Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 14, 2012

Nieuwsoverzicht

Het vastgoedfonds Empire State Realty Trust heeft een aanvraag ingediend voor een notering aan de New York Stock Exchange. Met de beursgang zou het fonds, eigenaar van de wereldberoemde Empire State Building in New York, een bedrag tot 1 miljard dollar willen ophalen. De Empire State Building werd in 1931 opgeleverd en was tot 1972 het hoogste gebouw ter wereld. Op dat ogenblik moest hij de titel afstaan aan de torens van het World Trade Center in New York. Na de verwoesting van het World Trade Center elf jaar geleden door de terroristische aanslagen van Al-Qaeda is het Empire State-gebouw opnieuw de hoogste wolkenkrabber van New York.

Er zijn geen plannen voor een verbinding van het technologieconcern Siemens met het industrieconcern ThyssenKrupp. Dat heeft Joe Kaeser, financieel directeur Joe Kaeser van Siemens in een gesprek met de Duitse zakenkrant Handelsblatt gezegd. Er doen al maanden geruchten de ronde over een samengaan van de twee Duitse groepen. Het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche schreef dat ThyssenKrupp na de beoogde omvorming van staalproducent tot technologieconcern op veel terreinen een goede partner voor Siemens zou kunnen zijn. Volgens Kaeser is er echter nog nooit gediscussieerd over een mogelijke samenvoeging of toenadering tussen Siemens en ThyssenKrupp. Ook Peter Löscher, topman van Siemens, had het eerder over loutere speculaties.

Het technologieconcern Apple heeft ermee ingestemd om een aantal controversiële fabrieken in China te laten inspecteren door de Amerikaanse organisatie Fair Labor Association, die de slechte werkomstandigheden in de betrokken vestiging aanklaagt. De opmerkelijke beslissing van Apple komt er kort nadat The New York Times een vernietigend rapport publiceerde over de lamentabele omstandigheden waarin werknemers bij de toeleveranciers van het bedrijf in het Verre Oosten aan de slag zijn, ondanks vroegere beloftes om de arbeidscondities te verbeteren. De problemen met Foxconn, een belangrijke toeleverancier van Apple, dateren al van twee jaar geleden toen verschillende moegetergde werknemers van de Longhua-fabriek zelfmoord pleegden.

Nadat het Griekse parlement instemde met ingrijpende bezuinigingen en hervormingen, zijn er in de Griekse hoofdstad Athene felle rellen uitgebroken. Daarbij werden bioscopen, cafés en banken in brand gestoken. Ook winkels werden geplunderd. Een paar honderd betogers vochten urenlang met de oproerpolitie, die gebruik maakte van traangas om te relschoppers tegen te houden. Minstens dertig agenten raakten gewond. Er zouden ook tientallen arrestaties zijn verricht. Ook in toeristenoorden zoals Kreta kwam het tot rellen. Tot het protest was opgeroepen door de vakbonden, die zelf spreken van een opkomst van ongeveer 200.000 demonstranten.

Het Franse verbod op het zogenoemde short-selling is verstreken en werd niet verlengd. Het verbod was in augustus vorig jaar voor drie maanden ingevoerd en werd nadien nog eens met een even lange periode verlengd. Bij short-selling verkopen handelaren aandelen die ze nog niet in bezit hebben, in de hoop dat de koersen dalen. De handelaren hopen daarbij winst te maken door het verschil tussen de lagere koopprijs en de verkoopprijs. Frankrijk besliste om het short-sellen voor tien banken te verbieden, nadat gebleken was dat de koersen van de betrokken instellingen zwaar onder druk stonden vanwege de blootstelling aan Griekenland en andere zwakke eurolanden.

De Japanse cameraproducent Olympus verwacht het lopende boekjaar in maart af te sluiten met een nettoverlies van 32 miljard yen. Dat komst overeen met een bedrag van ongeveer 311 miljoen euro. Het bedrijf bekomt nog van een schandaal rond boekhoudfraude. Tijdens het voorbije kwartaal boekte Olympus, dat ook medische apparatuur maakt, een nettoverlies van 756 miljoen yen, tegenover een nettowinst van 2,04 miljard yen in dezelfde periode het jaar voordien. Het schandaal dat in oktober uitbrak, had volgens Olympus geen belangrijke impact op de activiteiten. Het bedrijf gaf boekhoudfraude toe en verloor vorig jaar 59 procent van zijn waarde. Olympus begon een rechtszaak tegen de huidige en voormalige toplui die verantwoordelijk worden geacht voor het schandaal.

De gewezen Italiaanse premier Silvio Berlusconi had de Marokkaanse danseres Karima el-Mahroug, beter gekend als Ruby, twee jaar geleden werk beloofd bij de Italiaanse politie. Dat heeft de Italiaanse politie-officier Ermes Cafaro op het proces tegen de gewezen premier gezegd. Ruby is de spil in het prostitutieproces tegen Berlusconi. Ermes Cafaro had haar twee jaar geleden gearresteerd nadat ze door voormalige kamergenote van diefstal was beschuldigd. Ruby zou toen verteld hebben dat ze aan de slag wilde bij de Italiaanse carabinieri. Toen Cafaro haar vertelde dat dit onmogelijk was, zou Ruby hebben geantwoord dat Berlusconi al de nodige documenten had bemachtigd. Berlusconi wordt ervan beschuldigd de politie onder druk gezet te hebben om Ruby vrij te laten.

Buitenlanders die naar Disneyland Parijs trekken, moeten gevoelig meer betalen dan de Franse bezoekers van het park. Dat heeft de Britse krant Daily Mail aangeklaagd. Een Frans gezin met twee kinderen zou slechts een bedrag van 142 euro moeten betalen voor tickets, terwijl aan buitenlanders een bedrag van 229 euro wordt aangerekend. Een woordvoerder van Disneyland bevestigde aan de krant dat er prijsverschillen bestaan, maar nuanceert de zaak. De woordvoerder stelde dat er naar gestreefd wordt om de bezoekers het beste pakket aan te bieden. Daarbij wordt gewezen op promoties die zijn toegespitst op specifieke markten, zoals het combineren van toegangskaarten, overnachtingen en vervoer.

Voor het Italiaanse eiland Giglio is begonnen met het wegpompen van olie uit het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. Uit het scheepswrak moet ongeveer 2.400 ton brandstof worden gepompt. Als de olie in zee terecht zou komen, dreigt een grote milieuramp voor het fragiele ecosysteem voor de kust van Giglio. De operatie zou zeker achtentwintig dagen duren, op voorwaarde dat de weersomstandigheden stabiel blijven. De Costa Concordia liep op half januari voor het eiland Giglio op de rotsen. De schipbreuk kostte aan tweeëndertig mensen het leven. Vijftien slachtoffers konden nog steeds niet worden geborgen. In totaal had het cruiseschip 4.229 opvarenden aan boord.

Italië is erin geslaagd voor 12 miljard euro aan staatspapier met korte looptijd te veilen. De rente die het land daarbij moest betalen, lag lager dan bij vorige gelijkaardige operaties. De Italiaanse schatkist veilde 8,5 miljard euro aan staatspapier met een looptijd van één jaar. De rente lag daarbij op 2,23 procent, tegenover 2,735 procent bij een gelijkaardige veiling tijdens de eerste helft van de maand januari. Daarnaast werd ook voor 3,5 miljard euro aan staatspapier met een looptijd van vier maanden geveild. Daarbij lag de rente op 1,546 procent, tegenover 1,644 procent bij de eerdere emissie. Het land wil nog bijkomend 6 miljard euro ophalen op de geldmarkten, onder meer met de uitgifte van de leningen op drie jaar tijd.

De Japanse economie is tijdens het voorbije kwartaal met 2,3 procent gekrompen tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Analisten waren uitgegaan van een krimp van 1,3 procent. In vergelijking met het kwartaal ervoor bedroeg de inkrimping 0,6 procent. Oorzaak van de grotere inkrimping zijn onder meer de enorme overstromingen in Thailand, die een impact hadden op de Italiaanse exportcijfers. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de Japanse economie dit jaar met 1,7 procent zal groeien. Dat is vergelijkbaar met de verwachte groei voor de Verenigde Staten, die volgens de instelling met 1,8 procent zou groeien. Voor de eurozone mikt de instelling op een inkrimping van 0,5 euro.

Op de basis Kourou in Frans-Guyana is de eerste Europese Vega-raket gelanceerd. De Vega is ontwikkeld om kleine satellieten tegen lage kosten in een lage baan om de aarde brengen. De eerste raket had negen satellieten aan boord. De Vega werd ontwikkeld in een samenwerking tussen zeven Europese landen. De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd een interessant marktsegment aangeboord te hebben. Minisatellieten zijn immers een uitkomst voor universiteiten en bedrijven die geen geld hebben voor grote projecten. Om de kleine satellieten te kunnen lanceren, moesten zij tot nu toe een plaats aan boord van raketten uit Rusland of India kopen. De Vega is de eerste nieuwe commerciële draagraket in zestien jaar tijd.

De Britse mobilofoniegroep Vodafone denkt er ernstig over een bod te lanceren op zijn landgenoot Cable & Wireless Worldwide (CWW). Financiële details over het mogelijke bod werden niet bekend gemaakt, maar volgens Britse media zou er sprake kunnen zijn van 700 miljoen pond. Ook het investeringsfonds Apax Partners zou echter interesse hebben in een overname. Cable & Wireless ontwikkelt communicatiediensten voor grote ondernemingen en doorverkopers. Het bedrijf ontstond twee jaar geleden uit de splitsing van Cable & Wireless in de entiteiten Cable & Wireless Worldwide en Cable & Wireless Communications. Vodafone zou vooral geïnteresseerd zijn in het kabelnetwerk van de groep, dat de nodige bandbreedte zou moeten kunnen bieden voor mobiel internet.

De durfkapitaalgroep Investindustrial, de durfkapitaalgroep van de familie Bonomi, zoekt naar een overnemer voor de Italiaanse motorbouwer Ducati. De durfkapitaalgroep hoopt een bedrag van 1 miljard euro te kunnen incasseren voor Ducati. De durfkapitaalgroep merkt op dat Ducati op dit ogenblik een perfecte onderneming is, maar voor een verdere groei de steun van een industriële groep van wereldklasse nodig heeft. Vorig jaar vroeg Investindustrial aan Deutsche Bank en Goldman Sachs de mogelijkheid te onderzoeken van een introductie van Ducati op de beurs van Hongkong. Maar nu lijkt de verkoop van het legendarische Italiaanse merk aan een concurrent of een grote autogroep meer kans te maken. De operatie moet de internationalisering van Ducati versnellen.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft op de staatstelevisie aangekondigd dat het land binnenkort zeer belangrijke prestaties op nucleair gebied bekend zal maken. De wereld zal daarbij volgens Ahmadinejad getuige zal zijn van zeer belangrijke en zeer grote nucleaire prestaties. Het is niet bekend waar Ahmadinejad op doelt en hij gaf ook geen verdere details. Iran is de laatste tijd onder meer bezig met het verrijken van uranium. Ahmadinejad zei verder dat zijn land niet zal capituleren door de taal van geweld. Het conflict rondom Irans nucleaire programma dreigt steeds verder te escaleren. Hij stelde ook dat Israël door het westen is gecreëerd om de wereld te overheersen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home