Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 14, 2012

Neanderthaler is opgegaan in genen moderne mens

Bij de intrede van de ijstijd duizenden jaren geleden hebben de Neanderthalers en de voorlopers van de moderne mens hun territorium over Azië en Europa uitgebreid om zich aan de veranderende omstandigheden te kunnen aanpassen. Dat zorgde ervoor dat beide groepen met elkaar in contact kwamen. Hoewel vele antropologen veronderstellen dat de moderne mens de Neanderthalers heeft doen verdwijnen, is het volgens onderzoekers van de Arizona State University waarschijnlijker dat de populatie is opgegaan in het genetische materiaal van de hedendaagse bevolking.

"De traditionele veronderstellingen over het verdwijnen van de Neanderthalers zijn weinig waarschijnlijk," merkt Michael Barton, professor aan het Center for Social Dynamics and Complexity and School of Human Evolution and Social Change van de Arizona State University, op. "Die theorieën kloppen niet met de huidige kennis over jagers en verzamelaars. Meestal verwijderden zich die immers liefst niet te ver van huis, want dat kon risico's opleveren. Het verdwijnen van de Neanderthaler is wellicht te wijten aan een reeks factoren, waaronder culturele veranderingen."

"De beide populaties zijn met elkaar beginnen om te gaan, wat dan ook leidde tot een uitwisseling van genen," voert Michael Barton aan. "Omdat de Neanderthalers de kleinste populatie vertegenwoordigden, waren zij gedoemd om uiteindelijk te verdwijnen. Hun genen overleefden echter in de hybride generaties die opstonden." De onderzoekers merken op dat geen enkele sociale barrière de uitwisseling van de genen had kunnen tegenhouden.

Er wordt aan toegevoegd dat er geen enkel bewijs is dat de Neanderthaler een minder efficiënte verzamelaar en jager zou zijn geweest dan de voorouders van de moderne mens.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home