Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 14, 2012

Financiële sector terughoudend met leningen Europese Centrale Bank

Sommige Europese banken mijden de goedkope driejarige leningen van de Europese Centrale Bank (ECB) uit vrees dat daardoor de bonussen in het gedrang zouden kunnen komen. Dat blijkt uit een enquête van de nieuwssite Financial News bij bankiers. De banken zouden volgens de onderzoekers vrezen dat de goedkope leningen als staatssteun worden gezien. Veel landen hebben bij het geven van staatssteun verboden om nog langer bonussen uit te delen. Nochtans worden de leningen volgens de Europese Commissie niet als staatssteun bestempeld.

Sommige bankiers zouden echter vrezen dat daarin een verandering zou kunnen komen. "Volgens hen kan de toezichthouder achteraf eisen stellen aan de banken die gebruikmaken van het goedkope krediet, ook wanneer dat niet als staatssteun wordt aangemerkt," merken de onderzoekers op. "De bankiers stellen dat de toezichthouders naar manieren kijken om de beloningen bij de banken te beperken, zodat het volgens hen goed mogelijk is dat op een bepaald tijdstip in de toekomst wel consequenties worden verbonden aan de herfinancieringsoperaties."

Europese banken die de afgelopen jaren werden gesteund met publiek geld, kregen al te maken met een verbod op het uitbetalen van dividend en van andere rentebetalingen. Ook de beloningen kwamen in het gedrang. Publieke woede over bonussen bij ING Groep leidde vorig jaar bijvoorbeeld tot een Nederlandse wet die banken met staatssteun verbiedt bonussen uit te betalen. De driejarige herfinancieringsoperatie van de ECB is met een rente van 1 procent aanzienlijk goedkoper dan het markttarief en is uit puur economische overwegingen ook gebruikt door gezonde banken.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home