Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 18, 2012

Confucianisme antwoord om economische crisis op te lossen

De beginselen van het confucianisme kunnen een belangrijke bijdrage leveren tot de moderne economie. Dat zegt Tu Weiming, directeur van het Institute for Advanced Humanistic Studies aan de Peking University. Hij merkt op dat de onderliggende waarden van de leer van de Chinese wijsgeer Confucius een belangrijke pijler vormen voor de economische voorspoed van grote delen van Azië en vooral Zuid-Korea. Volgens hem zal de leer van Zuid-Korea ook de standaard worden van de morele excellentie in zowel de ontwikkelde wereld als de groeilanden.

Het confucianisme draait om een gemeenschappelijk welzijn en gehoorzaamheid aan superieuren. "Dergelijke morele waarden hebben Zuid-Korea mogelijk gered toen de bankencrisis wereldwijd economieën onder druk zette," voert Tu Weiming aan tegenover de krant Korea Herald. "In Japan en Signapore gebeurde iets vergelijkbaars. In deze maatschappijen motiveerden politieke en zakelijke leiders de hele bevolking om de nationale crisis samen te lijf te gaan."

Tu Weiming herinnert eraan dat de Zuid-Koreanen drie jaar geleden collectief beslisten om tijdelijk harder te gaan werken, ook al kregen ze daar op korte termijn niets voor terug. "Op die manier slaagden ze echter er echter in om hun land in een periode van enkele maanden uit de crisis te halen," voert hij aan. "Het is nauwelijks voor te stellen dat zoiets ook in de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk of Griekenland mogelijk zou kunnen zijn."

Ook merkt Weiming erop dat de Zuid-Koreaanse bevolking vijftien jaar geleden hun eigen goud opofferden en naar de banken brachten voor de collectieve welvaart. "Dat illustreert hoe heilzaam confucianistisch gemeenschapsdenken kan werken. In Griekenland, Italië en Spanje wordt de schuld van de financiële crisis daarentegen bij anderen en de politieke leiders gelegd." Ook Hahm Chai-bong, president van het Asian Institute for Policy Studies, stelt dat het economisch nationalisme van Zuid-Korea alleen kan worden verklaard vanuit de confuciaanse beginselen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home