Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 16, 2012

Britse regering moet onderzoeksjournalistiek ondersteunen

De Britse overheid moet creatieve oplossingen vinden voor fiscale en andere financiƫle tegemoetkomingen aan kranten die onderzoeksjournalistiek ondertekenen. Dat heeft de communicatie-commissie in het Britse Hogerhuis gezegd. Er werd aan toegevoegd dat opgelegde boetes aan de mediasector zouden moeten gebruikt worden om de onderzoeksjournalistiek van de kranten te ondersteunen. In het rapport van de communicatie-commissie wordt opgemerkt dat de legitieme journalistiek is beschadigd door de afluisterschandalen bij de tabloid-kranten van News International.

In het rapport wordt onder meer gewag gemaakt van een openbare financiering van onderzoeksjournalistiek. "Publieke gelden zouden een potentieel model kunnen zijn om de dure onderzoeken van kranten te financieren," wordt er opgemerkt. "Verantwoordelijke onderzoeksjournalistiek van hoge kwaliteit zorgt voor informatie en educatie en versterkt de democratie. De snelle economische, technologische en mentale veranderingen creƫren echter belangrijke uitdagingen voor de toekomst van de onderzoeksjournalistiek."

Staatssubsidies voor onderzoeksjournalistiek worden echter niet opportuun geacht. Ook wordt aangestuurd op een verandering van de wetgeving op het gebied van smaad. De huidige regelgeving zou volgens het rapport een ontmoedigend effect kunnen hebben op de verantwoorde onderzoeksjournalistiek. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een verdediging waarbij kan aangetoond worden dat bepaalde stellingen of uitspraken zijn gebeurd in het algemeen belang en dat de uitgever zich als een verantwoord burger heeft gedragen.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home