Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 14, 2012

China heeft geen intentie om Europa op te kopen

China heeft geen enkele intentie om het met oplopende schulden worstelende Europa op te kopen. Iedere hulp die de Chinese regering biedt zal puur economische gronden hebben. Dat heeft Feng Zhongping, directeur van de Europese tak van het Chinees Instituut voor Internationale Relaties in de Chinese staatskrant geschreven. Volgens Feng heeft China helemaal geen zin om Europa op te kopen of te beheersen, zoals sommige Europese commentatoren volgens hem aanvoeren. Bovendien zou China volgens Feng ook niet in staat zijn om een dergelijke operatie uit te voeren.

"Als China besluit om te helpen de schuldencrisis op te lossen, bijvoorbeeld met een bijdrage aan het Internationaal Monetair Fonds, zou dat een puur economische beslissing zijn," voert Feng aan. "De Chinese premier Wen Jiabao had eerder deze maand gemeld dat China een grotere steun overweegt aan het tijdelijke Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) en het toekomstige permanente Europese Stabilisatiemechanisme (ESM). China deed echter geen toezeggingen over de eventuele hoogte van die hulp.

Lou Jiwei, hoofd van de China Investment Corporation (CIC), merkt op dat Europese staatsobligaties niet de ideale belegging voor investeerders op langere termijn. "Alleen centrale banken met bepaalde verantwoordelijkheden kunnen investeren in bijvoorbeeld Italiaanse en Spaanse staatsobligaties," merkte hij op. "Voor commerciële partijen zoals China Investment Corporation is dat heel moeilijk." Het investeringsfonds wil zich vooral richten op industriële en infrastructurele projecten en kocht recent een belang in Thames Water, dat de Britse hoofdstad Londen van water voorziet.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home