Met handen eten creëert gezondere voedingsgewoonten
Baby's en peuters die zelfstandig met hun handen eten, lopen een grotere kans om later gezondere voedingspatronen aan te houden dan hun leeftijdsgenoten die met de lepel werden gevoed. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Nottingham. De onderzoekers stellen dat de resultaten van de studie suggereren dat zelfstandig eten een positieve impact heeft op de voorkeur van kinderen voor gezonde voeding.
De onderzoekers stelden vast dat baby's die met de vingers aten een voorkeur kregen voor brood en pasta. De andere kinderen neigden eerder naar met suiker gezoete producten, hoewel zij ook heel vaak koolhydraten, eiwitten, groenen en fruit te eten kregen. De wetenschappers menen dat het aanbrengen van koolhydraten in vaste vorm bij de kinderen meer aandacht wekt voor de textuur van voeding, wat daarentegen verloren gaat bij puree. Ook zijn pasta en brood eenvoudigweg gemakkelijker te kauwen dan andere voedingsmiddelen zoals vlees.
Ook werd vastgesteld dat de groep kinderen die met de lepel werd gevoed, opvallend meer zwaarlijvigheid werd vastgesteld dat bij leeftijdsgenoten die zelfstandig aten. Dat verschil kan volgens de onderzoekers niet uitgelegd worden door het geboortegewicht, het gewicht van de ouders of sociaaleconomische factoren. De onderzoekers merken op dat het resultaat van de studie belangrijk is voor de strijd tegen de toename van zwaarlijvigheid in de hedendaagse samenleving.
De onderzoekers stelden vast dat baby's die met de vingers aten een voorkeur kregen voor brood en pasta. De andere kinderen neigden eerder naar met suiker gezoete producten, hoewel zij ook heel vaak koolhydraten, eiwitten, groenen en fruit te eten kregen. De wetenschappers menen dat het aanbrengen van koolhydraten in vaste vorm bij de kinderen meer aandacht wekt voor de textuur van voeding, wat daarentegen verloren gaat bij puree. Ook zijn pasta en brood eenvoudigweg gemakkelijker te kauwen dan andere voedingsmiddelen zoals vlees.
Ook werd vastgesteld dat de groep kinderen die met de lepel werd gevoed, opvallend meer zwaarlijvigheid werd vastgesteld dat bij leeftijdsgenoten die zelfstandig aten. Dat verschil kan volgens de onderzoekers niet uitgelegd worden door het geboortegewicht, het gewicht van de ouders of sociaaleconomische factoren. De onderzoekers merken op dat het resultaat van de studie belangrijk is voor de strijd tegen de toename van zwaarlijvigheid in de hedendaagse samenleving.
Labels: gezondheid, voeding
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home