Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 18, 2012

Rusland wordt grote winnaar van Iraanse olie-crisis

De Russische regering heeft zich maanden verzet tegen het idee van een westers petroleum-embargo tegen Iran, maar Rusland zou het grootste voordeel kunnen halen uit die maatregelen. Dat zegt onder meer Jesse Mercer, olie-analist bij consulent PFC Energy in Houston. Hij merkt op dat Rusland ongetwijfeld klaar staat om klanten te helpen die bereid zijn om een extra prijs te betalen voor een product dat op het gebied van kwaliteit dicht bij het niveau van de Iraanse productie komt.

"Rusland wordt bovendien ook niet bedreigd door de blokkades van de Straat van Hormoez waarmee Iran dreigt als vergeldingsmaatregelen tegen een westers embargo," merkt de Amerikaanse krant The New York Times op. "Rusland kan immers terugvallen op pijpleidingen die zowel de huidige klanten van Iran in Europa en Azië kunnen bevoorraden." Er wordt opgemerkt dat Rusland op dit ogenblik de grootste olieproducent van de wereld is geworden. Met ongeveer 10 miljoen vaten per dag produceert Rusland iets meer dan Saudi-Arabië.

Ongeveer 70 procent van de Russische productie wordt geëxporteerd. Het grootste gedeelte van die export gaat naar Europa en Azië, maar kleinere voorraden uit Siberië worden ook uitgevoerd naar de westkust van de Verenigde Staten. De spanningen rond Iran hebben de olieprijs al met 5 dollar tot 15 dollar doen stijgen. Dat betekent extra inkomsten van 35 miljoen dollar tot 105 miljoen dollar per dag voor de Russische industrie. De belastingen uit die inkomsten zijn volgens de krant ook een meevaller voor de Russische premier Vladimir Poetin in de strijd voor het presidentschap.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home