Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2012

Nieuwsoverzicht

Een meerderheid van het Griekse parlement heeft ingestemd met nieuwe ingrijpende bezuinigingen en hervormingen. Die waren vereist voor nieuwe leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land moet 3,3 miljard euro snijden in lonen, pensioenen en banen. Het gaat de volgende jaren bovendien 150.000 ambtenaren ontslaan. Griekenland verwacht op die manier in aanmerking te komen voor 100 miljard euro aan leningen en 30 miljard euro aan garanties. De Europese ministers van financiën moeten later beslissen over het hulppakket. Griekenland heeft het geld half maart nodig om leningen te kunnen aflossen. Een aantal dissidente leden van de Griekse regeringsfracties werden uit de partij gezet nadat ze tegen de hervormingen hadden gestemd.

De Britse bank Barclays heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 3 miljard pond. Dat betekent een daling met 16 procent tegenover het jaar voordien. De investeringstak, één van de belangrijkste divisies van de bank, boekte in het vierde kwartaal bijna 20 procent minder winst ten opzichte van het kwartaal voordien. Dat kwam vooral door afgenomen handelsactiviteiten, veroorzaakt door de kredietcrisis. De bonussen werden met 25 procent teruggeschroefd tot 2,15 miljard pond. De bonussen van bankiers hebben in Groot-Brittannië tot grote woede geleid omdat de topkaders zich midden in de ontslaggolf in de sector en de economische neergang van het land rijkelijk bleven vergoeden.

Het Indiase concern Tata Steel heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettoverlies geleden van 6,03 miljard rupees. Dat komt overeen met een bedrag van 91,6 miljoen euro. Het verlies was in belangrijke mate te wijten aan een eenmalige afwaardering van 7,4 miljard rupees bij Tata Steel Europe en andere divisies door de daling van de prijzen voor staal en grondstoffen. Tijdens dezelfde periode het vorige boekjaar was het concern nog een winst van 10 miljard rupees gerealiseerd. De omzet steeg met 15 procent tot 329,6 miljard rupees. De staalleveringen van het concern kenden tijdens het derde kwartaal een lichte daling tot 5,84 miljoen ton.

Het Nederlandse openbaar ministerie is gestart met een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het hacken van gegevens bij telecomoperator KPN. Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie bekend gemaakt. Doel van het onderzoek is de verantwoordelijken op te sporen en bewijs te verzamelen. KPN diende alle e-mail tijdelijk af te sluiten, nadat duidelijk was geworden dat hackers de informatie over adressen en inloggegevens van honderden klanten openbaar hadden gemaakt. De operator maakte bekend aan alle klanten een mail te sturen waarin wordt uitgelegd hoe het wachtwoord kan gewijzigd worden. Dat is volgens het bedrijf nodig om weer veilig de e-mail te kunnen gebruiken.

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat de eurolanden hun noodfonds groter moeten maken, zodat ze een krachtiger antwoord op de crisis kunnen geven. Dat heeft Obama gezegd na een gesprek met de Italiaanse premier Mario Monti. De Verenigde Staten zijn voorstander van een groter noodfonds, want daardoor zou het niet noodzakelijk zijn om het Internationaal Monetair Fonds in te schakelen voor de redding van Griekenland. Dat zou immers betekenen dat de Verenigde Staten geld op tafel moeten leggen, waarvoor weinig bereidheid is. Ook zou het zou betekenen dat groeilanden zoals China de kans krijgen om deel te nemen aan de operatie en ook dat wordt in een Amerikaans verkiezingsjaar weinig opportuun geacht.

De Franse oliegroep Total overweegt te investeren in de semi-autonome Koerdische regio in Irak. Daarmee verandert Christophe de Margerie, gedelegeerd bestuurder van Total, het geweer van schouder, want de voorbije jaren was hij vooral geïnteresseerd in het olierijke zuiden van Irak. De Iraakse centrale regering sanctioneerde immers bedrijven die in de Koerdische regio actief waren. Maar de olievelden waarvoor de centrale regering nu investeerders zoekt, lijken Total niet aan te spreken. In Koerdistan zijn er volgens de Margerie daarentegen grote reserves en zijn de condities beter. Daarmee lijkt Total het voorbeeld te volgen van andere westerse bedrijven die het zuiden van Irak verlaten en inzetten op de Koerdische regio.

De Oostenrijkse Cisterciënzerabdij Stift Engelszell is gestart met de productie van trappistenbier. Daardoor zullen er binnenkort acht erkende trappistenbieren op de markt zijn. Naast de Belgische merken Westvleteren, Westmalle, Orval, Chimay, Rochefort en Achel heeft ook het Nederlandse La Trappe een erkenning. In de lente van dit jaar zou de Oostenrijkse abdij een blond en donker bier op de markt brengen. Volgens de Oostenrijkse media zou het gros van de productie naar de Verenigde Staten, waar trappistenbier op dit ogenblik bijzonder populair is, uitgevoerd worden. De Oostenrijkse brouwerij hoopt op een productie van ongeveer 200.000 hectoliter per jaar.

In de Duitse Bondsraad is een wetsvoorstel afgewezen over de invoering van een minimumloon. Het voorstel was ingediend door de groenen en de sociaaldemocraten. Christine Lieberknecht, de christen-democratische voorzitster van de Bondsraad, merkte op het voorstel principieel te steunen. Volgens haar moet de politieke ingrijpen wanneer steeds minder mensen van hun arbeid kunnen leven. Lieberknecht merkte echter ook op dat de politiek dergelijke maatregelen niet eenzijdig kan invoeren en eiste dat ook de werkgevers en de vakbonden bij de onderhandelingen zouden worden betrokken, waardoor haar fractie het voorstel uiteindelijk afwees.

Tijdens de maand december vertoonden de Verenigde Staten een handelstekort van 48,8 miljard dollar, tegenover 47,1 miljard dollar de maand voordien. Daarmee heeft het Amerikaanse handelstekort het hoogste niveau in zes maanden bereikt. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. De evolutie is te wijten aan een grotere groei bij de invoer dan bij de uitvoer. De Amerikaanse invoer steeg naar het hoogste niveau in bijna vier jaar. Over het hele jaar liep het handelstekort op tot 558 miljard dollar. Ook dat vertegenwoordigt het hoogste niveau in vier jaar. Het handelstekort met China vertegenwoordigt meer dan de helft van het totaal. Daar werd met 295,5 miljard dollar een nieuw record gevestigd.

Het Amerikaanse leger versoepelt de regels over de aanwezigheid van vrouwelijke soldaten in oorlogssituaties en stelt zowat 14.000 posities voor vrouwelijke kandidaten open die tot dusver enkel ingevuld mochten worden door mannelijke soldaten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van landsverdediging bekend gemaakt. Ongeveer 15 procent van de Amerikaanse militairen zijn vrouwen, maar tot dusver mochten zij enkel ingezet worden in eenheden die niet specifiek gericht waren op actieve gevechtsopdrachten. Tien jaar oorlog in Irak en Afghanistan hebben er volgens het Amerikaanse ministerie van defensie echter voor gezorgd dat er geen duidelijk gedefinieerde scheidingslijn meer bestaat. Er blijven echter een aantal beperkingen gehandhaafd.

De Australische premier Julia Gillard wil niet dat haar ministers met hoofdredacteurs van grote kranten praten zonder haar toestemming. In een Australische krant had een minister kritiek gegeven op de intentie van de premier om minister van buitenlandse zaken Keven Rudd te dwingen tot ontslag. Kevin Rudd verloor twee jaar zijn post als premier na een vertrouwensstemming van de Arbeidspartij en zou door de tanende populariteit van Gillard de kans zien om wraak te nemen. De contacten tussen de media en de premier waren eerder al verzuurd. Gillard verweet de media onder meer steun te bieden aan de industriëlen die tegen de koolstoftaks zijn. De eerste minister ontkende het spreekverbod niet, maar zei dat het noodzakelijk is om de communicatie te coördineren.

De Franse bandenfabrikant Michelin heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,46 miljard euro. Dat betekent een groei met 39 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 15,8 procent tot 270,7 miljard euro. Het bedrijf voert aan dat de vraag naar banden het voorbije jaar op een relatief hoog niveau is gebleven. Er wordt gewag gemaakt van een verkoopsgroei met 6,7 procent. Opgemerkt wordt dat de bedrijfswinst met bijna 15 procent tot 1,9 miljard euro steeg. Michelin wil die groei nog versnellen en kondigde de bouw van nieuwe fabrieken aan in Brazilië en China. Tegen het midden van het decennium wil de Franse groep zijn bedrijfswinst opdrijven tot 2,5 miljard euro.

Ter gelegenheid van de Dag van de Verdediger van het Vaderland later deze maand in Rusland wil premier Vladimir Poetin in Moskou een betoging van 200.000 sympathisanten opzetten. Uit een aantal e-mails die door burgerrechtenactivisten konden worden onderschept, zou echter gebleken zijn dat er met financiële vergoedingen deelnemers voor de betoging worden verzameld. Vladimir Poetin, die opnieuw Russisch president wil worden, zou nog andere maatregelen nemen om zijn populariteit kunstmatig op te drijven. Onder meer zouden bloggers worden vergoed om Poetin op het internet te steunen. Critici zouden daarentegen met spam worden bestookt. Criticus Alexei Navalny zegt dat Poetin moet betalen voor steun, aangezien hij spontaan geen sympathisanten heeft.

Het Deense energiebedrijf Vestas, wereldwijd marktleider in de productie van windturbines, heeft tijdens het voorbije jaar een verlies geleden van 166 miljoen euro. De omzet bedroeg 5,8 miljard euro. Dat betekent een daling met 16 procent tegenover het jaar voordien. De sector heeft sinds de economische crisis last van overcapaciteit en dalende prijzen. Overheden bezuinigen sinds de crisis ook op subsidies voor groene energie. Door de slechte cijfers kondigde Henrik Norremark, chief financial officer van Vestas, aan zijn mandaat met onmiddellijke ingang ter beschikking te stellen. Ook chief executive Bent Carlsen kondigde aan bij de volgende algemene vergadering van aandeelhouders geen verlenging van zijn mandaat te wensen.

De Franse gewezen minister van begroting Eric Woerth is formeel beschuldigd van passieve corruptie in de zaak-Bettencourt. Woerth wordt ervan verdacht dat hij zijn positie heeft misbruikt om een ereteken te laten toekennen aan Patrice de Maistre, de vertrouwensman van L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt. Diezelfde vertrouwensman stelde nadien de vrouw van Woerth aan bij de holding Clymène, waar het vermogensbeheer van Bettencourt werd uitgevoerd. Woerth is door de onderzoeksrechter uitgebreid verhoord. Woerth wordt wel geen illegale partijfinanciering ten laste gelegd, ondanks bezwarende getuigenissen van een boekhoudster van Liliane Bettencourt.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home