Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 14, 2012

Europese wijnproducenten mogen biowijn op markt promoten

Er komt een nieuwe set Europase regels voor de productie van biowijn. Momenteel bestaan er enkel regels voor wijn die gemaakt is van druiven uit de biologische landbouw. Voor daadwerkelijke biowijn bestaat er geen afzonderlijke wetgeving. De nieuwe Europese regelgeving moet het mogelijk maken dat wijnproducenten hun producten als biologische wijn op de markt kunnen promoten. De sector van de biolandbouw heeft tevreden gereageerd op de aankondiging

Tot nu toe mochten alleen de druiven als biologisch gedefinieerd worden, waardoor wijnproducenten hun voorraden moesten omschrijven als wijn die was gemaakt van biologische druiven. Dat zorgde voor een concurrentienadeel ten aanzien van landen zoals de Verenigde Staten, Chili, Australiƫ en Zuid-Afrika die hun voorraden wel als biowijn mochten labelen. Daarnaast worden nog een aantal andere regels vastgelegd in de nieuwe wetgeving. Onder meer wordt het gebruik van sorbinezuur in biologische wijn verboden. Ook het gebruik van sulfieten wordt beperkt.

De International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM), de internationale koepel van de biolandbouw, reageert bijzonder tevreden op de nieuwe regelgeving. "Hierdoor ontstaat een betere concurrentiepositie voor de Europese wijnproducenten," wordt er opgemerkt. "Gehoopt mag worden dat de ontwikkeling van de biologische wijnmarkt hiermee gestimuleerd zal worden." De organisatie vindt de regels een goed compromis, maar verwacht wel dat de vermindering van het niveau aan sulfiet voor biologische wijnproducenten uit een aantal lidstaten een uitdaging zal blijven.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home