Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 15, 2012

Nieuwsoverzicht

Google heeft van de Europese Commissie toelating gekregen om Motorola Mobility over te nemen. Opgemerkt wordt dat de transactie geen mededingingsbezwaren oproept. Google nam Motorola Mobility in augustus vorig jaar over voor een bedrag van 12,5 miljard dollar. Dankzij de overname krijgt Google de mogelijkheid om zelf smartphones en tablets met het eigen besturingssysteem Android te produceren. De overname omvat ook enkele erg belangrijke patenten die Google nodig heeft in de strijd tegen de besturingssystemen van Apple en Microsoft. De Europese Commissie noemt het erg onwaarschijnlijk dat Google het gebruik van Android uitsluitend zou beperken tot Motorola, dat binnen de Europese markt een relatief kleine speler is.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft het recordorder van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air voor 230 toestellen van het type B737 officieel bevestigd. De Indonesische budgetvlieger neemt bovendien nog eens een optie op 150 bijkomende toestellen. Het order heeft een cataloguswaarde van 22,4 miljard dollar. Het order is zowel in volume als waarde het grootste uit de geschiedenis van Boeing. De bestelling werd in november vorig jaar al bekend gemaakt, maar is nu gefinaliseerd. Lion Air is de grootste luchtvaartmaatschappij van Indonesië en vliegt vooral op binnenlandse bestemmingen. Verwacht wordt dat het vliegverkeer in Azië de volgende jaren gevoelig zal groeien en Lion Air wil daar met de bestelling op anticiperen.

Het Amerikaanse ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van Italië, Spanje, Portugal, Malta, Slovakije en Slovenië verlaagd. De rating van de betrokken landen werd met één stap verlaagd, maar de kredietwaardigheid van Spanje werd met twee niveaus teruggeschroefd. Aan de toprating van Frankrijk, Oostenrijk en Groot-Brittannië werden negatieve vooruitzichten gekoppeld. Daarmee geeft de kredietbeoordelaar aan dat een ratingverlaging dreigt in de toekomst. De aanpassing van de rating van negen Europese lidstaten komt er volgens Moody's wegens hun blootstelling aan de groeiende financiële en macro-economische risico's in de eurozone en reflecteert hoe die risico's de specifieke uitdagingen in de individuele landen nog vergroot.

China is bereid tot nauwere samenwerking om de Europese schuldencrisis te bezweren. Dat heeft de Chinese eerste minister Wen Jiabao laten verstaan bij de start van een Europees-Chinese top in Peking. Op eventuele concrete maatregelen ging Wen Jiabao niet in, maar Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, zei alvast de positieve houding van China te willen loven. De Europese Unie en China zijn economisch in belangrijke mate verweven, zodat een verandering van de groeivoeten in één van beide strategische partners meteen een voelbare impact heeft op de andere partij. Herman Van Rompuy drong echter ook aan op een vlottere toegang voor Europese partijen tot de Chinese markt.

De Ierse premier Enda Kenny heeft een reeks maatregelen voorgesteld die over vier jaar 100.000 banen moeten hebben gecreëerd. Ierland kampt met een werkloosheidsgraad van 14,2 procent en telt bijna 450.000 werkzoekenden. De plannen van de Ierse regering voorzien in meer dan 250 maatregelen om de bedrijven er toe aan te zetten mensen aan te werven. Het gaat onder meer om een vrijstelling van belasting. Sinds de Ierse economie vier jaar geleden door de financiële crisis werd getroffen, gingen er meer dan 300.000 banen verloren. Onder meer wil de Ierse regering kleine en middelgrote ondernemingen helpen om gemakkelijker toegang te vinden tot financiering. Ook het aantrekken van buitenlandse investeerders zal worden beloond.

De Griekse economie is het voorbije jaar met 6,8 procent gekrompen tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Griekse instituut voor statistiek bekendgemaakt. Ook het jaar voordien kende het Griekse bruto binnenlandse product al een daling met 4,5 procent. De werkloosheid in Griekenland neemt eveneens toe. Onlangs werd bekend gemaakt dat 20,9 procent van de Grieken werkloos is. Voor het eerst in de geschiedenis van het land zit meer dan 1 miljoen mensen zonder werk. De daling van het Griekse binnenlandse product valt groter uit dan werd verwacht. De Griekse nationale bank was eerder immers uitgegaan van een negatieve groei met 4 procent. De negatieve evolutie zou in verband gebracht kunnen worden met het Griekse besparingsprogramma.

Het technologiebedrijf Apple is het populairste merk van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rangschikking van het bureau Harris Interactive. Vorig jaar stond Apple nog op een vijfde plaats, maar is er nu geslaagd om het internetbedrijf Google van de eerste plaats te duwen. Het is de eerste keer dat Apple de eerste plaats verovert. Bij het begin van de eeuw stond het bedrijf nog op een 34ste plaats. De top vijf wordt rond gemaakt door Coca-Cola, Amazon.com en Kraft. Technologiebedrijven doen het relatief goed in de ranglijst. Volgens het onderzoeksbureau worden technologiebedrijven vaak geassocieerd met een sterke visie, innovatie en leiderschap. De financiële sector liet daarentegen bijzonder matige cijfers optekenen.

De Amerikaanse regering moet de komende tijd niet bezuinigen op overheidsprogramma's, want dat zou de economische groei kunnen bedreigen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd ter gelegenheid van de voorstelling van de nieuwe begroting voor het volgende boekjaar. Het is volgens de president onmogelijk dat er zou worden bezuinigd op elementen die van belang zijn om de economie te laten groeien. De president maakt een bedrag van 800 miljlard dollar vrij voor het stimuleren van de werkgelegenheid en grote infrastructurele projecten. Dit jaar zou de begroting een tekort van 1,6 biljoen dollar vertegenwoordigen. Dat is 8,5 procent van het bruto binnenlands product. Volgend jaar wordt gerekend op een tekort van 901 miljard dollar (5,5 procent).

Griekenland is bereid nog 325 miljoen euro aan publieke uitgaven te schrappen. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering bevestigd. De extra sanering is een noodzakelijke voorwaarde voor de nieuwe schijf internationale noodhulp voor Athene. De belofte om 325 miljoen euro te snoeien volgt op de aangekondigde sanering van 3 miljard waar Griekenland al mee instemde om zicht te krijgen op een nieuwe schijf van 130 miljard euro van het Internationaal Muntfonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank. Een woordvoerder van de Griekse regering benadrukte dat het land zijn beloftes over de gevraagde maatregelen wel degelijk zal nakomen.

De Portugese economie heeft het voorbije jaar een inkrimping gekend met 1,5 procent. Tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar werd een daling met 1,3 procent geregistreerd tegenover het kwartaal voordien. Vooral de binnenlandse vraag blijkt een achteruitgang te kennen, maar de export liet wel positieve cijfers optekenen. De cijfers zijn wel beter dan de verwachtingen van de Portugese regering, die was uitgegaan van een daling met 1,6 procent. Voor het lopende jaar wordt een verdere daling met 3 procent verwacht. Portugal moet een belangrijk besparingsprogramma doorvoeren in ruil voor 78 miljard euro aan internationale steun.

Rusland is van plan om S-400 luchtdoelraketten te plaatsen in Kaliningrad, de westerse exclave die grenst aan Polen en Litouwen. Dat hebben Russische media onlangs gemeld. Andrei Bobroen, woordvoerder van het Russische leger, zei dat de raketten momenteel worden getest in de zuidelijke regio Astrachan, waarna ze naar Kaliningrad worden gebracht. Wanneer dat laatste gebeurt, is nog niet bekend. De mobiele luchtdoelraketten hebben een bereik van 120 kilometer tot 400 kilometer. De plaatsing van de raketten valt samen met het plan van de Verenigde Staten voor de oprichting van een raketschild in Europa. De Russische president Dmitri Medvedev dreigde eerder nog om in Kaliningrad en andere regio's raketten te plaatsen tegen het raketschild.

De Europese socialisten hebben beslist om een alternatieve trojka naar Griekenland te sturen. Daarmee protesteren ze tegen de initiatieven van de internationale kredietverleners. De alternatieve trojka zal de Griekse regering een programma voorstellen dat het land met economische stimuli uit de crisis moet halen. Dat heeft Hannes Swoboda, fractieleider van de socialisten in het Europees Parlement, in Straatsburg aangekondigd. Met het initiatief willen de socialisten een alternatief presenteren voor de aanpak van de zogenaamde trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil voor hun financiële steun eisen die kredietverleners een streng besparingsprogramma dat het land volgens criticasters enkel in een diepe recessie dompelt.

De Deense brouwgroep Carlsberg is op zoek naar overnamemogelijkheden in Azië. Daarbij wordt vooral gekeken naar de Chinese markt. Daarmee hoopt het concern de impact van de problematische situatie op de Europese biermarkt te kunnen compenseren. Dat heeft Jörgen Buhl Rasmussen, topman van Carlsberg, in een gesprek met het persbureau Bloomberg gezegd. Rasmussen benadrukt daarbij dat de biersector niet helemaal recessiebestendig is. Carlsberg, de vierde grootste brouwer van de wereld, steunt nog altijd zwaar op de Europese biermarkt, die een bijzondere moeilijke periode doormaakt. Rasmussen zegt dan ook rekening te houden met een heel bescheiden groei of mogelijk zelfs een lichte achteruitgang.

De Amerikaanse internetgroep Google gaat in zijn Europese hoofdkwartier in Dublin een fysieke winkel openen. Dat is gebleken uit een lokale bouwaanvraag die werd ingediend. Google is met de winkel niet helemaal aan zijn proefstuk toe. Het bedrijf voerde al enkele testen uit in Londen en de Verenigde Staten. Onder meer werd in Londen geëxperimenteerd met een Google-hoek in bestaande elektronica-winkels. De Google Store zou toegankelijk zijn voor het brede publiek en zou niet nader gespecificeerde Google-artikelen verkopen. De winkel zou gevestigd worden in een kantoorgebouw langs Barrow Street. Er zou ook een tussenverdieping gemaakt worden die vooral bedoeld is om de aandacht van passanten te trekken.

De onzekere economische situatie laat zich ook voelen in het prostitutie-milieu. Dat zegt Metje Blaak, woordvoerster van de Rode Draad, een vakbond voor prostituees uit de omgeving van de Amsterdamse Wallen. Blaak merkt op dat geregelde klanten vroeger één keer per week kwamen, maar nu nog één keer in de twee maanden langskomen. Er wordt opgemerkt dat vele klanten ook blijven onderhandelen voor een lagere prijs. Alleen gespecialiseerde diensten zouden nog wel duidelijk goede verdiensten realiseren. Volgens Blaak wordt in het algemeen een tarief van 50 euro gevraagd, maar worden nu vaak tarieven van 30 euro of nog veel lager gehanteerd. Die concurrentie heeft volgens Blaak ook een negatieve impact op de collegialiteit.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home