onder meer vanwege de hoge schuld van het bedrijf.

Ondanks vorderingen in de strijd tegen honger, blijft ondervoeding bij kinderen nog steeds een groot probleem. Ongeveer een half miljard kinderen lopen de volgende vijftien jaar het risico permanente letsels op te lopen door ondervoeding. Dat blijkt uit een rapport van Save the Children. Ondervoeding is volgens de organisatie een verborgen probleem waar één op de vier kinderen in de wereld mee te maken heeft. Ieder uur overlijden driehonderd kinderen aan ondervoeding. Hoewel de hongersnood de afgelopen twintig jaar scherp is gedaald, is in zes landen de hongersnood erger dan twintig jaar geleden. Het gaat om Congo, Burundi, de Comoren, Swaziland, Ivoorkust en Noord-Korea.

De Franse economie is tijdens het vierde kwartaal onverwacht licht gegroeid, dankzij een stijging van de bedrijfsinvesteringen, een stijging van de export en een daling van de import. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het Franse statistische bureau Insee. Tegenover het kwartaal voordien kende het Franse bruto binnenlandse product tijdens de laatste drie maanden van het voorbije jaar een stijging met 0,2 procent. Analisten hadden vooraf rekening gehouden met een inkrimping van 0,1 procent. Tijdens het derde kwartaal was er een groei met 0,3 procent opgetekend. Over het hele jaar liet de Franse economie een groei optekenen van 1,7 procent, tegenover 1,4 procent het jaar voordien.

De Duitse autobouwer Volkswagen wil over twee jaar beginnen met de productie van elektrische auto's in China. De echte massaproductie zou over zes jaar van start moeten gaan, waarbij gemikt zou worden op een jaarproductie van ongeveer 100.000 exemplaren. Dat heeft Karl-Thomas Neumann, directeur China bij Volkswagen, bekend gemaakt. Neumann voegde er aan toe ervan overtuigd te zijn dat elektrische wagens in China een succes zullen worden. De Chinese overheid wil de volgende tien jaar met miljardeninvesteringen bijdragen aan de sector. De Chinese regering heeft eerder benadrukt een voorloper te willen worden in de productie van milieuvriendelijkere auto's.

Vrouwen voelen zich vaak te dik, maar meestal zijn het mannen die in realiteit met een overgewicht hebben te kampen. Dat is de conclusie van enquête van Food for Food en Intomart GfK bij Nederlandse consumenten. Daarbij blijkt dat 56 procent van de vrouwen zichzelf te zwaar vindt, tegenover 43 procent van de mannen. Nochtans is gebleken dat 60 procent van de Nederlandse mannen tussen dertig en zeventig jaar met overgewicht kampt, tegenover slechts 44 procent van de vrouwen. Vooral mensen in de leeftijd van vijfendertig tot vierenzestig jaar vinden zichzelf te dik (55 procent). Eén derde van de respondenten vindt zichzelf helemaal niet te zwaar.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home