Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 16, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Italiaanse openbaar ministerie heeft een celstraf van vijf jaar geëist in het corruptieproces tegen de gewezen Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De voormalige Italiaanse regeringsleider wordt er van beschuldigd dat hij de Brit David Mills in de jaren negentig 440.000 euro zou hebben betaald in ruil voor valse getuigenissen in rechtszaken die tegen Berlusconi worden gevoerd. Mills is een voormalige advocaat van de Italiaanse oud-premier. De Brit is al schuldig bevonden voor het aannemen van het geld. Berlusconi wist de zaak tegen hemzelf te vertragen door een speciale wet te laten aannemen dat hij als premier niet terecht hoefde te staan. Het Italiaanse Constitutionele Hof vernietigde echter de nieuwe wet, waardoor de zaak kon worden hervat.

Het Iraanse ministerie van olie heeft ontkend de olie-uitvoer naar zes Europese landen te hebben teruggeschroefd. Iraanse staatsmedia hadden eerder gemeld dat Iran de olie-export naar Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal, Nederland en Spanje had ingeperkt. Het ministerie bracht de zes ambassadeurs van deze landen op de hoogte van de nieuwe voorwaarden voor oliecontracten en liet hen weten dat Iran enkel langetermijncontracten aanvaardt. Het Iraanse ministerie liet eerder al doorschemeren dat men de olie-export naar vijandige Europese landen wilde opschorten. Het land is verontwaardigd over de strafmaatregelen die de lidstaten van de Europese Unie hebben getroffen tegen het Iraanse atoomprogramma.

De toestand van het gezonken cruiseschip Costa Concordia blijft zorgen baren. Volgens ingenieurs bezwijkt het schip onder zijn eigen gewicht en kan het daardoor elk moment instorten. Bovendien zou er zich een nieuwe scheur gevormd hebben waar het schip steunt op de rotsen. Het schip is gemaakt om te weerstaan aan de druk van water tijdens het varen, niet als het op zijn zij op een rots ligt. Sinds enkele dagen werken reddingsteams en ingenieurs op volle toeren om alle achtergebleven olie uit het cruiseschip Costa Concordia te bergen. De werking werkt met een snelheid van acht kubieke meter per uur. De instorting van het cruiseschip zou een ramp betekenen voor het leefmilieu. De Costa Concordia heeft momenteel nog ongeveer 2.400 ton olie aan boord.

De Russische middenklasse maakt haar ongenoegen over Vlademir Poetin meer en meer duidelijk. De bevolkingsgroep vormt de harde kern in de protestbeweging tegen de premier. De protestacties van de middenklasse zijn een relatief nieuwe evolutie in Rusland. Vroeger kwamen volgens waarnemers alleen de arbeiders opdagen voor betogingen tegen de president, maar nu zouden ook professoren en artsen meewerken aan de protesten. De Russische middenklasse hield zich lange tijd gedeisd omdat premier Poetin de burgers stabiliteit beloofde. De economische crisis, de extreme afhankelijkheid aan grondstofinkomsten, de beperkte toekomstperspectieven en de diepgewortelde corruptie worden echter niet langer geduld.

Vanaf begin augustus zullen vrachtwagens in Duitsland op meer wegen tol moeten betalen. Dat heeft Duits minister van verkeer Peter Ramsauer bekend gemaakt. Het tolwegen-net wordt met 1.000 kilometer uitgebreid. De maatregel zou jaarlijks voor ongeveer 100 miljoen euro extra inkomsten zorgen. Die bijkomende middelen zouden geïnvesteerd worden in de verbetering van het wegennet. Het Duitse parlement gaf in mei vorig jaar zijn toestemming voor een groter aantal tolkilometers, maar de invoering vereiste maandenlange onderhandelingen met exploitant Toll Collect. Er zal niet meer alleen tol betaald moeten worden op autosnelwegen, maar ook op belangrijke federale wegen.

De lagekostenmaatschappij Ryanair is in Groot-Brittannië op de vingers getikt voor een reclame met scharts geklede stewardessen. De beelden zijn volgens de Britse Advertising Standards Authority seksistisch en degraderen vrouwen tot objecten. De beelden komen volgens de maatschappij van een fotoshoot voor een kalender. Een aantal Ryanair-stewardessen werkte vrijwillig mee aan de realisatie van de kalender, die aan boord van de vliegtuigen en op het internet wordt verkocht. De luchtvaartmaatschappij zal de kalender blijven verkopen. Er waren slechts zeventien officiële bezwaren, terwijl 10.000 mensen de kalender kochten en aldus 100.000 euro voor een goed doel bijeenbrachten.

Monsanto heeft met zijn pesticiden de gezondheid van landbouwers in gevaar gebracht. Dat heeft een rechtbank in Lyon gezegd. Volgens de Franse rechter is het Amerikaans bedrijf verantwoordelijk voor de gezondheidsproblemen van een landbouwer. De uitspraak zet de deur open voor meer aanklachten van landbouwers tegen Monsanto of andere producenten van pesticides. Monsanto zou volgens de Franse rechter onvoldoende hebben gewaarschuwd voor de risico's van zijn onkruidverdelgers en de landbouwers ook te weinig uitleg hebben gegeven over het gebruik van de producten. De Franse landbouwer had acht jaar geleden gebruik gemaakt van Lasso, een chemisch product dat al in de jaren tachtig als gevaarlijk werd bestempeld.

Iraanse afnemers hebben verzaakt Indiase leveranciers te betalen voor 200.000 ton rijst. Dit hebben exporteurs en rijstproducenten in India bericht. De Indiase vereniging van rijstexporteurs heeft haar leden opgeroepen geen rijst meer op krediet aan Iran te leveren. Het gaat volgens een aantal bronnen om ongeveer 105 miljoen euro voor ladingen rijst die in oktober en november zijn uitgevoerd naar Iran. Indiase exporteurs geven meestal 90 dagen krediet. Aangenomen wordt dat Iran in betalingsmoeilijkheden verkeert vanwege de nieuwe serie westerse sancties tegen het land. Volgens Amerikaanse schattingen moet Iran 45 procent van zijn behoefte aan rijst invoeren. India is de grootste leverancier. Maleisische exporteurs van palmolie hebben eveneens hun uitvoer naar Iran gestaakt.

De Amerikaanse first lady Michelle Obama wil de strijd aanbinden met het probleem van het groeiende overgewicht bij de Amerikaanse militairen. Samen met de legerleiding heeft Michelle Obama daarom een nieuwe voedingscampagne aangekondigd voor de soldatenkantines. Voor het eerst in twintig jaar worden de voedingsnormen voor de militairen aangepast. Onder meer omvat het nieuwe menu meer fruit, groente, granen en vetarme producten. In de Verenigde Staten is ruim één kwart van de leeftijdscategorie tussen zeventien en vierentwintig jaar te zwaar om in het leger te dienen. Het probleem van het overgewicht zorgt volgens het Amerikaanse ministerie van defensie voor problemen met de inzetbaarheid van de soldaten.

Duitsers moeten naar Griekenland op vakantie gaan, zodat de zieltogende Griekse economie de nodige steun zou krijgen. Dat heeft het Duitse europarlementslid Alexander von Lambsdorff in een gesprek met de Duitse krant Hamburger Abendblatt gezegd. Vele Grieken wijzen Duitsland momenteel met de vinger voor de ellende waarin hun land zich op dit ogenblik bevindt. Volgens het reisbureau TUI is er bij de Duitsers momenteel weinig animo om naar Athene of de Griekse eilanden te gaan. De reserveringen liggen momenteel onder het niveau van vorig jaar. Er wordt wel op gewezen dat het nu nog te vroeg is om te spreken van een tendens en dat er nog altijd een inhaalbeweging mogelijk is. Volgens von Lambsdorff is elke toerist op dit ogenblik een hulp voor Griekenland.

Michel Rollier heeft aangekondigd zijn contractstermijn als directievoorzitter en managing general partner bij Michelin niet af te maken en wil zijn taken dit voorjaar overdragen aan Jean-Dominique Senard. Rollier is op dit moment zevenenzestig jaar en zou tweeënzeventig jaar zijn tegen de tijd dat zijn zittingstermijn is afgelopen. Mede daardoor besloot hij naar eigen zeggen op te stappen. Rollier trad zestien jaar geleden bij Michelin aan als directeur financiële operaties. Senard werkt sinds zes jaar bij Michelin als chief financial officer en zetelt ook in het uitvoerend comité. Rollier zegt sinds de verkiezing van Senard in mei vorig jaar tot managing general partner met de toekomstige topman samengewerkt te hebben om hem in te wijden in zijn nieuwe functie.

Na de socialistische partijleider Georgos Papandreou heeft ook diens conservatieve collega Antonis Samaris per brief bekrachtigd dat zijn partij de door Europa en het Internationaal Monetair Fonds opgelegde besparingen en hervormingen zal respecteren na de verkiezingen van april. In zijn brief betuigt Samaras trouw aan de doelstellingen van het stabiliseringsprogramma en het beleid dat is afgesproken met Europa en het Internationaal Monetair Fonds. Wel stipt hij aan dat aanpassingen aan het beleid mogelijk noodzakelijk zullen blijken. De conservatieve partijvoorzitter, die leidt in de opiniepeilingen, haalt meer bepaald aan dat een grotere focus op een economische relance kan helpen om de staatsinkomsten te versterken en de staatsschuld af te bouwen.

De financiële persbureaus Bloomberg en Thomson Reuters zijn geïnteresseerd in een overname van de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens een aantal bronnen zou Thomson Reuters gesprekken voeren met Pearson, het moederconcern van Financial Times. Hoewel Marjorie Scardino, gedelegeerd bestuurder van Pearson, herhaaldelijk heeft gesteld dat de zakenkrant niet te koop is, beschouwen analisten de zakenkrant steeds meer als een buitenbeentje binnen de mediagroep. Pearson profileert zich de voorbije jaren meer en meer als uitgever van educatieve boeken. Vijf jaar geleden verkocht Pearson zijn Franse zakenkrant Les Echos al aan Louis Vuitton Moet Hennessey, het luxe-imperium van Bernard Arnault.

Liliane Bettencourt (89), de rijkste vrouw van Frankrijk, treedt terug uit de raad van bestuur van L'Oréal, het luxe-imperium dat door haar vader werd gegrondvest. Bettencourt wordt opgevolgd door haar 25-jarige kleinzoon Jean-Victor Meyers. De erfgename staat sinds enige tijd onder voogdij van dezelfde kleinzoon. De voogdij werd aangevraagd door haar enige dochter Françoise Bettencourt-Meyers, die aan de geestelijke vermogens van haar moeder twijfelde en vond dat er misbruik werd gemaakt van haar vrijgevigheid. Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat Liliane Bettencourt in gematigd ernstige vorm lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De erfopvolging van de Oréal-dynastie maakt daarmee een generatiesprong. Tussen moeder en dochter wil het al jaren niet boteren.

Het chipsmerk Pringles komt in handen van Kellogg Company. Huidig eigenaar Procter & Gamble krijgt een bedrag van 2 miljard euro voor de verkoop van het chipsmerk. Procter & Gamble liet in april vorig jaar weten een overeenkomst te hebben met Diamond Foods, dat vanaf begin dit jaar Pringles overnemen. De deal met Diamond Foods sprong uiteindelijk echter af. Pringles vertegenwoordigt een omzet van 1,14 miljard euro en is aanwezig in meer dan 140 landen. De Pringles-activiteiten versterken volgens de overnemer de bestaande productiemogelijkheden van Kellog Company. De transactie zou later dit jaar afgerond kunnen worden. Pringles heeft productievestigingen in de Amerikaanse staat Tennessee en in Mechelen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home