Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 18, 2012

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse premier Mario Monti, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Lucas Papademos hebben goede hoop dat de nieuwe noodkredieten voor Griekenland zullen kunnen worden goedgekeurd. Dat is gebleken uit een mededeling van Monti na een telefonisch onderhoud tussen de drie regeringsleiders. De ministers van financiën van de eurolanden moeten een beslissing nemen over een nieuw reddingsplan voor Griekenland. Op tafel ligt 130 miljard euro nieuwe noodkredieten voor het noodlijdende euroland. De beslissing laat op zich wachten omdat een aantal eurolanden nog niet tevreden is met de engagementen van de Griekse overheid.

Het Amerikaanse Congres heeft de belastingverlaging voor de werkende klasse verlengd tot het einde van het jaar. Ook de werkloosheidsuitkering voor langdurig werklozen werd verlengd. De goedkeuring is een overwinning voor Amerikaans president Barack Obama. Zowel bij de democraten als bij de republikeinen werd een meerderheid gevonden voor de verlenging van de maatregel, die eind deze maand zou aflopen. De republikeinen lagen lang dwars omdat ze vreesden dat het begrotingstekort door de maatregel verder zou oplopen. De belastingverlaging met 2 procentpunt betekent dat 160 miljoen Amerikaanse gezinnen per maand gemiddeld 80 dollar minder belastingen moeten betalen. De maatregelen werden vorig jaar ingevoerd met de bedoeling de economie te stimuleren.

De Italiaanse autobouwer Ferrari, fabrikant van exclusieve sportwagens, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,25 miljard euro. Dat betekende een stijging met 17,3 procent tegenover het jaar voordien. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Ferrari meer dan 2 miljard euro omzet boekt. In totaal verkocht Ferrari het voorbije jaar 7.195 wagens. Dat betekende een stijging met 9,5 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 3,2 procent tot 312,4 miljoen euro. Ferrari zegt in alle regionale markten een groei te hebben laten optekenen. In China, Hongkong en Taiwan werd een verkoopsgroei met 63 procent opgetekend.

Google en andere bedrijven die zich bezighouden met reclameverkoop hebben de privacy-instellingen op de telefoons en computers van miljoenen gebruikers omzeild. Daarbij werd gebruik gemaakt van Safari, de webbrowser van Apple. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. De bedrijven gebruikten volgens de krant een speciale code waardoor ze via Safari de activiteiten van de gebruikers konden opvolgen. Safari is de meest gebruikte browser op mobiele apparatuur en zo ontworpen dat de handelingen juist niet te monitoren zijn. Google heeft volgens The Wall Street Journal de code onklaar gemaakt nadat de krant met het internetbedrijf contact had opgenomen. Volgens Google brengt de krant echter een verkeerde voorstelling van de feiten.

De Duitse president Christian Wulff is afgetreden. De president stelde niet meer te kunnen rekenen op het vertrouwen van een brede meerderheid van de bevolking, wat voor hem een voorwaarde is om zijn functie uit te kunnen oefenen. Wulff is de tweede Duitse president op rij die aftreedt. Zijn voorganger Horst Köhler legde zijn functie twee jaar geleden neer na omstreden uitspraken over de inzet van het leger in het buitenland. Wulff stond onder grote druk, omdat hij beschuldigd wordt van het aannemen van gunsten van bevriende ondernemers. Dat zou zijn gebeurd toen hij premier van Nedersaksen was. Het openbaar ministerie van de deelstaat wil Wulff vervolgen, maar dan moet de Bondsdag eerst zijn onschendbaarheid opheffen.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft bekend gemaakt kandidaat te zijn om zichzelf op te volgen. De Franse president zei erbij dat zijn keuze al enkele weken vast stond. Het zou volgens Sarkozy plichtsverzuim zijn indien hij in de huidige Franse situatie niet het vertrouwen van de kiezer zou zoeken. Sarkozy zal het vooral moeten opnemen tegen de socialist François Hollande. Sarkozy had nog even tijd om zijn kandidatuur bekend te maken, maar Hollande doet het goed in de peilingen, waardoor de huidige president genoodzaakt was om zijn campagne te vervroegen. Sarkozy stelt het sterke Frankrijk centraal in zijn campagne. Ook beloofde hij bij belangrijke beleidspunten volksraadplegingen te zullen houden.

Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettoverlies geleden van 68 miljoen euro, vooral te wijten aan een aantal eenmalige kosten voor herstructureringen. Tijdens dezelfde periode het jaar voorzien werd nog een winst geboekt van 162 miljoen euro. De omzet steeg van 3,62 miljard euro naar 3,79 miljard euro, dankzij de hogere prijzen die konden worden aangerekend. Het bedrijf benadrukte wel op koers te liggen met het verbeterprogramma dat in oktober werd geïntroduceerd. Het programma moet dit jaar een besparing van 200 miljoen euro opleveren. Over twee jaar moet die besparing tot 500 miljoen euro zijn opgelopen. In het kader van het programma zijn inmiddels 800 banen geschrapt.

De Europese divisie van de Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft het voorbije jaar een operationeel verlies geboekt van 574 miljoen euro. Dat blijkt uit de resultaten van General Motors, dat vorig jaar een recordwinst realiseerde van 5,8 miljard euro. Het jaar voordien had de Europese divisie een verlies van 1,35 miljard euro opgetekend, maar bedoeling was dat vorig jaar naar de zware reorganisatie bij het dochtermerk Opel-Vauxhall een break-even zou worden gerealiseerd. De Europese eenheid van de autobouwer was sinds het begin van deze eeuw enkel zes jaar geleden winstgevend. Dan Akerson, chief executive van General Motors, zei dat het concern wereldwijd marktaandeel wint, maar gaf toe dat de verkoop in Europa en Zuid-Amerika onder de verwachtingen bleef.

De lonen van de managers van Spaanse overheidsbedrijven zullen gemiddeld met 25 procent tot 30 procent worden teruggeschroefd. De maatregel moet volgens de Spaanse regering het begrotingstekort van het land helpen terugdringen. De overheidsbedrijven zullen, naargelang hun grootte, in drie categorieën worden onderverdeeld. In de grootste bedrijven zal het maximale salaris van het kaderpersoneel 105.000 euro per jaar bedragen, bij de middelgrote ondernemingen wordt dat 80.000 euro en bij de kleine entiteiten 55.000 euro. Het is niet bekend hoeveel geld de Spaanse overheid door de maatregel denkt te kunnen besparen. Spanje, dat vorig jaar een bescheiden groei van 0,7 procent kende, dreigt vanaf dit kwartaal in een recessie terecht te komen.

De landen van de Europese Unie moeten er nu alles aan doen om een Grieks faillissement te voorkomen, zoals eerder werd beloofd, ook al zijn er twijfels of het land aan alle beloften kan voldoen. Dat heeft de Franse premier François Fillon gezegd in een reactie op de beslissing van het Griekse parlement om in te stemmen met de nieuwe bezuinigingen die de regering wil treffen. Volgens Fillon is het volstrekt onverantwoordelijk om de effecten van een faillissement op de eurozone te bagatelliseren. Verscheidene Europese politici, onder wie Europees Commissaris Neelie Kroes, hadden de voorbije periode laten verstaan dat Griekenland mogelijk failliet zou moeten gaan.

De low-cost luchtvaartmaatschappij Air Australia, die tot drie maanden geleden nog Strategic Airlines heette, heeft het failliet aangevraagd. De maatschappij besliste om met onmiddellijke ingang de vloot aan de grond te houden. De luchtvaartmaatschappij zou naar eigen zeggen geen geld meer hebben om zijn operaties verder uit te voeren. Michael James, eigenaar van Air Australia, maakte bekend dat de maatschappij zijn brandstofrekening op de luchthaven van Phuket in Thailand niet meer kon betalen. Door het stopzetten van de activiteiten raakten ongeveer 4.000 reizigers in Australië, Thailand, Bali en Hawai geblokkeerd. Ongeveer driehonderd medewerkers verliezen door het faillissement hun baan.

De Amerikaanse filmstudio DreamWorks Animation, bekend van Kungfu Panda en Shrek, gaat een studio opzetten in China. De studio moet animatiefilms gaan produceren voor de Chinese thuismarkt en de rest van de wereld. DreamWorks gaat een samenwerking aan met verschillende Chinese mediabedrijven en krijgt een belang van 45 procent in de gezamenlijke projecten. De nieuwe studio gaat Oriental DreamWorks heten. De waarde van het samenwerkingsverband bedraagt 330 miljoen dollar. De activiteiten moeten later dit jaar van start gaan. Jeffrey Katzenberg, topman van DreamWorks, verwacht over vier jaar een eerste Chinese animatiefilm uit te brengen en daarna jaarlijks één film te produceren.

De Wereldbank zal in april dit jaar een opvolger kiezen voor huidig president Robert Zoellick. Dat heeft de Wereldbank bekend gemaakt, eraan toevoegend dat de lidstaten tot de derde week van maart tijd hebben om hun kandidaten in te dienen. Na een selectie zal een lijst met de naam van drie potentiële opvolgers voor Zoellick worden samengesteld. Naar verwachting zal opnieuw een Amerikaan worden benoemd tot hoofd van de Wereldbank, ondanks jarenlange druk van opkomende landen om ook in aanmerking te komen voor de functie. Zoellick had eerder aangekondigd dat hij aan het einde van zijn vijfjarige termijn bij de Wereldbank, die eind juli afloopt, vertrekt.

Baidu, de grootste zoekmachine op het Chinese internet, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een winst geboekt van 2,05 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 326,3 miljoen dollar. Tegenover het vierde kwartaal van het jaar voordien werd een winststijging met 77 procent opgetekend. De winstgroei is te danken aan de toenemende online bestedingen bij de adverteerders. De kwartaalomzet van Baidu steeg met 83 procent tot 4,47 miljard yuan. Over het hele jaar werd een winstgroei met 88 procent tot 6,64 miljard yuan opgetekend. De omzet steeg met 83 procent tot 14,5 miljard yuan. Baidu heeft een aandeel van ruim 78 procent op de Chinese zoekmarkt.

Een staking bij de grondverkeersleiders heeft de luchthaven van Frankfurt verplicht om een groot aantal vluchten te schrappen. De vakbond Gewerkschaft der Fluglotsen (GdF) wil met de actie luchthavenuitbater Fraport onder druk te zetten om betere voorwaarden te bieden op het gebied van loon en arbeidsomstandigheden en dreigde de acties nog verder te zullen uitbreiden omdat er van de luchthavendirectie niets werd vernomen. Een woordvoerder van Fraport merkte op dat de directie wel degelijk wil praten, maar moet de vakbond aangeven bereid te zijn om compromissen te sluiten. De vakbond van de verkeersleiders krijgt voor zijn opstelling kritiek van de werkgevers en de grote vakbonden.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home