Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 26, 2011

Hart heeft mogelijkheid zichzelf te herstellen

Het hart van pasgeboren muizen kan zichzelf herstellen na een beschadiging. Dat blijkt uit een onderzoek van het Southwestern Medical Center aan de University in Dallas. Wanneer een gedeelte van het hart werd weggesneden, zou het weefsel binnen enkele weken weer zijn aangegroeid. Volgens onderzoeksleider Eric Olson, professor moleculaire biologie, zou het hart nadien ook even goed werken als voor de beschadiging. De resultaten bieden volgens Olsen de hoop dat er op termijn manieren gevonden kunnen worden om het hart te helpen zichzelf te genezen.

"In principe beschikt het hart over mechanismen voor regeneratie, maar die zijn om bepaalde redenen permanent uitgeschakeld," merkt Olson op tegenover het webmagazine HealthDay News. "Nu er is vastgesteld dat regeneratie mogelijk is, kan er worden gezocht naar geneesmiddelen, genen of groeifactoren die deze mechanismen opnieuw zouden kunnen activeren." Onder meer vissen en kikkers hebben ook al volwassen dieren de mogelijkheid om het hart te regenereren, maar bij zoogdieren kon dat tot nu toe alleen worden vastgesteld bij foetussen.

"De regeneratieve mogelijkheden bleken te verdwijnen wanneer de muizen zeven tot tien dagen oud waren," voert Olson nog aan. "Er moeten dus mechanismen bestaan die ervoor zorgen dat het hart zijn capaciteit tot celdeling verliest." De onderzoekers stelden ook vast dat de nieuwe hartcellen afkomstig leken van bestaande hartcellen in plaats van stamcellen. Indien die mogelijkheid kan worden gestimuleerd, openen zich volgens de onderzoekers grote therapeutische mogelijkheden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home