Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 14, 2012

Elektrisch vervoer heeft ook duurzame energiebron nodig

De totale impact van elektrische wagens op de luchtvervuiling zou een schadelijker invloed kunnen hebben op de gezondheid dan traditionele auto's. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Tennessee. De Amerikaanse onderzoekers stelden dat een studie van de luchtvervuiling in vierendertig Chinese steden heeft aangetoond dat de productie van de krachtcentrales, die vaak op steenkool werken, om elektrische wagens aan te drijven meer fijne stofpartikels uitstoten dan transport met fossiele brandstoffen.

Onderzoeksleider Chris Cherry, professor milieu-engineering aan de University of Tennessee, stelden vast dat elektriciteitscentrales bij het genereren van elektriciteit voor de aandrijving van wagens meer fijne stofpartikels produceerden dan traditionele brandstoffen voor een even groot wagenpark. "Men zou dan ook kunnen aanvoeren dat de luchtkwaliteit en de impact op de gezondheid bij elektrische wagens lager is dan bij conventionele voertuigen," merkt professor Cherry op. "Maar die stelling moet wel gerelativeerd worden."

Daarbij merkt de Amerikaanse onderzoeker op dat de stadsbewoners bij het elektrisch vervoer minder rechtstreeks met uitstoot worden geconfronteerd dan bij wagens met fossiele brandstoffen. In China rijden op dit ogenblik dubbel zoveel e-cars en e-bikes dan conventionele voertuigen. "Bij elektrische voertuigen wordt de uitstoot geproduceerd waar de elektriciteit wordt gegenereerd, maar bij fossiele brandstoffen gebeurt dat op de locatie van het gebruik. Het onderzoek toont echter aan dat elektrische wagens interessant zijn indien hun energie afkomstig is van duurzame bronnen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home